Szemhasítás internetes módra

Egy kis segítség filmválasztáshoz, filmvásárláshoz

Szemgolyót metszenek ketté Bunuel Az andalúziai kutya című rövidfilmjének kezdőjelenetében. A sokkoló képek – amelyek köztudottan a montázs révén érik el hidegrázós hatásukat – azt sugallják, hogy a következő képsorhoz ketté kell szelnünk hagyományos nézői szemléletmódunkat, valami új következik, amihez másféle fogékonyságra van szükségünk, mint amilyenbe szokás szerint belesüppedünk.

Az 1928-ban készített képsort ma is aktuálisnak érezhetjük: az önmagával szemben igényes nézőnek át kell vágnia a saját burkát, azt a képernyőre vagy – ritkábban – mozivászonra bambuló tompaságot, amely miatt nemcsak a Bunuel-Dalí-féle szürrealisztikus álomszerűségnek, hanem az igényesebb tömegkultúrába sorolható vagy mid-cult filmeknek a mélyebb összefüggéseit sem fedezzük fel. Ebben a „szemgolyó-metszésben" nyújt segítséget az internet a keresőszerű portálok és filmes adatbázisok révén.

Alapos tájékoztatók

Ha moziba készülünk vagy a tévében keresünk igényesebb filmet, esetleg CD-t vagy DVD-t készülünk vásárolni vagy másolni, érdemes az illető filmnek utánaásnunk az Interneten. A legegyszerűbb módszer, ha beírjuk a Google-ba a film címét, ha pedig ez nem eléggé egyedi, akkor mellépötyöghetjük a rendező nevét is. Csakhogy ilyenkor többnyire rengeteg használhatatlan találatot is kapunk, elsősorban a film forgalmazóinak a gyengécske tartalmú honlapjaira bukkanunk. Hasznosabb például a következő filmes weboldalakon kezdenünk a keresést:

www.imdb.com – az angol nyelvű Internetes filmadatbázis (The Internet Movie Database) havi tizennyolc millió látogatóval büszkélkedik. A keresőmezőbe kerüljön a film címe, és a bűvös Enter leütése után megjelenő weboldal tartalmazni fogja az összes azonos című filmváltozatot, valamint Partial Matches címszó alatt, népszerűségi sorrendben a hasonló címeket (egy-két kulcsszavuk azonos a keresett film címének valamelyik részével). Mindenik cím – link – után megjelenik a film bemutatásának az évszáma is. A honlap a listából kiválasztott film részletes adataival szolgál: a rendező nevén, a szereposztáson, a film műfaján és jelmondatán kívül többek közt megtudhatjuk, milyen idegen nyelveken jelentek meg változatai, mi volt a film munkacíme (working title), és természetesen meg is vásárolhatjuk a munkát. A honlap interaktív: szavazni lehet, értékelni lehet a filmet, megjegyzéseket lehet fűzni hozzá, amelyek aztán megjelennek a weboldalon. Az oldal „fülszerű" menürendszere kiemeli a mozikban éppen játszott filmeket (nyilvánvalóan az amerikai aktualitásokról van szó), valamint toplistát közöl – ezt jelenleg A Gyűrűk ura – A király visszatér, a Finding Nemo, a Karib-tengeri kalózok, a Mátrix újratöltve, valamint A mindenható vezeti.

www.rottentomatoes.com – ez a honlap tűnik a legalaposabban összeállított, a legnagyobb filmekről szóló Internetes adatbázisnak. Összegyűjti az egyes filmekről megjelent összes, többnyire amerikai napilapokban megjelent, tehát angol nyelven írt kritikát, ezeket saját felületébe illeszti a forrás és a cikkíró nevének a megjelölésével. Éppen ezért rengeteg véleményt, gondolatot, javaslatot és kritikát vethetünk össze, ha rákerestünk a rottentomatoes adatbázisának valamelyik darabjára. Sajnos a weblaphoz kell egy kis türelem is, hiszen jó netes szokás szerint olykor lefagy.

film.ker.eso.hu – a hir.ker.eso.hu oldal filmes része. A rottentomatoes-hoz hasonlóan összeválogatja a keresett filmről megjelent és az internétre felkerült újságcikkek listáját, de nem építi be ezeket a saját szerkezetébe, inkább csak linkeket szolgáltat.

www.port.hu – a narancssárgás színekben pompázó oldal elsősorban tévés ajánló: 56 magyar televízióadó részletes műsorát közli, ugyanakkor koncert-, színház- és rádióprogram-ajánlóval, éttermi ismertetővel és játékkal is szolgál. A moziműsor- és filmadatbázisban azonban rákereshetünk kedvenc filmjeinkre vagy azokra, amelyek felkeltették az érdeklődésünket. A címet angolul vagy magyarul írhatjuk be, és megkapjuk a találat adatait (műfaj, nyelv, időtartam, bemutatási év stb.). A honlap bal szélén premierek és premier előtt álló filmek vannak kiemelve – ezekről már tartalmi ajánlót és egy-egy ízelítőnek szánt képet is kapunk. Szintén érdekes része a webhelynek a díjakat felleltározó honlap: számon tartja az 1999 óta átadott összes Oscar- és Colden Globe-díjat, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Filmszemle díjait stb. Az oldal hazai változata a www.port.ro címen érhető el; ez még színeiben is ugyanolyan, mint a magyar változat, csakhogy a romániai tévé- és moziprogramot leltározza fel, természetesen román nyelven.

Linktárak

film.lap.hu – az oldal hasznossága az általa biztosított keresősávon kívül a tematikusán összeválogatott linkrendszer: nem saját honlapokkal dolgozik, hanem az internétről válogat. A rendezők témakörben olyan hírességekről szóló oldalakhoz vezet, mint például Jean-Luc Godard, Lars von Trier, Andrej Tarkovszkij, Alfred Hitchcock, Pedro Almodóvar, Martin Scorsese, Andrzej Wajda vagy Michelangelo Antonioni. Az Internetes filmadatbázisokhoz kapcsolódó hivatkozásokon kívül itt a szaklapok listája is – köztük a Filmvilág, a Filmkultúra, a Celluloid Világ és a Filmtett honlapjára ugrató linkek is, kár, hogy az utóbbi éppen nem működik. A film.lap.hu Fesztiválok címszó alatt a Cannes-i és a Velencei Filmfesztiválról, az Oscar-díj átadásáról, az Országos Függellenfilm Fesziiválról, és több más filmes rendezvényről tájékoztató oldalakhoz vezet. Ami még innen elérhető: tévésorozalok, filmtörténet, filmstúdiók, szakmai szervezetek, animációs és rajzfilmek, sikerfilmek területén ha nem is minden, de rengeteg kapcsolódó, angol és magyar nyelvű oldal.

sztar.lap.hu – a www.lap.hu általános keresőportál egy másik, filmekkel kapcsolatos linkgyűjleménye. Sztárokról szól, ha nem is kizárólag filmcsillagokról, hiszen akad itt énekesekről és zenészekről, valamint a humor sztárjairól szóló hivatkozáscsoport is, illetve a poén kedvéért „negatív" csoport is (ebben pedig például egy „AntiBritney"-oldal). Ami a filmszínészeket illeti, az innen nyíló oldalakon olyan legendás alakokról olvashatunk, mint Sara Bernhardt, Brigitte Bardot, Gary Cooper, Marlene Dietrich vagy Grace Kelly. A pletykát kedvelők számára pedig ott a Híres párok csoport.

www.cinematrix.hu – az elegáns bordó hálterű oldalon szintén rákereshetünk filmekre, amelyek leírása és adatai a cinematrix saját adatbázisában szerepelnek. Ezekről rövid tartalmi vázat, műfaj- és időtartam-megjelölést, véleményeket és hozzászólásokat, híreket és extrákat olvashatunk. A webhely ezenkívül színészekkel és rendezőkkel készített interjúkat közöl – természetesen magyar nyelven –, amelyek olykor pletykaszerűek, máskor viszont rendkívül érdekesek és izgalmasak, ugyanakkor forgatókönyveket kínál letöltésre .zip formátumban.

www.csapnivalo.hu (www.cspv.hu) – a főoldalon Filminfó-hoz, az aktuális tévé- és moziműsorhoz, hírekhez vezető linkek találhatók. Az oldal különlegessége, hogy a filmkritikák „csapnivalóan" szerkesztettek: a hagyományos Internetes konvencióknak ellentmondóan a főbb gondolatokat, illetve a kulcsszavakat az oldal szerkesztői élénk színekkel és nagyobb betűmérettel emelik ki. Az írások ettől függetlenül nagyszerűek. És mivel a Csapnivaló papíron is, vagy elsősorban papíron megjelenő filmes folyóirat, a Számok link által előhívott oldalon a legújabb lapszám címlapját és tartalomjegyzékét olvashatjuk.

www.yahoo.com – nos, a Yahoo! nem specializálódott filmekre, mégis összeválogat számunkra mindenfélét. A főoldalról a következő linkeken keresztül jutunk el a Yahoo!-s filmkategóriákhoz: yahoo – entertainment – movies and film. Az interneten létező oldalak csoportjait találjuk itt meg régió, színészek és színésznők, díjak, filmkészítés, címek, könyvek, filmzene, film, suli, humor, letöltés, valamint más szempontok szerint összeserítve. Minden kategória után zárójelben megjelenik, hogy hány találata van a Yahoo!-nak ezen területlen.

www.scaruffi.com/cinema/besl100.htm – egy ínyencség: ezen az oldalon nem százas, hanem ezres kedvenclistát olvashatunk: The 1000 Best Films of AH Times. Emellett az oldal szélén másfajta, többek közt országok szerinti százas toplistákat is találunk. Könnyű még az illető film hivatalos honlapját előhívva keresni információt a filmekről – ha tudjuk a honlap címét. Ez ugyan nagyon egyszerű általában, hiszen a film címét tartalmazza valamilyen formában – például: www.darkcity.com. www.ring-themovie.com vagy még bonyolultabban: http://femmefatalemovie.warnerbros.com.

Kihagytam a listáról azokat az oldalakat, amelyeken DVD-t vagy videót lehel vásárolni. Az internetes filmkereskedelem egyik legismertebb szereplője a www.amazon.com. a magyar weblapok közül pedig például a www.primateka.hu. De nem az volt a célom, hogy vásárlásra buzdítsam az olvasókat: tájékoztató jellegű oldalakat próbáltam felleltározni. Útmutatásnak ennyi talán elég is. Vidám és türelmes böngészést mindenkinek!Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.