Széles sávú látókör

Filmhusztori

Egy filmes lapról recenziót írni látszólag könnyű feladat, az ember lánya úgy gondolja, némi nézegetés után könnyedén véleményt formál, majd szavakba önti benyomásait. A filmhu által üzemeltett magyar moziportál esetében a recenzens nehéz helyzetben van, hiszen többórányi böngészés után sem lehet kivesézni a különböző filmhu-s honlapokat. De ez a jó.

A felépítmény

A magyar.film.hu Internetes címen elérhető filmhu társaságát 2000 óta élvezhetik a filmbarátok. „A magyar film honlapja" a 31. Magyar Filmszemlén debütált, majd a folyamatos fejlesztések és bővítések után 2002 októberében váltott „A magyar moziportál" névre. A szerkezeti váltás az oldal tartalmi profilját is érintette: a magyar film természetesen a középpontban maradt, de látóteret kapott a nagyvilág filmes termése is: a Magyarországon bemutatott igényesebb külföldi filmek, valamint a nagyvilág filmfesztiváljai is képbe kerültek. A bővítés nem állt meg: a filmhu portálja mára már hét honlapot fog össze. A magyar filmmel foglalkozó alapsite (1) mellett ők üzemeltetik a mindenkori filmszemle hivatalos site-ját (2), amely a szemle.film.hu címen érhető el, természetesen angol változatban (3) is a szemle.film.hu/eng-lish url alatt. A filmhu üzemelteti a magyar animációs élet lapját (4), a rajz.film.hu-t. amely nemrégiben arculatot váltott a Vadkelet mozgóképregény-pályázat alkalmával, és új, kevésbé felhasználóbarát alakot öltött, de őrzik a linket az ős-rajzfilmhu felé (archiv.rajz.film.hu). A webwork.film.hu (5) pedig filmes honlapok készítésével foglalkozik: magyar játék-, kis- és dokufilmeknek készítenek minisite-okat (www.filmhonlapok.hu) vagy egyedi tervezésű honlapokat (például Szezon, Dealer, Hídember, Moszkva tér, Macerás ügyek). A Filmhu Webwork Stúdió a Magyar Mozgókép Közalapítvány partnereként, A magyar film Internetes stratégiája című program keretében építi a Filmunió és az MMKA megújuló honlapját, valamint a középiskolai mozgókép-elméleti oktatást segítő magyar filmtörténeti adatbázist a www.filmtortenet.hu cím alatt. Ennek a stratégiának a része az idei év nagy dobása: a magyar filmes szakmai adatbázison (6) (szakma.film.hu) az online location adatbázis és a filmszakmai piactér beüzemelése, természetesen rögtön kétnyelvű változatban; az angol szöveg (7) a www.hungarianfilm.com url alatt érhető el. A legújabb tervekben pedig a www.jancso.hu honlap készítése szerepel, amely a Jancsó CD-Rom online változata lesz.

Az alap: a magyar film

A filmhu érdeklődésének középpontjában a magyar film, főként a fiatal magyar film áll. A legelső szerkesztőségi hitvallás szerint: „honlapunk a magyar filmszakma és filmkultúra elsődleges referenciapontja és információs centruma". Lenyűgöző információáradata miatt a portál mindenképpen jelest érdemel: a hír rovat a külföldi és magyar filmvilággal kapcsolatos legfrissebb információikat tartalmazza, míg a premier rovatban az aktuális heti mozibemutatók kritikái és exkluzív anyagai kapnak helyet, de előrejelzéseket kaphatunk a tengerentúlon frissiben bemutatott filmekről is. A filmhu legértékesebb részei a zoom és a fieszta rovatok. A werk alrovat az éppen készülő, forgatás vagy már utómunka alatt álló filmekről ad színes és egyedi beszámolókat képek, interjúk vagy forgatási élménybeszámolók segítségével. A portré jóvoltából pedig a magyar filmes élet szereplőivel kerülhetünk közelebbi kapcsolatba, színészekkel, operatőrökkel, a fent vázolt nyitás jegyében hazai és idegen vizeken egyaránt.

A vitában a hazai filmélet legsikamlósabb kérdései után nyomoznak – a filmtörvénnyel kapcsolatos minden betűnyi változást nyomon követtek, valamint a filmes szakmában is oly kedvelt nyílt levelek is itt jelentek meg. A filmtörvény megszületése vagy az MMKA-döntések után ebben a rovatban forrt leginkább a levegő, de Kálomista Gábor „Kedves Kritikusok! Barátaim!" kezdetű hírhedt levele (lásd Filmtett 2004. május) is itt jelent meg. (Az internetes újságírásnak ilyen szempontból nagy előnye az interaktivitás és az anonimitás. A megjelent provokatív tartalmú cikkekhez és levelekhez egy gombnyomás segítségével kommentárt lehet fűzni, így megindulhat a vita-lavina.)

A fiesztában filmes eseményeket ajánlanak (légyott), illetve beszámolókat közölnek (lokál). A filmes események válogatásában rendkívül széles látókörről tesznek tanúbizonyságot: gyakorlatilag mindenhol ott vannak, az oldalon kattintgatva úgy tűnik, hogy elképesztő intenzitással pörög a filmes közélet: egymást érik a konferenciák, műhelyfesztiválok, filmnapok. A jelenlét nemzetközi: legutóbb a Cannes-i Filmfesztiválról jelentkezett tudósítójuk, aki naponta tájékoztatta a nagyérdeműt a Cote d'Azur eseményeiről. (Minden nagyobb nemzetközi fesztivál esetében így tesznek, legyen szó Velencéről, Berlinről, Karlovy Varyról, Londonról vagy akár a MEDlAWAVE-ről.) A honlap a katedra rovatban a filmes szakképzéseket kíséri figyelemmel: a filmiskola a középiskolai film- és médiaoktatás változásairól, a nyár közeledtével pedig a filmes táborokról tájékoztat (a Filmtett táborból is jelentkeznek beszámolókkal), de online filmes, forgatókönyvírói kurzusok keretéül is szolgál.

A filmhez távolabbról kapcsolódó témákra is reflektálnak, filmmel foglalkozó könyvek, újságok recenzióját is olvashatjuk a portálon. A mozgóképes közélet referenciapontjaként a filmhu a filmes pályázatokat szedi csokorba a fesztiválnevezésekkel együtt (nevezz). A tölts le pedig egyedülálló módon az elmúlt tíz év magyar kis- és nagyjátékfilmjeinek előzeteseit, részleteit, forgatókönyveit, fotóit vagy akár az egész filmet teszi elérhetővé a nyilvánosság számára. A site a képi környezet televíziós részét sem hagyja érintetlenül: televíziós ajánlók mellett kritikákat is közöl a médiavilágban történt eseményekről, akár az uniós csatlakozás média-reprezentációjáról, akár a Nagy Ő buktájáról. Az oldal emellett még számos más szolgáltatással kedveskedik a mozirajongóknak: mozi- és tévéműsor egy hétre előre, aktuális filmes eseményekkel foglalkozó linktár és naptár, valamint amerikai, angol, francia és magyar látogatottsági adatokat összefoglaló toplista, amelyet szemlátomást igencsak ritkán frissítenek, hiszen júniusban még márciusi adatok szerepelnek rajta.

Az extra: szemle.film.hu

A fő szervezőelem az indulás óta a magyar film egyhetes ünnepe, a Magyar Filmszemle. Erre az alkalomra külön oldal készül, amely egy héten át biztosít elsőrendű információforrást a Filmszemle iránt érdeklődőknek. (A napi letöltések száma ilyenkor huszonötezer körül mozog!) A szemlére beválogatott filmek listája elsőként itt érhető el, ugyanígy a díjazottak listáját még melegében küldi a zsűri. A programfüzetként is üzemelő honlap a fesztivál egy hete alatt minden filmes rezzenésről hírt ad, a szemlén szereplő összes filmről . minden létező anyagot begyűjtenek az alkotóktól még a fesztivál előtt: szinopszistól kezdve a forgatókönyvön át ide szerkesztik a werkinterjút és a filmről szóló kritikákat is.

Szintén nem elhanyagolandó szempont, hogy a szemle.film.hu tartalmazza a hivatalos szemlekatalógus online változatát, ami nagyban megkönnyíti a filmek adataihoz való hozzáférést (Id. 2003-as szemle, amikor a fesztivál második napjára az összes nyomtatott katalógus elkelt). A filmhu a szemlén a díjazásban is szerepet vállal: egyrészt helyt ad a közönségszavazásnak, másrészt Közönségdíjat ad a nézők kedvencének. Az elmúlt négy év során a Simó-osztály számítógépparkjáról gondoskodtak: informatikai eszközökkel ajándékozták meg Török Ferencet immáron kétszer (Moszkva tér, Szezon), a Miklauzic-családot (Ébrenjárók) és Fazekas Csabát (Boldog születésnapot!).

A filmhu szerkesztősége a Szemle alatt teljes fegyverzetben kivonul a helyszínre, és a Millenáris Parkban hol jobb, hol rosszabb infrastruktúrájú helyekre bevackolván magukat gyártják a cikkeket reggeltől estig, miközben internet cafét is üzemeltetnek, és vetítéseket szerveznek a szemlés filmekből. A rendezvény ideje alatt így átlaghalandók is bepillantást nyerhettek a szerkesztőség pizzahegyekkel, mókával és kacagással fűszerezett mindennapjaiba.

A testvér: rajz.film.hu

A lap fő profilját a magyar játékfilmtermés adja, bár szőrmentén esik szó a dokumentumfilmekről is (Ungváry Rudolf dokumentumfilmes tipológiája is a filmhu hasábjain látott napvilágot). A magyar animációs termésre koncentráló rajz.film.hu szerényen megbújik az anyacég mögött, holott szégyenkezésre semmi oka. Az eredetileg is pályázati oldalként indult site egy ideig portálosodott, aztán nemrégiben anyagi fedezet és kapacitáshiány miatt leállt. Jelenleg a Vadkelet mozgóképregény-pályázat utórezgései kötik le: az egyszerű szerkezet kiegészítője a dizsizenével ellátott intro, úgyhogy munkahelyről internetezők csak óvatosan látogassák! A rajz.film.hu a magyar animációs élet kellemes pezsgését tolmácsolta, jelenleg csupán a pályázatok során újul meg: az új, flash alapú videoklip-pályázat ismét arculatváltást és off-line események garmadát hozza majd az oldal életébe.

A jelenleg kizárólag a Vadkelettel lekötött oldalról van link az ún. ős-rajzfilm.hu felé (archiv.rajz.film.hu). ahol a magyar animáció történetével foglalkozó tanulmányok mellett loopgyűjtemény, flashanimációk, letölthető grafikák és kisfilmek keresik a látogatók kegyeit. Az ős-rajz.film.hu kevésbé áttekinthető, mentségére legyen mondva, hogy nem élő oldal, így fesztiválnevezéseket ne nagyon keressünk rajta, csak hasznos információkat és kellemes időtöltést. (Vannak tervek az újraindítására, de ezek még igencsak a jövőből muzsikálnak.) A site rengeteg animációs kisfilmet tartalmaz, amelyeket akár le is tölthetünk a honlapról – külön csemege az ínyenceknek: a kitmithu pályázatra készült videoklipek még mindig elérhetőek!

A bázis: szakma.film.hu

Mivel a filmhu életének központi eseménye a filmszemle, így a lap életéhez tartozó minden nagyobb eseményt arra időzítenek. Idén a magyar filmgyártás közelmúltját bemutató szakmai adatbázissal rukkoltak elő, amelyet már évek óta terveztek és építettek. A rengeteg munka árán felépített adatbázis egyelőre háromszáz filmes cég adatait, referenciáit és elérhetőségét tartalmazza, a kezdőktől egészen a multicégekig. A gyűjtemény egyelőre csak céges adatbázis, de az egyéni szolgáltatók is jelentkezhetnek a készülő katalógusba. Szinte már természetes, hogy az oldal rögtön két nyelven üzemel: a www.hungarianfilm.com url alatt elérhető az angol változat is. Az oldal felépítése egyébként nem a legszerencsésebb, és egyelőre még keresni kell rajta a szolgáltatásokat, mert egyes linkgyűjteményeket sikerült jól eldugni, de ezek gyerekbetegségek, amelyeket idővel minden bizonnyal kinőnek majd.

De a site-on a filmezéshez kapcsolódó más gyűjtemények is vannak: a nagyvilág filmes iskoláinak elérhetőségét egy lapra gyűjtik, ugyanígy tesznek a nemzetközi filmes szervezetekkel és külföldi online szaklapokkal. Az oldalon éppen fejlesztés alatt van egy adatbázis, amely a Filmed-in-Hungary nevet viseli, és egy angol nyelvű bérmunka-adatbázis alapjaihoz lehet itt regisztrálni a Magyarországon forgatott filmekkel. Az adatbázisépítők nem titkolt célja, hogy „Magyarországról (ismét) mint ideális forgatási helyszínről beszéljenek." Ennek érdekében kétszáztizenegy helyszíni fotó mutatja be kis hazánk különböző arculatait, a portfolió fontos építőköve volt a Lokátor-pályázat, amelynek keretében helyszíni fényképek formájában kellett újragondolni Budapest városát.

Konklúzió

Az internetes újságírás, mint tudjuk, nem egy különálló műfajt feltételez, hanem egy felületet, aminek viszont vannak olyan tulajdonságai, amelyeket figyelembe kell venni a szerkesztésnél. Az internetes hozzáférés nagy előnye a hihetetlen naprakészség és az információ könnyed elérhetősége. A filmhu gyakorlatilag napilapként működik, minden filmes eseményről azonnal tudósít. Talán ez az egyik hátránya is: mivel túl gyakran frissül, és a keresője néha döcögve működik, megeshet, hogy egy-egy hír gyorsan lekerül a címlapról, a rovatok dzsungelében pedig csak az elszánt filmhu-fanok igazodnak ki olyan könnyedén, hogy ráleljenek egy pár napos hírre.

A filmhu által üzemeltetett honlapok nem egy már létező, nyomtatott vagy elektronikus orgánum online változatai, mint általában a netes filmmagazinok, hanem önállóan léteznek: a magyar moziportálhoz tartoznak. Ez nem jelenti azt, hogy a filmhu csak a világhálón jelen lévő médium lenne. A filmhu működését közelebbről szemügyre véve azt látjuk, hogy a filmes közélet felé kacsintgat: az online stratégiák mellett komoly offline tevékenységet folytat – a díjak, a pályázatok, a filmklubok, vetítések, beszélgetések, mind ennek az araszolásnak a jegyei. Vitát kiváltó filmek esetén beszélgetéseket szerveznek, ahogyan tették ezt a Ken Park vagy a Gerry esetén (a Gerryhez kapcsolódott egy kritikapályázat is), a Gosford Parkot egy krimipályázat kísérte. Egyrészről tehát nagyon érzékenyen reagálnak a filmes történésekre: beindítják a filmes közbeszédet. A többi pályázat, a Lokátor vagy a Vadkelet esetében pedig egy-egy marginális pozíciójú filmes szakterület felfrissítésére tettek kísérletet. A filmhu filmes szerepvállalása tehát egyáltalán nem merül ki a lapkészítésben, sőt, a film-gyártás területén is keresik a helyüket, erre szolgál a Transzkript Forgatókönyvírói Műhely, ahol filmötletek forgatókönyvvé fejlesztésében munkálkodik dramaturgiai csapatuk. Kétség nem fér hozzá, hogy a filmhu nyújtja a legszínvonalasabb, legsokoldalúbb reflexióját a magyar filméletnek.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.