Nincsenek lényeges különbségek

Beszélgetés Maciej Kozlowskival

Maciej Kozlowskit több szál is köti Erdélyhez. Nemcsak Lakatos Róbert díjnyertes filmjét fényképezte itt, hanem a Filmtett–Duna Műhely alkotótábornak is oszlopos tagja. Lakatos Róbert Ördögtérgye című kisjátékfilmje a 35. Magyar Filmszemle legjobb rövidfilm díját kapta. Az operatőr Maciej Kozlowskival a Sepsiszentgyörgyi Cabiria Filmklub tízéves születésnapi rendezvényén beszélgettem.

Milyennek látod a fiatal lengyel filmes generációt, amelynek te is tagja vagy?

A filmes képzés után különböző utakon próbálkoznak a fiatalok. Legtöbben a reklámszakmában keresnek helyet maguknak, vagy a kereskedelmi filmek világát választják, anyagi megfontolásból elsősorban. Van, aki független filmesként él, azonban kevesen maradnak, akik a hagyományos, klasszikus filmgyártás hívei lesznek, részben azért, mert nehezen megközelíthető az a világ, másrészt a meglehetősen nagy generációs távolság és a meggyőződésben különbségek miatt. Persze megvan a lehetőség arra, hogy bármelyikünk külföldön próbáljon szerencsét.

Hogyan ismerted meg Lakatos Róbertet?

Robival a Lodzi Filmiskolában találkoztunk először. Azóta már többször is voltam Erdélyben. A barátságunknak nagyon erős szakmai vonzatai vannak, közös kísérletezéseink, hosszas beszélgetéseink és hasonló gondolataink vezettek el a konkrét együttműködésig.

Milyen tapasztalat volt Erdélyben forgatni?

Az Ördögtérgye az első jól átgondolt, megszerkesztett kisjátékfilm, amelynek a forgatásán részt vettem. Tetszett a munka ritmusa, és bár nem volt könnyű feladatom, mégis sokat segített, hogy a színészekkel, a rendezővel kivétel nélkül konszenzusra jutottunk. A forgatás közben sok minden változott, az eredeti forgatókönyvben szereplő elképzelések egészen spontán módon módosultak, kiegészültek, csiszolódtak, finomodtak, sok ötletünk támadt, amelyek közül néhányat meg is valósítottunk.

Az Ördögtérgye balladai, mitikus történetre épül. Egy másik kultúra részeseként adódtak-e nehézségeid a népies elemek megértésében?

Nem éreztem semmilyen szakadékot, jelentős kulturális különbséget sem fedeztem fel a lengyel és az erdélyi magyar hiedelemvilág között. Nagyon hasonló mondavilágunk van, helyi elemekkel, motívumokkal, azonos gyökerek fedezhetők fel, ami csak természetes, hiszen mindannyian európaiak vagyunk.

Az Ördögtérgye a 35. Magyar Filmszemle legjobb rövidfilm díját kapta. Mit jelentett ez neked?

Egy biztatást arra, hogy folytassam a Robival elkezdett munkát, és persze megerősítette azt a meggyőződésemet, hogy a kísérleti és kisjátékfilmnek van helye és szerepe a 21. században.

Egy nagyjátékfilm forgatására is készültök Lakatos Róberttel. A Kilóg a lóláb című film forgatásáról vannak már elképzeléseitek?

Természetesen, az Ördögtérgye elkészítése jó alkalom volt arra, hogy pontosítsuk a nagyjátékfilm szerkezeti és tartalmi vázát. Remélhetőleg mielőbb elkezdjük a munkát.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.