Tíz nap a Rózsaszín Teremben

A filmkritikusokról

A filmkritikus csoport tagjai nemcsak a filmek, hanem a tábor „kritizálását” is magukra vállalták, így most a saját szavaikkal mesélnek magukról, és arról, hogy hogyan kerültek a Filmtett–Duna Műhely Alkotótábor filmkritikusi csoportjába.

8. Filmtett-Duna Muhely Alkotótábor

Mocanu Attila: Mindenképpen a nyaram fénypontja ez a tábor, mert eddig ilyen koncentráltan nem volt lehetőségem profi filmkészítőktől, filmelmélet-oktatóktól tanulni. Úgy érzem rengeteget fejlődtem, de közben mégsem éreztem magam elveszve szakmai témákban. Nagy szó ez ahhoz képest, hogy úgy tudom én vagyok a legfiatalabb és még bőven csak gimnazista éveimben járok. Elsősorban a csoportvezetők miatt jelentkeztem. Írásaik, filmjeik alapján már ismertem őket és az én világomban ők a celebek, szóval különleges tíz nap volt ez számomra. Továbbá bizonyossá vált számomra, hogy egész életemben ezt akarom csinálni.

Tóháti Zsuzsa: Az idei tábor az én életemben a második Filmtett-tábor volt, ezért eleve úgy érkeztem Homoródfürdőre, hogy már volt egy fajta elképzelésem arról, hogy mi is fog itt velünk történni a tíz nap alatt. Voltak, akiket már a korábbi táborból ismertem, de nagyon sok volt a számomra ismeretlen, új arc is. Szórakozást és komoly tanulást egyaránt vártam az itt eltöltött napoktól. Szerencsére mindkettőben volt részem. A csoportvezetők által tartott órák igazán intenzívek voltak, és úgy érzem, hogy a filmtörténetet illetően nagyon sok hasznos információval lettem gazdagabb. Bízom benne, hogy a színvonal a következő években sem lesz alacsonyabb, és akárhányszor is fogok visszatérni a Filmtett-táborba, mindig hasonló kellemes élményekkel térhetek majd haza.

Békés Bálint: Ez volt az első Filmtett-táborom, azért jelentkeztem, mert írtam egy-két cikket a Filmtett oldalára, és érdekelt, hogy mégis milyen a táboruk. Mivel fogalmam sem volt, hogy mit fogunk csinálni a tíz nap alatt, nem is voltak elvárásaim. Ami biztos, hogy mind a délelőtti filmnézések és az azt követő beszélgetések, mind a délutáni gyakorlati órák hasznosak voltak. Amit különösen fontosnak érzek, az a filmtörténeti ismereteim bővítése és a kritikaíráshoz szükséges retorika tanulása. Jövőbeli terveim közt mindenképp szerepel a későbbi táborok látogatása.

Zakariás Ágota: A délelőtti filmnézések új szempontokkal gazdagították a filmtörténeti kurzusokról már ismerős filmek vetítését követő megbeszéléseket. A délutáni foglalkozások során konkrét szövegeken vizsgáltuk az érveléstípusok működését, ez nagyon hasznos volt, mert ilyen jellegű gyakorlatot nem végeztünk az egyetemen. Külön örülök annak, hogy különböző típusú foglalkozások voltak délelőtt, illetve délután, és annak is, hogy két ilyen kiváló vezetőtanárral dolgozhattunk. Összességében nagyon hasznos volt ez a tíz, Rózsaszín Teremben töltött nap.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.