A konzervativizmus diszkrét bája

Cinema

Eleinte nem értettem, augusztus közepén miért álldogálok hosszasan a kolozsvári újságosstandok előtt, a női-, horgász-, autós- és kutyásmagazinok címlapjainak gazdag választékát röntgenezve, míg egy este, egy már bezárt támaszpont ablakából, visszafogottan, de kissé szomorúan rám nem pillantott Nicole Kidman a Cinema új borítójáról. Bár a májusban felbukkanó, kéthavinak feltüntetett román filmes lap újabb jelentkezésének már valóban itt volt az ideje, Kidmanra végképp nem számíthattunk.

A román Nemzeti Filmközpont (CNC) lapjának, a Cinemának első megjelenéséhez rendhagyó, szinte előzmény nélküli esemény kapcsolódott 2002 májusában Bukarestben: az első román nagyjátékfilm (Grigorie Brezeanu: Independenţa României [Románia függetlensége]) elkészülésének 90. évfordulója alkalmából a Filmközpont nagyszabású gála keretében díjazta a hazai szakma legnevesebb színészeit, rendezőit, operatőreit és kritikusait. Az első szám (a borítón: llinca Coia) ennek jegyében tematikus összeállítást szentel a román film újjászületésének, számba véve a régi közönségsikereket (Sergiu Nicolaescu) és az egyre több újonnan készült, külföldi fesztiválokon is sikerrel szereplő román filmet (Nae Caranfil, Christi Mungiu, Sinisa Dragin filmjei). A színes, 54 oldalas lap magazinos szerkezete főként interjúkkal, rövid terjelmű írásokkal és nagy számú kisméretű fotóval dolgozik; alig néhány oldalban foglalkozik az aktuális moziműsor hollywoodi kedvenceivel, viszont változatos műfajú anyagokkal mindenre kitér, ami a román filmes életet érinti: a nemrég bemutatott Costa-Gavras film (Amen) kapcsán két különböző szempontú kritika között a forgatás román résztvevőinek rövid beszámolója olvasható. A Filantropica mozibemutatója alkalmából közölt Caranfil-interjút a négy főszereplő színészportréja követi; olvashatunk az elkészült új Pintilie-filmről (După-amiaza unui tortionar), bukaresti végzős rendezőszakosokról, Christi Mungiu sikeres elsőfilmjéről (Occident), a Cannes-i és a bukaresti VI. Európai Filmfesztiválról.

A második szám összeállításakor már korántsem lehetett ennyi teret szentelni a feléledő, de még mindig nem túlságosan eseménydús román filméletnek, az új szám mégis vastagabb lett. Kidman a borítón egyúttal jelzi a popularitás irányába tett tétova lépéseket, Antony Minghella koprodukcióban készülő, nagyrészt romániai helyszíneken készülő megaprodukciójának apropóján (a Cold Mountain válogatott szereplőgárádájában ott van még Natalie Portman, Reneé Zellweger, Donald Sutherland és Jude Law.) A Cinema a legutóbbi Oscar-jelölés miatt Kidmant tekinti a legkiemelkedőbb színésznek, és ez a rajongása reménytelen, viszonzatlan szerelmet sejtet: a szám háromoldalas Kidman-„összeállítása" a To die for Kidman címet viseli, és főként hatalmas, színes sztárportrék alkotják. A mellékelt öt mondatból kiderül az Oscar-jelölés, néhány Cruise-zal forgatott korábbi filmcím és az a szomorú tény, hogy Nicole az újságírók beteljesületlen álma: reménytelen, megközelíthetetlen interjúalany. Marad a képekben elmesélt filmográfia.

A lap további részében, az előző számhoz képest sokkal több oldalt kapnak az új amerikai mozipremierek, de csak rövid recenziók, pletykák erejéig, és a folyamatban lévő vagy nemrég lezárult román forgatások: interjúk, forgatási naplók Călin Netzer (Maria), Malvina Ursianu (Ce lume veselă...), loan Cărmăzan (Raport despre starea naţiunii), Andrei Enache (Tancul) készülő filmjeiről – ez utóbbiak közül néhányat már ősztől láthatunk a hazai mozikban. A lap további részét egy végzős színészosztály bemutatása, fesztiválbeszámolók (Moszkva, Kolozsvár, Bukarest) és rövid, színes anyagok alkotják (mi hírlik az új Harry Potter-filmről, hogyan nyaral Radu Gabrea, milyen újdonságokkal szolgálhat a pornófilm műfaja). Az oldalszámemelés (56-ról 64-re) valódi okára ezzel nem derült fény, mint ahogy a lap profilja sem lett egyértelműbb a második számmal.

Mindent összevetve: a Cinema a BigFilmnél konzervatívabb ízlésű, főként informatív, színészi és rendezői portrékra koncentráló, a fiatal filmes generációt is figyelemmel kísérő, a román film iránt mindenek fölött elkötelezett magazin, melynek megjelenését régóta vártuk. Még akkor is, ha mit sem változtatott azon a helyzeten, mely szerint a komolyabb filmkritikák, filmes tárgyú írások a román sajtóban továbbra is a napilapok és a kulturális hetilapok (Dilema, Observator cultural) hatáskörébe tartoznak. Kíváncsian várjuk következő számát.

 


Cinema. Revista a Centrului Naţional al Cinematografiei. Megjelenik: Bukarestben. Szerkesztik: Laurenţiu Damian, Cristina Corciovescu, Călin Căliman, Irina Coroiu. 56-64 oldal. Ára: 29 900 lej. Kapható: nagyobb újságárusoknál, e-mail: revistacinema@yahoo.com.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.