101 kisportál 101 kisportál

101 kisportál

Az alábbiakban egy tematikus blokkokba szerkesztett filmes honlapgyűjteményt bocsátunk az olvasók rendelkezésére, a teljesség vagy a rangsorolás igénye nélkül. Az eredmény nemcsak tarka és szórakoztató, mint a százegy kiskutya, de reményeink szerint olvasóink számára igen hasznos is.

Adatbázisok, filmes portálok

The Internet Movie Database. A legnagyobb filmes adatbázis nem csak amerikai filmekről. Körülbelül 170 000 film adatai találhatóak itt meg.

Hasznos és gazdag magyar portál, aktuális információktól pályázatokig, filmkritikáktól filmszemlék bemutatásáig. Jó linktárral rendelkezik.

Az Odeon Videó Kft. honlapja. Online filmvásárlás, kölcsönzés, moziprogram. Általános információk a Magyarországon vetített filmekről. Aktuális hírek, 5000 (részben kikölcsönözhető, megvásárolható) filmről főbb adatok és rövid kritika, tévéprogram-ajánló, fórum található a honlapon.

Magyar információs adatbázis. Használatához be kell jelentkezni, és fizetni kell.

Alapos magyar információportál jó filmleírásokkal. Hírek fesztiválokról, interjúk, aktualitások.

Átfogó portál a magyarországi programokról. Mozi kategóriában hírek, bemutatók, moziprogramok, ajánlók, archívum.

Nem csak filmes portál Magyarországon és Romániában vetített filmekről, tévéprogramokról. Ezek mellett koncertekről, színházakról, éttermekről tudhatunk meg többet.

Minőségi román portál. A moziban vetített filmek programja és ismertetője az egész országban, a jövőben bemutatandó filmek listája 2006-ig (!). Tévében vetített fontosabb filmek, videó/DVD ismertetők, fórum találhatók meg itt – ez mind igényes kivitelezésben.

Nagyon jó linktár, számos kategóriát tartalmaz: filmadatbázisok, kritikák, filmes folyóiratok és portálok, fesztiválok, egyesületek, filmiskolák és még számos más kategória található. Javasolt bármilyen keresés kiindulópontjaként.

Amerikai filmekről amerikai stílusban. Box office, amerikai jegyárak, felmagasztaló kritikák.

Némafilmes portál. Némafilmhez kötődő hírek, fesztiválokról adatok. DVD-n vagy videón megjelent némafilmek ismertetője. Elveszett némafilmek listája.

Tipikus amerikai portál hírekkel, ismertetőkkel. Egyes, most vetített filmekhez képgaléria is található.

Egy pár aktuális információt közöl, öt évre visszanyúló archívummal, fórummal. Nehéz keresni benne.

American Society of Cinematographers. Hírek, információk, cikkek, fórum.

Az Europa Cinemas Network hivatalos honlapja. Európai filmek adatbázisa. Európai forgalmazók, mozik listája, hírek.

Japán filmes honlap angol nyelven is. Adatbázis, kritikák, hírek és számos más információ megtalálható.

Fesztiválok

Tartalmazza a filmfesztiválokkal kapcsolatos legújabb híreket, fontos fesztiválok adatait, ezekről képeket, interjúkat. Az idei fesztiválokról, még ha pár hónapja lejártak is, nincs bővebb összefoglaló.

Magyar Filmszemle. A honlapon megtalálható a szemle programja, a lejátszott filmek adatai. Képeket, forgatókönyv-részleteket lehet letölteni.

MEDIAWAVE. Az elmúlt nyolc évben szerepelt filmek jegyzékét és a kiosztott díjakat a főlapról lehet megnézni. Élvezhető külső. Más filmfesztiválok linkjei címszó alatt kevésbé ismert magyar fesztiválok linkjeit lehet megtalálni, emellett más, nem működő linkeket is.

Budapesti Titanic Filmfesztivál. Jól megtervezett honlap a 2003-as filmfesztiválról, viszont nem közöl információkat a 2004-es fesztiválról.

Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Könnyen böngészhető honlap közepes kivitelezéssel. Számos lényeges adat az idei filmfesztiválról, valamint az előző két év képarchívuma.

Szebeni Astra Filmfesztivál. Dokumentum- és antropológiai filmeknek szentelt fesztivál. Egyes oldalak még tervezés alatt, mások nem túl megnyerő kinézettel. A lényeges információk megtalálhatóak.

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Jól kidolgozott honlap igényes kivitelezéssel és nagyon bő archívummal. Megtalálható a fesztiválon szereplő filmek, kategóriák listája, a legfrissebb hírek, a zsűrik összetétele, posztergyűjtemény. Azok számára, akik pályáznak, érthető útmutatások, szabályzat.

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Hatékony honlap aprólékosan lebontva, így könnyebben meg lehet találni a keresett információt. Egyszerű, de szép kivitelezés.

Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A legrégebbi filmfesztivál honlapja egy nagyobb honlap része, az információk hírportál-szerűen megjelenítve. Nem látványos, de tartalmaz minden szükségest.

Sundance Nemzetközi Filmfesztivál. A Sundance Intézet honlapjának része. A fesztivállal kapcsolatosan a legfontosabb információkat tartalmazza, viszont semmi többet. A lap megjelenítése hagy maga után kívánnivalót.

Torontói Nemzetközi Filmfesztivál. Alapos honlap, melyben az ember könnyen megtalálja a keresett adatot. A szeptemberben megrendezendő idei fesztiválról viszonylag kevés adat található, pályázók számára az űrlapot nehezen lehet megtalálni.

Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál. Jól összeállított, hangulatos oldal minden szükséges információval.

Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. Igényes, könnyen áttekinthető honlap jó archívummal, viszont kevés filmanyaggal.

Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A főlapon a leggyakrabban feltett kérdésekre lehet választ kapni, jó linkek más filmfesztiválokhoz. Angolul is olvasható.

Szakfolyóiratok

Filmvilág. Az egyik legjobb magyar filmes szaklap honlapja 1998-ig visszanyúló archívummal, jó filmkritikák, linkek magyar és külföldi filmes honlapokhoz.

Filmkultúra. Hírek rendezvényekről, pályázatokról, díjakról, magyar filmes publikációkról. Interjúk, repertórium, mely főleg a magyar filmek adatait és az azokról írt kritikákat tartalmazza, és még sok mást.

Metropolis. Cikkek, tanulmányok, interjúk, könyvrecenziók, nagyon jó linkgyűjtemény, az 1997-2000 közötti számok archívuma. Körülbelül 2000 körül frissíthették utoljára.

Csapnivaló. Újdonságok, filmes hírek, linkek, kereső, a most vetített filmekről számos lényeges információ. A folyóirat cikkeit és a régebbi számok archívumát is tartalmazza.

Variety. Komoly honlap, amerikai és más fontosabb nemzetközi filmes eseményekről, l 914-ig visszanyúló archívummal. Nemcsak filmről, hanem más médiakategóriákról is találhatunk információt.

American Cinematographer. A filmes világ technikai oldaláról is lehet híreket olvasni. Emellett filmes szolgáltatások, fiimezőgépek adás-vétele, hirdetések, 1998-ig visszanyúló archívum.

Hollywood Reporter. Nagyon bő és teljes portál, minden megtalálható, ami a hollywoodi filmgyárral kapcsolatos. 1991-ig visszanyúló archívum.

Screen. Kis honlap nem túl sok információval.

Sight and Sound. A Brit Filmintézet honlapján található. Az aktuális szám nyomtatott változatának tartalma található meg a honlapon, egy-két fontosabb cikk, kritika pedig teljes terjedelmében.

Kinema. Egy kanadai, félévente megjelenő filmes szakfolyóirat honlapja. 1993-ig tartalmazza a megjelent számok archívumát, általában a teljes cikkeket.

A New York-i Film Society of Lincoln Center kéthavi lapjának honlapja. 2002-ig tartalmazza a megjelent számok archívumát, egyes cikkeket teljes egészükben, másoknak csak a kivonatát.

Script. Forgatókönyves folyóirat. Friss hírek, sikersztorik, tanácsok, forgatókönyvírói pályázatok találhatóak itt.

Premiere. Nem túl terjedelmes honlap, cikkek, filmkritikák olvashatóak az újabban megjelent amerikai filmekről.

Film and History. A film és történelem viszonyát tárgyaló folyóirat. Az archívumban a régebbi számokból a könyvrecenziók és a filmkritikák olvashatók.

Postmodern Culture. Számos filmelméleti téma található ezen az oldalon. A Text-only archive-ban megtalálható a régebbi számok teljes anyaga.

Gyártók, forgalmazók:

Mafilm. Jó honlap a Mafilm Rt.-ről, eddigi teljesítményeiről, jó képarchívummal. Mokép által forgalmazott Viszonylag ritkán frissítve.

Mokép. Általános hírek a filmekről, videóajánlatukról. Linktárat is tartalmaz.

Duna. Jó oldal a most forgalmazott filmekről és a régebbiek archívumáról, letölthető részletek, képgaléria, játékok.

Balázs Béla Stúdió Alapítvány. Megtalálható az itt készült filmek archívuma 1961-ig visszamenően. A honlapot viszont 1999 óta nem frissítették.

Intercom. Látványos, könnyen böngészhető oldal. Nem csak a filmek bemutatása található meg, hanem az illető filmhez kötődő egyéb információ/honlap is.

Pannóniafilm. Közepes minőségű honlap a Pannónia animációs stúdióban gyártott animációs filmekről, ezek sikeréről. Dióhéjban az általuk nyújtott szolgáltatásokról is tájékoztat.

New Films Romania. A honlap a forgalmazó bemutatkozóját, nemrég vetített, valamint az elkövetkezőkben vetítendő filmek címét tartalmazza.

Romaniafilm. Amerikai stílusban megszerkesztett honlap nem csak a forgalmazott filmekről. Egyes kategóriákban azonban kevés információt tartalmaz.

Castelfilm. A 12 éve működő stúdió honlapja hatásos eszköz ügyfelek keresésére. A stúdió történetének, valamint helyszíneinek a bemutatása mellett árlistát tartalmaz, az eddig itt forgatott filmek rendezőinek dicsérő mondatait, használt eszközök technikai adatait. Praktikus oldal.

Mediapro. A stúdió fontosságához képest szegényesen kidolgozott honlap. Egyes oldalakon, bár más témát fednek, ugyanaz a szöveg olvasható. Nem eléggé részletes.

Disney. Gyártási és posztprodukciós munkákra lebontva mutatja be a stúdió felszerelését, ajánlatát. Közepes minőségű.

Universal Pictures. A stúdió által gyártott, nemrég megjelent filmek, valamint azok, amelyeket a közeljövőben szándékoznak bemutatni. Videó-, DVD-bemutatók, Universal parkok turistáknak.

A 20th Century Fox most vetített, illetve készülőfélben levő filmjei, valamint linkek a régebben bemutatott sikeresebb filmek honlapjaira.

Metro Goldwyn Mayer. A honlap felépítése hasonló a többi nagy amerikai filmgyártó honlapjához. Az itt gyártott filmek soundtrackjei és a filmekkel kapcsolatos játékok ismertetői is megtalálhatóak.

Paramount Pictures. A mozikban és DVD-n/videón bemutatott filmek ismertetőjét tartalmazza, hasonló módon a többi nagy amerikai filmgyártóhoz.

Támogatók

Nemzeti Kulturális Alapprogram. Érthető módon a film- és fotóművészeti témák mellett számos más kategóriában lehet pályázni.

Magyar Mozgókép Közalapítvány. Pályázati kiírások és pályázatokkal kapcsolatos aktuális hírek mellett számos hasznos információ (például a magyar filmtörvényről, a Magyar Filmbizottságról, a Magyar Filmunióról).

Magyar Filmunió. A magyar filmek népszerűsítésével és fesztiválokra való benevezésével foglalkozó Magyar Filmunió honlapja. Inkább beszámoló jellege van. Tartalmazza a támogatott filmek linktárát.

Magyar Történelmi Filmalapítvány. Könnyen áttekinthető oldal az alapítvány profiljáról és az általa meghirdetett pályázatokról. Kis honlap, de minden fontos információt tartalmaz.

Országos Rádió és Televízió Testület. A testület által kibocsátott közlemények mellett pályázati felhívások, valamint link a Műsorszolgáltatási Alap pályázati felhívásaira. Nehezen letölthető filmes adatbázis. Egyes (kevésbé fontos) oldalak még fejlesztés alatt.

A legfontosabb európai támogató honlapja. Négy fő kategóriára van lebontva: főbb adatok az Eurimages-ről (célok, tagállamok, kapcsolatfelvétel), az Eurimages története, támogatási programok és a pályázás módja.

Emerge and See. Egyetemisták rövidfilmjeit, animációs filmjeit promováló alapítvány honlapja. Nem túl vonzó külső, de könnyen el lehet igazodni benne.

Intézetek, akadémiák

Dán Filmintézet. Filmek, fesztiválok, cikkek, pályázatok és más információk is megtalálhatóak a honlapon.

Brit Filmintézet. Hírek Angliában vetített filmekről, fesztiválokról, filmes tematikájú könyvek, DVD-k bemutatása. Ehhez kapcsolódóan konferenciák, több adat a Brit Filmintézetről is. Csoportosított linkek angol filmes honlapokra.

Német Filmmúzeum. A filmmúzeum által szervezett programokról, kiállításokról, valamint az itt vetített filmekről szerezhetünk információt. Emellett olvashatunk a múzeum könyvtáráról, archívumáról, publikációiról is.

Amerikai Filmintézet. Oktatás, események, díjak adatai, valamint értékes némafilmes adatbázis található itt.

Society for Cinema and Media Studies. A honlap konferenciák, fórumok, díjak, valamint a Cinema Journal Interneten elérhető számait tartalmazza.

Az Európai Filmakadémia tevékenységéről és az akadémia által átadott díjakról tartalmaz adatokat ez a könnyen átlátható oldal.

Főként az Amerikai Filmakadémia díjával kapcsolatos információkat lehet megtudni, az elmúlt évek díjainak adatbázisával is rendelkezik.

Az Angol Filmakadémia által meghirdetett díjak és ezek nyertesei, valamint az akadémia által rendezett főbb események bemutatója. Könnyen kezelhető honlap.

Oktatás

A Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapja. Egy pár lényeges információt megtudhat az érdeklődő a képzéssel kapcsolatosan, de a honlap nem bővelkedik adatokban, ugyanakkor a film és színház szakirány oldalai között körülményes az átjárás.

A Studio21 Training Center (első nemzetközi digitális média iskola Magyarországon) honlapja. Alapos honlap sok információval.

Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A honlapon a Kolozsváron működő Fotóművészet, Filmművészet és Média szak ismertetője is megtalálható. Ezzel kapcsolatosan lényegesebb adatokat tartalmaz.

Prágai Filmiskola. Nem látványos, azonban jól felépített honlap. Egyes oldalak angol nyelven nem elérhetőek.

Koppenhágai Egyetem Film és Média tanszéke. A külföldi diákokra vonatkozó lényeges információk angolul is elérhetőek.

Látványosnak tűnő honlap a University of California, Los Angeles egyetemen folyó filmes oktatásról, de lényegében kevés információval szolgál.

Alapos honlap a New York-i Filmakadémia által nyújtott programok széles skálájáról.

Foundation for Continuous Training in Cinematic and Audiovisual Art. Adatbázis, konferenciák, segédanyagok filmes képzéssel kapcsolatosan, angol, francia és német nyelven.

Tartalmazza a világ összes egyetemének a listáját.

Más

Magyar Filmlaboratórium. A cég szolgáltatásairól lehet bővebben olvasni, ezek film, digitális film, videó és hang, illetve feliratozás kategóriákra vannak lebontva. Megtalálható a cég története, referenciamunkái, elérhetősége.

Magyar Operatőrök Társasága. A honlap tartalmazza a szervezet céljait, a tagok névsorát, aktuális híreket rendezvényekről, képzésekről stb.

A Kaliforniai Egyetem könyvtára filmmel kapcsolatos anyagainak a listája. Nagyon gazdag felhozatal.

A Varsói Egyetem könyvtára. Angolul is elérhető.

Ezen az oldalon számos filmnek megtalálható a feliratozása. Több formátumban is letölthető.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat