Belelendültünk abba, hogy használjuk az agyunkat

Beszélgetés Ruttkay Zsófia forgatókönyvíróval

„Tíz nap nagyon kevés szerintem az írásra, viszont nagyon jó, hogy olyanok a körülmények, hogy tudunk koncentrálni a munkára. Ha az ember ír, akkor magához kell a legszigorúbbnak lennie...”

8. Filmtett-Duna Muhely Alkotótábor

Honnan jött a forgatókönyvíró-csoport indításának ötlete?

Három évvel ezelőtt Gyurit (Pálfi György) elkísértem a gyerekekkel Csíkszépvízre, mert ez egy ilyen tábor, ahol a családot is szívesen látják. Ott Gyuri is bevont a forgatókönyvek olvasásába, és talán érezték, hogy érdemes lenne ilyesmit is kipróbálni. Már télen, amikor megkerestek minket, eleve úgy volt, hogy indul egy forgatókönyvíró csoport. Úgyhogy ennek az eredetét inkább a szervezőktől kellene megkérdezni.

Hogy történt a szelekció?

Mindenkit beválasztottunk, aki első helyen jelölte meg a forgatókönyvírást. Tudtam, hogy négy ember lesz, mert kevesebb film is forog idén, ezért a négy emberhez plusz kettőt választottam még, hogyha valaki nem tudott volna eljönni.

Kérlek mesélj arról, hogy milyennek tűnik neked ez a munkafolyamat. Mitől jó ez a forma, mitől nehezebb, egyáltalán mit lehet kihozni egy ilyen tíz napos munkából?

Tíz nap nagyon kevés szerintem az írásra, viszont nagyon jó, hogy olyanok a körülmények, hogy tudunk koncentrálni a munkára. Ha az ember ír, akkor magához kell a legszigorúbbnak lennie, engem mindenki irigyel, hogy otthonról dolgozom, de szigorúan be kell illeszteni a munkát a napi programba. Az embernek ki kell tapasztalnia, hogy melyik a legaktívabb öt-hat órája, ennél többet szerintem nem lehet írni, sőt, néha csak négy óra ebből a hasznos, munkára fordított idő. Itt az a jó, hogy meg vannak teremtve a munkakörülmények, persze azért könnyű belefolyni dumálgatós, sörözős délutánokba, de örömmel látom a csoport tagjait dolgozni.

Nekünk jól sikerült a tábor gyakorlati része is, a konkrét munkafolyamat részesei tudtunk lenni. Jó a gyakorlati rész, hogy egy konkrét munkán látjuk azt, hogy milyen ez a folyamat.

Szerintem ezt másképp nem is lehet.

Ez a munkamódszered? Tanítottál már egyébként vagy ez csak most alakult így?

Tanítottam már Pécsett filmelmélet szakon, egy féléves kurzusom volt, ott is úgy volt, hogy év végén a legjobb négy forgatókönyv meg tudott valósulni. A többiek dramaturgként, asszisztensként vagy gyártásként vettek részt a folyamatban. Bakonyságban volt még egy filmes tábor, ahol egy szűkebb csoporttal dolgoztam, ugyanígy tíz nap alatt próbáltunk a kész filmekhez eljutni. Egész jó dolgok születtek. Egyébként tanárszakot végeztem az ELTÉ-n, a dramaturg diplomám mellett magyar szakos tanári diplomám van. Gimnazistákat tanítottam már, de hát az teljesen más. De élvezem, nagyon tetszik.

Mit változtatnál a tábor struktúrájában? Mitől működne jobban a tábor munkája?

Megkérdezném inkább a csoportomat, hogy mit hiányolnak. Mi ugye kísérleti nyulak voltunk, de én nagyon örülök, hogy forgatásokon részt tudtak venni a forgatókönyvírók is, hogy színészekkel tudtak találkoztak. Ha még egyszer hívnának, akkor abban gondolkodnék, hogy konkrét témát adjak, nem nagyon szigorút, de ez talán egy picit megkönnyítené az első keresgélést. Egy mondat, egy helyzet vagy helyszín talán nagyobb lendületet tud adni az elején. De szerintem nem volt gond így sem, az első két napban nagyon hamar belelendültünk abba, hogy használjuk az agyunkat. Nekem jó élmény ez, úgy érzem hatékonyak voltunk. De kíváncsi vagyok, kinek mi a véleménye erről.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.