Filmtörténet és filmelmélet az Interneten

Hasznos linkek

Ebben a cikkben néhány olyan internet címet mutatok be, ahol filmelmélettel és filmtörténettel kapcsolatos információkra bukkanhat az érdeklődő. A leírásokban csak a legalapvetőbb információkat közlöm – „én csak megmutatom az ajtót [portált], de neked kell belépned!" (Morpheus)

Magyar nyelvű oldalak

Csak olyan linkeket közlök, amelyek aránylag nagy mennyiségű, teljes szövegekhez vezetnek; az ott található információk kritikai elemzése meghaladná ezen írás kereteit. Kezdjük a magyar nyelvű anyaggal: a www.film.lap.hu linkgyűjteménye használhatatlan a témánkhoz. Nem érdemes időt fecsérelni rá.

http://emc.elte.hu/filmelmelet/ – az ELTE honlapjának része, „az itt található anyagok a Filmelmélet szak hallgatói tanulmányaihoz nyújt segítséget, kizárólag belső felhasználásra!"; nem tudom, hogy értik a „belső felhasználás" kifejezést, de elmerenghetünk rajta, míg magyar és angol nyelvű szakszövegeket olvasunk az olasz neorealizmusról, Pasoliniről, a francia újhullámról (Francois Truffaut-tól), a magyar film történetéről a kezdetektől napjainkig, mozgókép- és médiaelméletről stb. A lap egyik hátránya, hogy a szövegek nagy része nem gépelve, hanem könyvekből szkennelve, csak fényképként hozzáférhető.

http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesuj.phtml?tip= temak&fotema=human – a Magyar Elektronikus Könyvtár ezen címe alatt nyolc szöveget találunk, tanulmányokat és tanulmányköteteket a mozgóképkultúráról, az intermedialitásról, Jancsó Miklós életművéről, az etnofilmről. A szövegek mindegyike letölthető, néhányat csak letöltve lehet olvasni.

Érdemes átböngészni a http://magyar-irodalom.elte.hu/prae/prm/index.html oldalt, ahol akadémiai szintű értekezéseket találunk a cyberpunk-ról és a sci-firől a filmművészetben, valamint Peter Greenaway-ről.

A Filmkultúra anyagai közül több filmelméleti és filmtörténeti írást is találunk a http://www.filmkultura.iif.hu címen.

Michéle Lagny A filmtörténet felosztása című tanulmánya a http://emc.elte.hu/~metropolis/metropolis.html címen található, és ezen a környéken érdemes tovább keresgélni, ha van hozzá türelmünk. Mivel a honlap egyáltalán nem felhasználóbarát, csak számokkal jelölt mappákat ad ki, így teljesen a sötétben tapogatózunk, de kellő szorgalommal hasznos dolgokra bukkanhatunk. Ezen portál működési elve számomra teljes titok, ezért néhány véletlenül talált tanulmány elérhetőségét közlöm, és jó szórakozást kívánok mindenkinek a további felfedezésben. http://emc.elte.hu/~metropolis/9702/ROD2.html: David N. Rodowick A film rövid története című írását tartalmazza, http://www.c3.hu/scripta/filmvilag/9907/nanay.htm: Nánay Bence tanulmánya a feminista filmelméletről. Ezek az oldalak, bár különböző címek alatt találhatók, ugyanúgy néznek ki és ugyanolyan rejtelmesek. Tapogatózni kell.

Idegen nyelven

Remek oldal viszont a www.filmsite.org. az amerikai filmek legjobb történeti áttekintése. Periódusok, évek és műfajok szerint is böngészhetjük az amerikai filmtörténetet, sok információt és képet is találunk konkrét filmekről, azon kívül rövid műfaji meghatározások és terminológia-szótár is elérhető. Különböző toplisták értesítenek arról, hogy kik a legjobb rendezők, színészek, melyek a legjobb filmek, a legjobb jelenetek stb.

A www.film-philosophy.com kicsit bonyolult szerkesztésű, de annál értékesebb filmelméleti lap, rengeteg filmmel kapcsolatos írást lehet megtekinteni, azon kívül tartalmazza más Internetes publikációk rövid összefoglalóját és a címet, ahol a teljes szöveg elérhető. A filmművészet nagy alkotóiról szóló tanulmányok egysége rendszerezett, könnyen kereshető, a szövegek akadémiai szintűek.

A www.filmtheory.com szintén több alkotóról közöl írást, Woody Allentől Billy Wilderig, Lars von Trier, Martin Scorsese, Frederico Fellini csak egy pár, találomra kiragadott név a listából, de elméleti szövegekből elég gyenge a választék.

http://www.filmref.com/ – könnyen áttekinthető, használható honlap. Újdonsága az, hogy a filmművészet nagy alkotásait az irányzatok mellett témák, motívumok szerint is csoportosítja, így rövid esszéket olvashatunk az árulás motívumáról Godard munkásságában, vagy a generációk közti konfliktusról Truffaut-nál. Az oldal sajnos még nem teljes, de így is értékes, érdekes információkkal szolgál.

A http://www.zeroland.co.nz/film^theory.html használható filmelméleti linkgyűjteményt közöl, ha elakadunk a keresgélésben, igen hasznos lehet. A http://www.tau.ac.il/~haim/online.htm néhány filmes tanulmányt közöl, meglehetősen tág témakörben, de sajnos kevés a szöveg. Agytágítóként érdekes lehet a www.latrobe.edu.au/screen-ingthepast/reruns/ikrr2b.html oldal, ahol egy összefoglaló munkát találunk a kortárs kínai filmelméletről, ami, valljuk be, nem annyira népszerű téma.

Ha már a népszerűnél tartunk, érdekes, hogy nem találtam kifejezetten a feminista filmelmélettel foglakozó portált, a www.let.uu.nl/womens_studies/anneke/filmtheory.html és a www.uh.edu/~cfreelan/aesth/feinfilm.html címeken találunk ezzel az irányzattal foglalkozó tanulmányokat.

Külön portál (http://filmsound.org) foglalkozik a filmhang elméletével és gyakorlatával. Cikkeket, tanulmányokat olvashatunk a hangosfílm/filmhang történetéről, gazdag terminológia-szótárt böngészhetünk. A site hatalmas bibliográfiát közöl a témáról, az Interneten is elérhető szövegek linkjét is megadva, valamint könyvismertetőket és kivonatokat. Ingyenesen letölthető hangok, filmzenék, valamint hangfeldolgozó programok demó és teljes verziói csábítják az érdeklődőt.

A fenti címeket csak kiindulópontként adtam meg, egy tapasztalt Internetező ezeken elindulva rengeteg értékes és értéktelen információ birtokába juthat, úgyhogy tessék kipróbálni, netre fel! Mert „egy dolog ismerni, és más dolog írni az utat." Csak hogy Morpheus-idézettel zárjam a cikket.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.