Téli alvók Téli alvók

Téli alvók

Tél van. Mozdulatlanság és lebegőállapot egy bajor kisvárosban. Hegyek hordozta sorsszerűség – végzet. Mindent betemet a hó. Emberi sorsok fonódnak össze, észrevétlenül.

Egy kimerülőben- és egy születőben lévő párkapcsolat története, amely rejtélyes baleset révén keresztezi egy parasztgazda sorsát.

Egy anyagias, szívtipró síoktató és egy szerelmes regényeket fordító érzéki nő elidegenedése egymástól. Féltékenység – kétségbeesett kapaszkodás a másikba. Hazugságok és elvárások. Szex és meg nem értettség. Félreértések – bizalmatlanság. Orientációvesztés és identitáskeresés.

Egy memóriazavarral küzdő mozigépész és egy zárkózott ápolónő egymásra találása. Közömbösség, majd kíváncsiság. Megismerés és szerelem. Őszinteség és elfogadás. Rejtély és megoldás. Bizalom és odafigyelés. Identitáskeresés és önelfogadás.

Félelmek és vágyak találkozása. A tíz legnagyobb katasztrófa az életben: 1. teherbe esni, 2. együtt élni, 3. házasságot kötni, 4. meghízni, 5. unatkozni 6. esténként tévét nézni, 7. szex nélkül élni, 8. megöregedni, 9. küzdeni és 10. meghalni.

Titokzatos baleset az országúton. Egy kislány élet és halál között. Családi tragédia. Az élet értelme/értelmetlensége. Néhány jó év sokat jelent vagy keveset egy gyermek életében? És egy felnőttében? Az igazságot kereső apa. Ki az áldozat és ki a tettes? Ki a tettes és ki a bűnös? Szembesülés és szembesítés. Áldozat a tettes, áldozat a bűnös. Egy igazságtalanul igazságot szolgáltató apa. A bűnös halála – egy csecsemő születése. Ébredés.

1998 januárjában egy bajorországi kisvárosban lakom. Melankólia, művészmozi, melodráma. Tom Tykwer Téli alvók című filmjét nézem. Párkapcsolat – válságban. Bizalmatlanság és kiszolgáltatottság. Szakítás vagy újrakezdés? Ragaszkodás vagy eltaszítás? Ki az áldozat és ki a bűnös? Az öt legrosszabb tulajdonsága. Az öt legrosszabb tulajdonságom. Érzelmek vagy racionalitás? Illúziók vagy tisztánlátás? Sebzettség és megsebzés. Szenvedés és harag. Megbocsátás – megkönnyebbülés. Emberi döntés vagy Isten rendelése?

Minden megtörténhet. Semmi sem ugyanolyan, mint azelőtt. A végén.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat