38. Magyar Filmszemle – Budapest, 2007. január 30–február 6. 38. Magyar Filmszemle – Budapest, 2007. január 30–február 6.

38. Magyar Filmszemle

Budapest, 2007. január 30–február 6.

Önálló és színvonalas zsánerfilmes vonulattal is bemutatkozott az idei seregszemlén a magyar filmgyártás. Ennek megfelelően idén először műfaji filmes és szerzői filmes kategóriában adta át játékfilmes fődíját a zsűri.

A több mint negyvenhétezer néző szokás szerint elsősorban a játékfilmekre váltott jegyet. A legnézettebb filmek között Szász János Ópium – egy elmebeteg nő naplójából című alkotása mellett az először a szemlenyitón levetített Noé bárkáját (r. Sándor Pál) és a Hasutasokat (r. Szőke András) találjuk.

A szokás szerint a Mammut mozikban, az Uránia Filmmúzeumban és a Millenáris Teátrum helyszínein megszervezett vetítéssorozathoz idén negyedszer, országszerte alaposan kihirdetett, ám színvonalában annál gyengébb filmplakát-kiállítás társult. Míg a tárlatot megítélő szakmai zsűri kedvence a Sztornó plakátja volt, az odalátogató közönség a Szabadság, szerelemére szavazott. Talán a plakátok általános színvonalán felbuzdulva az index.hu „fordított versenyt” is szervezett: a „2006 legkevésbé népszerű filmplakátja” címet a Randevú nyerte el, közvetlenül a nyomában a Tibor vagyok, de hódítani akarok hirdetője következett.

A kísérőrendezvények közül kiemelkedett a Fábry Zoltán-emlékkiállítás. A festményeknek, filmhez és színházhoz kapcsolódó rajzoknak, díszletterveknek, illetve a Fábryról szóló portréfilmeknek a Nemzeti Galéria adott otthont.

A játékfilmek versenyét erős dokumentumfilmes, valamint ismeretterjesztő filmes megmérettetés és a kísérleti- és kisjátékfilmek ugyancsak szoros versenye kísérte. A szervezőknek több pótvetítést is kellett rendezniük bizonyos filmblokkokból.

A 38. Magyar Filmszemlén életműdíjat vett át Máthé Erzsi színművész, Fakan Balázs dramaturg és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat