Haşdeu Burning ROM

Kalóz CD-ügyletek a kolozsvári bentlakásokban

Kolozsváron minden egyetemista tudja, hogy ha új filmet akar nézni, azt a Haşdeu, illetve az Observatorul bentlakásokban kell keresnie. Az említett diákszállókban sok esetben már hónapokkal a romániai premier előtt megvannak a filmek. Az egyik bentlakás rendszergazdája, aki nevének elhallgatását kérte, az illegális letöltésekről mesél a Filmtettnek.

Film-cserebere

Tudatában vagyok annak, hogy ezek kényes kérdések, de kérlek, a lehetőségek szerint próbálj a legobjektívebben válaszolni rájuk.

Rendben! Megteszek minden tőlem telhetőt.

Hogyan és honnan töltitek le a filmeket?

Hát, minden az internetkapcsolattói függ, no meg attól, hogy az intézményed, ahonnan jön a net (a mi esetünkben a Babeş-Bolyai Egyetem) támogatja-e az illegális letöltéseket. Természetesen a Babeş-Bolyai nem fogadja el az illegális kapcsolatokat (itt kivételt képeznek az informatika egyetem laborjai), ezért mi a filmek nagy részét az Obsziból kapjuk. A Műszaki Egyetem bentlakásának jóval gyorsabb a kapcsolata, mint a miénknek, sőt, az intézmény nem tiltotta le az egyes ftp és http szervereket sem, így a rendszergazda 10-15 perc alatt letöltheti a legújabb filmeket.

Egy másik módszer, ami a bentlakásokban nem igazán működik, az a files sharing használata (két számítógép között történik, persze mindkettő be van kötve a világhálóba). Arról szól az egész, hogy meg kell osztanod 30-40 gigát más emberekkel, s akkor te is másolhatsz tőlük. Úgy van, mint a boxmeccsen! Adok-kapok. Ki többet, ki kevesebbet ad, nem pusztán a mennyiség a lényeg, sokkal inkább a minőségen van a hangsúly. Ezalatt azt értem, hogy a digitális kézikamerával, moziban felvett filmek kora lemenőben van. Mindenki a minőségre törekszik, kivéve persze azokat a fanatikus filmgyűjtőket, akik nem a felvételek minőségét tartják szem előtt, hanem azok számát. A files sharing sokkal gyorsabb, mint az ftp, http, dc++ szerverek, de sokkal rizikósabb is. Egy évvel ezelőtt például a Jászvásári Műszaki Egyetem egyik diákja (aki elég jó ismerősöm) a Paramount Pictures-től vett át files sharinggel egy félkész filmet, s mivel a személyi számítógépén nem volt megfelelő védőrendszer, elkapták. A per részletei szerintem nem ide tartoznak, de utolsó értesüléseim szerint még nem tisztázódott egészen a helyzete.

Három évvel ezelőtt, júniusban mi is kipróbáltuk a files sharinget, letöltöttük a Star Wars első részét, A klónok támadását. Az amerikai premier 16-án volt, ha jól emlékszem, a romániai meg valamikor szeptemberben. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy egy olyan változatot töltöttünk le, aminek a nagy része fehér-fekete volt, meg sok helyen ott voltak a jelenetek számai is, s ami a legérdekesebb, nem úgy lett vége, mint a moziba került változatnak.

A tükrözést hogy oldjátok meg?

Nagyon egyszerű. Vannak profi feliratkészítő programok, például a Subtitle Workshop vagy a Sub Tools, s ezek használatával és megfelelő idegennyelv-tudással viszonylag rövid idő alatt megvan a felirat. Egy másik módszer az, hogy az internétről letöltjük, feltéve, ha megvan. Vagy van még egy lehetőség: ha a film megvan DVD-n, akkor egyszerűen lefordítod valamelyik ismert nyelvű feliratát.

A filmeknek milyen forgalma van a bentlakásokban? Azaz körülbelül hány film van a bentlakásokban?

A 14-es bentlakás hálózatán például átlag 800 film van. Ez a szám azért ekkora, mert több olyan film van, ami az emberek kedvencei közé tartozik, vagy új film, s akkor többen megtartják. Körülbelül 300-350 különböző film van a hálózaton. Ezek a merevlemezen vannak rajta. Emellett még vannak, akiknek különböző gyűjteményeik vannak CD-n (én például a francia filmeket gyűjtöm), ha azokat is beleszámoljuk, a filmek száma meghaladja az 500-at. Ahogy én észrevettem, az emberek a merevlemezük 50-60%-án filmet tartanak, azonban a legtöbbször azt sem tudják, milyen film, csak a chaten olvasták, hogy jó, és felmásolják. Véleményem szerint a film kezd elértéktelenedni, s ennek oka éppen az, hogy egy halom film áll a rendelkezésünkre. Naponta 5-10 „új" film kerül fel a hálózatra.

A hálózat

Kik foglalkoznak az illegális letöltésekkel itt Kolozsváron?

Hmm... Mindenki, aki nem fél a hivatalos szervektől, meg jó internetkapcsolata van. Nagyon kényelmes, nem kell sorban állnod jegyért a moziban. Csak egy gombnyomás az egész, s öt perccel később a hardodon van a film, közben meg, ha nagyon unatkozol, chatelhetesz valakivel. Ha arra gondolsz, hogy milyen nemzetiségűek foglalkoznak leginkább az illegális letöltésekkel, akkor a válaszom: az oroszok és moldáviaiak. A Gyűrűk ura 3. része is például orosz crack-ben került a bentlakásokba. Utóbbiak kereskednek is a filmekkel. Vagy eladják, vagy pedig egyszerűen csak kikölcsönzik.

A kölcsönzés, illetve eladás részéről tudnál-e valamit mesélni?

Én nem foglalkozom sem kölcsönzéssel, sem pedig eladással, de azért megpróbálok. Azon a véleményen vagyok, hogy bentlakásban a kölcsönzés nem igazán éri meg. Két éve például a 16-os bentlakásban az egyik barátomtól, aki kölcsönzéssel foglalkozott, a rendőrség kb. 200 CD-t foglalt le, plusz a számítógépét. Pénzbírságot is róttak ki rá, de viszonylag olcsón megúszta, mert az ilyet általában börtönnel büntetik... A tavaly viszont az egyik srácnak nem volt ekkora szerencséje, valami 250 CD-t találtak nála; ő egy üzlethálózatot hozott létre Bukarest-Kolozsvár-Temesvár között. A három városban forgalmazta a CD-ket, a bentlakásban kölcsönzött is, szerintem éppen emiatt kapták el. Még most is folyik ellene a per... Egy szó mint száz, a CD-kölcsönzés nem működik a bentlakásokban. Inkább azokban a negyedekben virágzik, ahol még nincs hálózat a tömbházak között. Anyagi szempontból nem tudom, mennyire éri meg, ha jól értesültem, 15 000 lejnél nem több egy CD napi használati díja. Ez, ha jól belegondolunk csak az üres lemez ára.

Milyen típusú filmeket kölcsönöznek? Azaz beszélhetünk arról, hogy egyeseknek csak művészfilmjeik vannak, másoknak meg csak akció?

Dehogy! Sőt, művészfilmet szerintem nem is igazán találnál. Ezek az emberek, akik kölcsönzik a filmeket, csak a bevételre koncentrálnak, nagyon piacorientáltak. Viszont különböző helyeken más és más filmek kelendőbbek. A 16-os bentlakásban például egy évvel ezelőtt a pornófilmeknek volt a legnagyobb forgalma. Egy munkásnegyedben inkább a régi akciófilmeket keresik. A lánybentlakásokban, illetve a vegyes bentlakásokban a romantikus vígjátékok a legnézettebbek.

Az országban melyek azok a városok, melyekben a legnagyobb filmhálózatok vannak? S ezek a városok hogy tartják egymással a kapcsolatot?

A legnagyobb filmhálózatok azokban a városokban vannak, ahol a legnagyobb internetes hálózatok vannak, vagyis Bukarest, Temesvár, Jászvásár és Kolozsvár. A cserét pedig általában files sharinggel bonyolítják le. De van eset, amikor a nagy „dealerek" találkoznak, ilyenkor mindenkinek van legalább egy-két szabad 120-as hardja, s azt megtöltik a legújabb ínyencségekkel.

Megfigyeltem, hogy az Egyetemi könyvesbolt pincéjében nagyon sok DVD-ről hiányzik a gyári nejloncsomagolás. Elképzelhető, hogy ezeket a DVD-ket, annak ellenére, hogy copyrightosak, lemásolják és forgalmazzák?

Persze! Miért ne? A copyright manapság csak egy felirat, nem több, olyan, mint a stop tábla, ha akarod, figyelembe veszed, ha nem, nem. Egy halom crack program van. Ezek segítségével felmásolod a gépre, utána meg lerippeled CD-re s kész. Ismerek olyat is, akinek nem kell crack program után kutatnia, meg tudja írni ő. A CD-re kiírt filmet természetesen forgalmazhatják, de a rizikófaktor elég nagy. Egy jól kiépített és működőképes hálózat szükséges az efféle üzletek sikeres lebonyolításához.

A rendőrség hogy áll hozzá a dolgokhoz?

Talán mondhatjuk azt, hogy szemet hunynak e fölött. Csak akkor van gond, amikor valaki feljelentést tesz. A feljelentő általában egy legális terjesztő, aki jogosan kártérítést követel az illetőtől. Az állami szerv pedig börtönnel büntet. Persze a rendőrség sem vesz figyelembe minden panaszt, mert tudják, hogy egyszerűen lehetetlen megtiltani azt, hogy valaki filmet töltsön le, azt nézze és továbbadja. Általában akkor lépnek csak közbe, amikor valaki profitál ebből, vagyis pénzért ír, kölcsönöz CD-ket.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.