Profi és félprofi kamerák – a Panasonic DVCPRO HD P2 Profi és félprofi kamerák – a Panasonic DVCPRO HD P2

Profi és félprofi kamerák

IV. rész: a Panasonic DVCPRO HD P2

A Panasonic az utóbbi időben vezető szerepet játszott a video technológiák fejlesztésében; a filmkészítéstől kezdve a műsorszóráson át egyéb professzionális alkalmazásokig. Vezető technológiájuk legjavát egy igen izgalmas új felvevőbe építették bele, ez pedig az AG-HVX200. Ez a DVCPRO HD P2 kézi felvevő úgy van megtervezve, hogy kielégítse a HD felvételi módokban felmerülő igényeket. Ez a cég első HD kamerája, amely P2-t felvevő eszközt használ, ami forradalmasíthatja az egész gyártási mechanizmust.

Optika

Az AG-HVX200 erre a hardra rögzíti a HD felvételt akár 1080i vagy 720p legyen is szó, ami egy új optikai rendszernek és egy nagy teljesítményű digitális jelprocesszornak köszönhető; utóbbi egy P2 kártáyra rögzít, a DVCPRO HD kodek segítségével. Ez a rendszer eléri azt a képminőségi szintet, amire a hagyományos kézi HD kamerák nem képesek, de eközben támogatja a HD/SD multiformátumú és multikodekes felvételi lehetőségeket is. A variálható frame filmkocka sebességű felvétel az egyik olyan jellemzője ennek a gépnek, ami miatt különleges a maga kategóriájában. Az olyan technológiákkal, amelyek népszerűvé teszik a Panasonic VariCam felvevőt a filmgyártásban, ezzel az erőteljes funkcióval lehetőség van a filmes gépeknél használatos gyors mozgású és lassú mozgású effektek alkalmazására. A P2 kártya nagyobb megbízhatóságot kínál, azonnali visszajátszási és kiváló teljesítményt. Lehetőség van a nem lineáris vágórendszerekhez történő közvetlen csatlakozásra és az akadálymentes produkciós munkára azáltal, hogy a vágórendszer az adatfájlokat vágásra készen biztosítja, nem mint egy digitalizálásra váró videokazettát, ezzel időt nyerhetünk.

Az új Leica Dicomar HD lencsétkimondottan a HD felvételekhez fejlesztették ki. Egy nagy 82 mm-es átméröjű előtag és egy 11 csoportba osztott 15, valamint három aspherikus lencse jellemzi. A diszperziós üveg alkalmazása csökkenti a színaberrációt és növeli a felbontást, miközben a multi-rétegezés minimalizálja a nem kívánt visszatükröződést és a szellemképet az optikai rendszeren belül. Ennek eredménye, hogy a kamerával készített képek élesek, elevenek lesznek, finom árnyalatokkal és kivételes árnyékolással.

Maga a lencse egy erőteljes (nagy teljesítményű) 13x zoomos 4,2 mm –es lencse (ez megfelel a 32,5 mm-nek egy 35 mm-es lencsén) a teljes nagylátószöget biztosítani képes, amire a legtöbb közvetítésnél és professzionális felvételeknél szükség van. A DVX100-as sorozatból már jól ismert kamera-vezérelt zoomgyűrű is megvan az AG-HVX200-ban, így jobb a kezelhetősége és a vezérlése. A Panasonic optikai képstabilizátora erőteljesen csökkenti a kézremegés által okozott elmosódást. Az automata korrekcióval ellátott optikai folyamat biztosítja a tiszta, éles képeket.

Új magas érzékenységű CCD-benminden egyes pixelnek van egy nagy fényérzékeny része, amelynek segítségével ez az újonnan kifejlesztett 1/3 colos progresszív letapogatású CCD olyan magas fényérzékenységet produkál, amelyre eddig egyik kompakt HD kamera sem volt képes.

Az új DSP 14-bites A/D átalakító és 19 bites feldolgozó1080/60p video jeleknek az AG-HVX200 újonnan fejlesztett digitális jelprocesszora 14 bites A/D átalakítót és 19 bites belső átalakítót használ, és így egyedülálló pontosságra képes. A DSP több féle beállítást teljesít - beleértve a gamma beállításokat minden egyes R, G és B csatornánál. Emellett a jeleket HD vagy SD formátummá is alakítja. Ennek az új DSP-nek a teljesítménye megfelel a higher-end HD kamerákban használt processzorokéhoz, és így a kamerával az összes videoformátumban gyönyörű képeket készíthetünk.

Az interlace átalakító, a kereszt átalakító és a lefelé irányuló átalakító sgítségével a kezdeti 1080p egyedi jelfeldolgozó scan olyan magas szintű vertikális felbontást eredményez, amire ezen a szinten más kamera nem képes. Észben kell tartani azonban, hogy ez a kamera nem rögzíti ezt a jelet, de úgy használja, mint minden tömörítés/elfogás alapja. Az eredmény egy HD vagy SD felvétel olyan szintű képminőséggel, amit elektronikusan véghezvitt szkennelés nem tud elérni. A DVCPRO HD kodek felvevő rendszer használatával az AG-HVX200 HD videot kimagasló kép- és hangminőségben rögzíti a P2 kártyára file formátumban. Ez a kodek – az alacsony tömörítési aránynak (100 Mbps video bit rate: 1080/59.94i, 720/59.94p) és a könnyen vágható intraframe (képkockák közötti) tömörítési rendszernek köszönhetően – alkalmas arra, hogy gyorsan mozgó tárgyakat vegyünk fel. A 4:2:2-es mintavetéli arány minimalizálja az ún. jaggies-eket (ezt találtam rá: Anti aliasing az az eljárás amely elmossa a szomszédos poligonok recés éleit. A képpontok téglalap szerű objektumok, így egy ferde vonalat vagy görbét rajzolva lépcsőfok effektus lép fel (jaggies). Tehát amikor képpontokból vonalat vagy görbét rajzolunk, recés lesz. Az AA a CPU-t használja ezeknek a recés éleknek az elmosására. Ez javít a megjelenítésen, de drasztikusan csökkenti a teljesítményt.) , a chroma széleken (nemtom, mi a chroma), és ez előnyös a képen és a komponáláson. A hangminőség is kiváló, a DVCPRO HD tömörítetlen 16 bites, 4 csatornás digitális felvevő képességének köszönhetően.

A kamera a P2 kártyára rögzít 1080/60i-ben vagy 720/60p-ben, és kompatíbilis az SD (480i) formátummal, amely jelenleg a TV közvetítéseknél használatos. A multikodek-rendszer lehetővé teszi, hogy DVCPRO 50, DVCPRO and DV-ben is rögzítsünk.

A P2 kártyák

A P2 –Professional Plug-in– egy kompakt kemény flach memóriakártya, amit professzionális AV használatra terveztek. Alapvetően négy SD memóriakártya van egybecsomagolva,RAID 0 módban, ez a kártyának nek négyszer akkora átviteli sebességet biztosít és négyszer akkora kapacitást, mint egy egyszerű SD kártya esetében. Egy 8 GB-s vékony, nagykapacitású P2 kártya (AJ-P2C008HG) 32 perc felvételi idővel rendelkezik, holott az egész súlya mindössze 45 gramm. A P2 megfelel a PC standardnak (II-es típus), és direkt módon csatlakozik a laptop PC kártya csatlakozójába. Az adatok a kártyára azonnal felcsatlakoznak, úgy, hogy minden egyes vágás olyan, mint egy MXF fájl melyeket azonnal használhatjuk – nincs szükség digitalizálásra – nem lineáris vágáshoz, vagy hálózaton átvihetjük, átküldhetjük őket. A P2 messze túllép mindenféle AV média átviteli sebességet is. A P2 kártya az adatokat egészen 640 Mbps-os sebességig képes szállítani, és ez jelentősen meggyorsítja a produkciós munkát. A P2 kártya nagyobb megbízhatóságot biztosít még a legádázabb körülmények között is, max. 1,500 G-s sokknak és 15 G-ig a rezgésnek is ellenállnak, működnek –20 és +60°C között, és tárolnak –40 és 80°C között, messze jobbak, mint a PC kártyák. A csatlakozó része pl. speciálisan profi használatra lett tervezve. A P2 kártyák írásvédelmi kapcsolóval is el vannak látva, ami segít megelőzni a véletlen törlést. A kemény (tömör) memória egyedi előnye, hogy állandóan újraírható eszköz és mert nem igényel rotációt.

Amikor standby módban megnyomjuk a Felvétel gombot, az AG-HVX200 azonnal megtalálja a P2 kártya üres (kitöltetlen) területét és elkezdi a rögzítést. Még akkor is azonnal elkezdi a felvételt, mikor arra használjuk épp, hogy preview módban használjuk a videót. Normál használat esetén nem fordulhat elő a felvétel véletlenszerű újraírása (vagyis letörlésére, felülírására). A felvételek nem törlődnek, csak akkor, ha mi magunk szándékosan töröljük a fájlt vagy ha formatáljuk a kártyát.

Hot swap felvétel, az AG-HVX200 két kártyacsatlakozójának köszönhetően lehetőség van hot-swappelni a P2 kártyákat anélkül, hogy a felvétel megszakadna. Több kártyával négy órán át rögzíthetünk megszakítás nélkül.

Felvétel előtti felvétel (előfelvétel): Standby módban folyamatosan tárolhatunk és utólagosan vehetünk fel, egészen 7 másodpercig a video és audio DVCPRO-jában vagy 3 másodpercig a DVCPRO HD-jában. Valójában emiatt lehetőség van arra, hogy olyan eseményeket is rögzítsünk, amik még a rec gomb lenyomása előtt történtek, így olyan pillanatokat is fel tudunk venni, amiket egyébként elmulasztottunk. Az AG-HVX200 minden egyes vágást úgy rögzít, hogy automatikusan csatol egy thumbnail képet és fájl infót hozzá. Hogy megnézzük előre a klipet az LCD kijelzőn vagy hogy ellenőrízzük a klip adatokat, egyszerűen csak ki kell választani azt a klipet, ami kell a thumbnailek listájából. A thumbnail és a time kód információ látható, ha nem lineáris vágóprogramot használunk.

Ha akarjuk, minden egyes klipphez adhatunk egy egyszerű OK/NG felvétel jelölőt felvétel közben vagy akár utána is. Amikor egy megjelölt klipet tartalmazó P2 kártyát csatlakoztatunk a PC-hez, a PC kijelzi egy M megkülönböztető jellel a P2 nézőkéjén, hogy melyik van megjelölve a klipek közül. Közvetlenül csatlakozhat a számítógéphez.

Rögzítési módok

Az AG-HVX200-nál – mint a filmkameráknál – lehetőség van gyorsmozgásos és lassú mozgásos effektek készítésére.

Az új 720p natív módban az AG-HVX200 a kamera képkocka arány szetjében rögzít képeket. Pélsául 24p-es módban 24 képkockát rögzít. A kamera használatával, hogy normál arányban visszajátszhassuk a felvételt, előre meg tudjuk nézni a gyorsasági effektet anélkül, hogy képkocka arány átalakítót használnánk. A natív mód kiterjeszti a P2 kártya felvételi idejét is.

Ez egy kompatíbilis mód arra, hogy 60p-átalakított videót rögzítsünk. Pl. 24p módban 60 képkockát rögzít a kamera úgy, hogy egy 2:3 pulldownt alkalmazunk . A felvételi idő ugyanaz, mint 1080i vagy 720p módban, de az egység egy DVCPRO HD folyamatot indíthat meg az IEEE 1394 csatlakozóból, felvétel közben. Ez lehetővé teszi egy háttértár-másolat készítését, egy csatlakoztatott külső hard disk felvevővel, mint pl a Panasonic AJ-HD1200A DVCPRO HD recorder vagy a FOCUS FireStore FS-100. A 1080 és 480 progresszív rögzítő rendszer a felvételeket átkonvertálja 60i-re a 24p-ben vagy 24pA (Advance) módra. A 24p Andvance mód 2:3:3:2 pulldown-t használ és 60i/24p átalakítást hajt végre, minimális képtorzulás mellett, ha a rögzítendő adatok egy nem lineáris vágórendszerrel kompatibilis IEEE 1394 interface-en keresztül vannak „befogva”. Ezáltal egy igen kiváló képminőséget érhetünk el a munka során.

Nagyobb sebességű felvétel 26-on 60fp-ig lassú mozgásos effekteket eredményez. Ez kimondottan akkor hatékony, ha olyan eseményt akarunk rögzíteni, ahol sok az akció, pl autósüldözést vagy ütközéseket, vagy olyan jeleneteknél, ahol jelentősebb a drámai hatás. Kisebb sebességű felvétel 12-től 22 fps-ig gyorsmozgású effekteket tesz lehetővé.Ez a technika kombinálható az ún. warp-speed effekttel, speciálisan a víz folyására, vagy gyorsan mozgó felhőkére. Normál filmes felvétel 24 fps-n, ugyanazon az értéken, mint a filmkamerák esetében.Az AG-HVX200 képes 1080/24p (60i-n túl) vagy 480/24p (60i-n túl) módban felvenni, de 720/24p módban is. 30 fps a standard képkocka arány, amit a tv reklámok , zenei klipek és video szoftverek készítésében használnak. Az AG-HVX200 képes 1080/30p (60i-n túl) vagy 480/30p (60i-n túl) módban, valamint 720/30p módban felvételt készíteni.

A Panasonic VariCamja – a variálható képkocka arány miatt ez a neve – széleskörben használatos filmek, tv programok és reklámok készítésénél. 720p módban a képkocka arány a hagyományos 24p/30p-től a 12p and 60p-ig 11 lépésben bárhol beállítható. Csakúgy, mint a VariCam, az AG-HVX200-zal lehetőség van gyoresmozgásos és lassúmozgásos effektek készítésére. A VariCamra kifejlesztett technikákat alkalmazva a Panasonic felszerelte az AG-HVX200-zat javított gamma funkciókkal, amelyek nyolc különböző felvételi forgatókönyvet céloznak meg és így teret engedhetünk kreativitásunknak. Beleértve ebbe a moziszerű gammát is, amely a rögzített anyagnak a filmfelvételek karakteres meleg tónusát adja, és a hírek gammát is bele kell ebbe érteni, amely kimondottan a sajtótájékoztatók, híranyagok felvételére lettek megtervezve.

A kamera Gamma Mode-jalecsökkenti a haszontalan, kevésbé fontos infókat, hogy hitelesen adja vissza az összes vizuális információt, főleg a reflektorfényben lévőt ,kisimítja a nagyon kontrasztos jelenetet .Járulékos kontrasztot és színárnyalatot kínál, alacsony kontrasztos jeleneteknél ad több feketét és kontrasztot hozzá, és tudja a filmszerű mód dinamikus skála felé való eltolását , a filmszerű mód kontraszt felé való eltolását. A két P2 kártyáján felül az AG-HVX200 egy mini DV kazetta lejátszóval is fel van szerelve. Ez lehetővé teszi a 60i, 30p, 24p or 24pA (Advance) módokban való felvételt, csakúgy, mint az AG-DVX100-as modelleknél. Azt is lehetővé teszi, hogy egy olyan HD forrást (1080i/720p) lefelé konvertáljunk, amit a P2 kártyára vettünk fel és másoltunk a DV kazettára. Másolás közben a képkocka arány átalakító a HD képforrásokhoz van csatlakoztatva 720p természetes módban. Ezzel speciális gyorsasági effekteket hozhatunk létre a DV előállítása során.

A kameravezérelt manuális zoomgyűrű ugyanazt a sebességet, precíz zoomot kínálja, mint a cserélhető lencsék. Még a vezérlést is élvezheti az ember. Amikor elforgatjuk a zoomgyűrűt, ugyanazt a fajta szilárd ellenállást tapasztaljuk, minta 35 mm-es lencsék esetében. Az AG-HVX200 szervóvezérelt zoomja a lassú zoomolást is engedi.

Manuális módban a fókuszgyűrű ugyanazt a vezérlési élményt és érzékeny irányíthatóságot adja, mint a cserélhető lencsés kamerák. Egy HD kompatíbilis fókusz támogatja (center zoom) a funkciót, amely felnagyítja a kép központi részét, így könnyítve meg, hogy a pontosabb fókuszhoz jussunk, amire a HD gyártásnál (produkciónál) szükség van. Auto módban gyorsan tudunk fókuszálni, amikor magas vagy alacsony szögben veszünk fel a kamerával. Amikor végtelenre van állítva, a fókusztávolság azonnal kész a következő manuális fókuszra. Amikor manuálban vagyunk, és megnyomjuk az auto gombot, átmenetileg működésbe lép az autófókusz.

Variálható képkocka arány funkcióval létre tudunk hozni elmosódó (blurring) effektet vagy kristálytiszta megállást sportmozgásban. Az AG-HVX200-ra jellemző a szinkronszkennelési funkció, amely alkalmas screen shotok készítésére a számítógépes monitorokról. Ha ezt a tárcsát a felvételi körülményekhez igazodva állítjuk be, akkor később azonnal helyrehozhatjuk a beállításokat, ha szükséges (gondolom, úgy érti, hogy újraállítható az egész azonnal). Hat előre beállított fájl adott, és bármelyik hat nevet módosítani lehet, ha akarjuk, ugyanígy a beállításai is változtathatók. A beállítási fájlok átvihetők SD memóriakártyába is.

Az AG-HVX200-nek 3 felhasználói kezelőgombja van, mindegyik 12 funkcióval ellátva (rec check, spotlight, backlight,black fade, white fade, ATW, ATW lock, gain 18dB, focus ring, memo/index, slot sel, shot elnevezésüket, vagy a kijelölt funkció elérhető a gomb megnyomásával. Csak ki kell választani az auto rekeszt, auto gain-t, auto tracking fehéregyensúlyt és autófókuszt – és máris lehet felvenni a kamerával. Az auto módot egyedi igényhez is lehet alakítani, ha eltávolítjuk a funkciókat és a beállításokat a kívánt értékben módosítjuk. Az AWB gomb egyetlen megnyomásával állítható be a fehéregyensúly és a fekete. Három fehéregyensúly-érték közül választhatunk: egyik előre megadott, és kettőt (A,B) mi magunk állíthatunk be és menthetünk el. Az auto tracking fehéregyensúly (ATW) funkció is a három közül bármelyik lehet. Az ATW mód gyors, aktív felvételt támogat, a fehéregyensúlyt real-time-ban adva meg, annak megfelelően, ahogy a fény változik.

Ultraerős, robosztus kamerafelvevő

A beépített sztereo mikrofonokon felül az AG-HVX200 fel van szerelve két XLR audio bemeneti terminállal, profi használathoz egy 48-V fantom áram (teljesítmény, ezt biztosan tudod) támogatással. Mindkét bemenet (1 és 2) a mic és a vonal között állítható/kapcsolható, és az audio el van zárva (lokkolva van) a video irányába, ami különbözik a DV kameráktól. A nagy kereső könnyűvé teszi a kompozíció átlátását, még akkor is, ha a szemünk nem jó (pl messze gyengén látunk), és 90 fokban felfelé billenthető, hogy könnyebb legyen a felvétel kisebb szög esetén. Az AG-HVX200 rendelkezik peaking (csúcs) funkcióval.

A nagy, fényes LCD monitor 120 fokban dönthető és szabadon forgatható 270 fokban. Ez kényelmessé teszi a képalkotást, ha mindenféle szögben akarunk felvenni. 16:9-es arányú wide-screen módban az AG-HVX200 letterbox formátumban is képes mutatni a képeket. A lencse markolaton felül a foigantyú markolat felső része Rec Start/Stop gombokat is tartalmaz, plussz zoom kontrol lencsét is. Ez a design biztosítja a könnyű felvételt még alacsony szögben is, vagy amikor fotóállványt használunk. A zoom sebesség a három sebességszint közül bármelyikre állítható vagy kikapcsolható.

Az AG-HVX200 ugyanabból a magnéziumötvözetből van, mint a DVCPRO közvetítő modelljeink. Ez az ultraerős, robosztus kamerafelvevő megvédi a belső részeket, így az AG-HVX200 kivételesen megbízható és hosszú élettartamú. Az AG-HVX200 profiknak készült, és a helyszínen esetlegesen előforduló ütődésnek, behatásnak képes ellenállni. Az AG-HVX200 fel van szerelve analóg komponens jel (Y, Pb, Pr) terminálokkal 1080i, 720p és 480i (egyenként 59.94 Hz) kamera video jelkimenetekhez. Ez lehetővé teszi, hogy előre megnézzük a klipeket egy hagyományos HD/SD TV monitoron.

Két AG-HVX200 egységet összekapcsolva egy IEEE 1394 kábellel beállítható a kezdeti time-code, ami utána lehetővé teszi a time-code-os vágást több kamerafelvevővel. A beépített SMPTE time-code generátor/olvasó segít kiválasztani a Drop Frame/Non-Drop Frame és a Free Run/Rec Run módokat, előre beállítani és újra generálni. Felhasználói bitek szintén adottak. A felhasználói fájlok (a kamerabeállításokkal) átvihetőek SD memóriakártyára. Így könnyen szinkronizálhatóak a felvett képek több kamera egyidejű használatakor.

Az AG-HVX200-at film, reklám és video, független film készítésekor fő kamerának használhatjuk, második kamerának pedig VariCam HD produkcióknál, de használható high-end SD-ben is az AJ-SDX900-zal. A HVX200 ezen formátumok közül mindegyikben képes felvételt készíteni, így oda visszük a kamerát, ahová csak akarjuk. Mérete és alkalmazkodóképessége bármilyen helyzetben használhatóvá teszi; mobilis, jól manőverezhető (irányítható), bármilyen típusú felvétel készítésére alkalmas.

A high-end DV kamerákhoz hasonlóan az AG-HVX200 képes felvenni a 60i, 30p, 24p and 24pA (Advance) módok bármelyikében, amelyek a DVX100 sorozatban is használatosak. Továbbá a P2 kártya felvételnek és a lefelé átalakító funkciónak köszönhetően overcranked és undercranked HD forrásokat másolhatunk 720p natív módban mini DV kazettára. Ennek segítségével olyan gyorsmozgásos és lassú mozgásos effekteket alkothatunk DV-készítéskor, amelyeket korábban nem lehetett megvalósítani egy teljes VariComp rendszer nélkül.

Végezetül még annyit: érdemes nálunk is HD rendszerű kamerákba beruházni , amelyek árfekvése a két- háromévvel ezelőtti DV kameráékkal megegyező, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a HD az elektronikus híranyaggyűjtés, az ENG rendszerekben is terjedni fog, mert a HD formátumban sugárzó TV-csatornák esetében a híranyagoknak is HD formátumúnak illik lenniük, hogy képminőségben ne üssön el látványosan a többi műsortól. Ezért a "news" rendszerek felvevő eszközei között megjelennek a HD formátumban dolgozó kamkorerek, a Sony professzionális optikai diszk rendszerében az XDCAM-ben, és a Panasonic P2 memóriakártyás rendszerében egyaránt. Figyelve a trendeket egyértelmű, hogy az idei év a HD betörésének éve. A HD előbb-utóbb nemcsak a filmes berkekben, és az igazán igényes televíziós produkciókban, hanem a regionális és helyi médiában, valamint az ipari felhasználásban is létjogosultságot szerez. Ebből a szempontból mi sem kerülhetjük el a jövő technológiáját.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Godzilla x Kong: Az új birodalom

    Színes akciófilm, sci-fi, 114 perc, 2024

    Rendező: Adam Wingard

  • A Majomember

    Színes akciófilm, thriller, 113 perc, 2024

    Rendező: Dev Patel

  • Az első ómen

    Színes horror, 120 perc, 2024

    Rendező: Arkasha Stevenson

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat

  • A kiméra

    Színes filmdráma, kalandfilm, vígjáték, 130 perc, 2023

    Rendező: Alice Rohrwacher

  • Godzilla x Kong: Az új birodalom

    Színes akciófilm, sci-fi, 114 perc, 2024

    Rendező: Adam Wingard

  • A Majomember

    Színes akciófilm, thriller, 113 perc, 2024

    Rendező: Dev Patel

  • Az első ómen

    Színes horror, 120 perc, 2024

    Rendező: Arkasha Stevenson

  • Polgárháború

    Színes akciófilm, filmdráma, háborús, 109 perc, 2024

    Rendező: Alex Garland

  • Szellemirtók: A borzongás birodalma

    Színes fantasy, kalandfilm, sci-fi, 99 perc, 2024

    Rendező: Gil Kenan

  • Back to Black

    Színes életrajzi, filmdráma, zenés, 2024

    Rendező: Sam Taylor-Johnson

  • Nasty

    Színes dokumentumfilm, sportfilm, 107 perc, 2024

    Rendező: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu