Kulináris titkok – sorozatban

Született feleségek

A 2004-ben útjára indított ABC-sorozat Emmy és Golden Globe díjak nyertese. Jelenleg ötvenkét ország tévécsatornája sugározza. Idén februárban közölték, hogy Marc Cherry rendezőt és kulcsszereplőit a hetedik évad befejezéséig szerződtették. Hogy miként felel meg a stáb a hosszú távú kihívásnak még nem tudni, az ellenben bizonyos, hogy a műfajban az eddigi két és fél szériával érdemlegeset alkottak. Mivel és hogyan etetik ők a tévékészülék elé ülő háziasszonyokat? Ezúttal a sürgés-forgás a szappanopera-készítő konyhára is kiterjed.

Mindenekelőtt szükség van néhány bevált receptre. És minthogy a nagymama, illetve a szomszédasszony tudománya nem megvetendő, jó lesz ezeket szem előtt tartani. Így lehet a Született feleségek, mint krimivel fűszerezett folytatásos film kiindulópontja a legendás Twin Peaks. Mindkettő alaphelyzete egy-egy titkokkal övezett haláleset, amihez a közösség tagjainak viszonyulni kell. Marc Cherry rendező megpróbál rájátszani a Lynch-sorozatból származó ötletre, amikor az öngyilkos feleség Mary Alice Young szerepére eredetileg Sheryl Lee-t szerződteti. Így a kalózkópiákban interneten terjedő első részben a családanya szerepében azt a színésznőt láthattuk, aki annak idején Laura Palmer szerepét is játszotta. És hasonlóan, talán nem véletlenül, a harmadik széria új férjfiguráját, a szintén titkokkal teli multú Orson Hodge-ot az ugyanonnan ismert Kyle MacLachlan alakítja. A helyszín ezúttal Wisteria Lane (a Lila akác köz), némi utalással az Amerikai szépség vagy a Stepfordi feleségek világára. A szereplőgárda hátralevő része a rutinos szappanopera-színészek legjavából kerül ki. Így például a Melrose Place-rajongóknak ismerős lehet a kifogástalan háziasszonynak tűnő Bree Van De Kamp (Marcia Cross) vagy a kezdetben sokat utazó, majd háziassá váló családapát játszó Doug Savant. Ők a Los Angeles-i sorozatban még rendre gonosz orvosnőt, valamint érzékeny homoszexuálist alakítottak. Marcia Cross ezen kívül az Ally McBeal és a Helyszínelők néhány epizódjában is feltűnt. A Susan szerepében látható Teri Hatcher a kilencvenes évek sikeres Superman–sorozatából, a Louise és Clarkból köszön vissza, Felicity Huffman pedig az X-Akták és a Chicago Hope néhány részében játszott.

A konkurens tőszomszéd az utóbbi évek közkedvelt HBO-os tévésorozata, a Szex és New York. Ebből adódóan kifordítva jelenik meg: kozmopolita szinglik helyett a Lila akác köz négy felesége beszéli meg kis titkait, és amíg Carrie és barátnői epizódról epizódra pasik sorát hódítják meg, majd ejtik, addig a Született feleségek főhősnői a konfliktusok ellenére folyamatosan férjeikkel vannak elfoglalva. A Szex és New York sztárja, Sarah Jessica Parker erősen bírálja az egyre nagyobb sikerrel futó sorozatot, mivel úgy tartja, ők négyen voltak az úttörők, és az utóbbiak már csak jól kitaposott ösvényre léptek. Ezzel szemben Kim Cattrall, aki a Szex és New Yorkban Samatha szerepét játszotta, feltűnik a Született feleségek harmadik évadában, és vele kezdetét veszi Bree leszbikus románca. A legrátermettebb és leghatározottabb feleség afférja pontosan amiatt botrányos, mivel merőben ellentmond a családi értékekre érzékeny amerikai erkölcsnek. Ezáltal a sorozat a Szex és New York merészségét idézi, illetve azt hangsúlyozza, hogy a Lila akác közben is tabuszegők a feleségek.

Titkok, rejtélyek – és a tálalás

Az elkészítés módjában elsőbbséget élveznek azok a mozzanatok, melyek a nézői azonosulást segítik. Ezt szem előtt tartva, és tekintettel arra, hogy tévés műfajról van szó, olyan történetet kell elmesélni, melynek hétről hétre bonyolódnak a cselekményszálai: családi drámák, lehetőleg titkolt szerelmek és bűnügyek bevonásával. Mindezt elhelyezni egy köznapi amerikai közegben, majd a mindentudó mesélő mitizáló hangján, az elhunyt háziasszony narrációjával teljesen áttekinthetővé tenni. A feleségek karakterei minden ízlést kielégítő módon kreálva. Az összhatáshoz elengedhetetlen Susan édes kótyagossága, Bree rafinált íze, Gabrielle kesernyés áskálódása, Lynette mint az Akác közi élet sója, illetve Edie, a pikáns helyi adalék. A rendező a szereposztást követően úgy vélte, hogy „túl szép” hősnőit a nézők képtelenek lesznek komolyan venni, ugyanis túlságosan valószínűtlen, hogy ennyi szép nő lakjon egy negyedben. A robbanó siker rácáfolt erre.

A néhány amerikai család megjelenítése nem szorítkozhat pár tucat szokványos életkép és helyzet variálására heti adagokban, hanem az egymásba kapcsolódó részekben sötét titkok kerülnek felszínre, majd groteszk, fekete humorral színezett jelenetekben bomlanak ki: megtudjuk, hogy miért sír titokban Bree, a tökéletes feleség, aki reggelente vízszintezővel igazítja meg a ház összes képét, és esténként thai ételkülönlegességeket főz. Kiderül, hogy miért háborog csintalan gyerekei mellett a sikeres reklámszakemberből lett háztartásbeli Lynette, miért igyekszik Gabrielle, a csinos exmodell az éjszaka leple alatt kamasz kertészük munkáját pótolni, vagy éppenséggel hogyan alakul az a baleset, melynek folytán Susan, az elvált anya felgyújtja a szintén Mikera pályázó Edie lakását. A sorozat ugyanazt a témát szolgálja, mint a valóság-show-k, csakhogy ezek továbbgondolása fiktív eszközökkel. A Született feleségekben minden kiélezettebben zajlik – és a néző számára ez így tetszetős.

A sikeres folytatásos film hozzávalói a jól bevált vizuális kliséken, a rakás szép emberen és a szellemes forgatókönyvön túl egy csipet irónia. Ezen a téren a sorozatnak dolgoznia kell még. Talán a hátralevő évadokban sikerül az alkotóknak egy egészséges önszemléletet is megcélozniuk.

Fogyasztás: ízlés szerint

A Született feleségek, mint minden televíziós ínyencség, melegen fogyasztandó. Az eseményeknek megvan a vetülete a néző idejében, tekintettel a szezonra, az ünnepekre és a valószínű háziasszonyi elfoglaltságokra. A cél ugyanis, hogy a néző kedvenc hősein keresztül érezze saját élete fontosságát: ez némiképp a fantázia tere is, mivel akár csak Susan/Bree/Lynette/Gabrielle/Edie a tévékészülékek előtt ülő háziasszonyoknak is vannak a látszatra rácáfoló rejtegetett titkaik.

A Született feleségek heti rendszerességű főfogás. Tálalva hétköznapi eledelként is: könyv, folyamatosan bővülő honlap és számítógépes játék formájában. A film sikertörténetének részeként piacra dobott olvasmány nem a tévésorozat egyszerű könyvváltozata, hanem a karakterek és az első szezon sztorijának részletes rendszerező leírása. Az elemző album a néző-rajongót a sorozat kulisszáiba kalauzolja. Hogyan és milyen szempontok szerint tervezték meg a Lila akác köz házait? Mit vett figyelembe a hat női karakter megalkotásánál a sorozat kitalálója? Milyen részletekre kellett az alkotóknak figyelniük, amit egyébként a történetben elvesző néző észre sem venne? Az olvasó olyan finomságokat tudhat meg, mint például a filmbeli autók rendszámtáblájának háttértörténetét. Ezeken a betűk úgy jelennek meg, mintha valóban egy amerikai államban lennének (Eagle State), de nem tudni, hogy ez az állam hol van. Nem republikánus (vörös) és nem demokrata (kék), az alkotók szerint ez egy lila állam, valahol Amerika szívében.

A hivatalos honlapon olvashatók összefoglalók és szereplői jellemzések, letölthetők képek vagy akár a sorozat egyes részei. Hasznos érdekesség a heti közvéleménykutatás-szavazás, amely általában a sorozat eseményeinek alakulására reflektál, és melynek segítségével az alkotók felmérhetik, hogy egy-egy új dramaturgiai elem vagy új szereplő mennyire nyerte el a közönség tetszését, illetve támpontot nyújt ahhoz, hogy a történet alakulását milyen irányba kellene mozdítani. Egy másik szórakoztató és okos húzás az a teszt, mely megállapítja, „Which housewife are you?”, vagyis „Melyik feleség vagy te?” Tizenöt egyszerű kérdésre kell válaszolnia a kitöltőnek (többek között arra, hogy melyik a kedvenc házimunkája, mit tenne, ha füvezésen kapná a fiát, egy karaoke-show-n melyik dalt énekelné stb.), és máris megtudhatja a választ. És abban a pillanatban, ahogy megkapja az eredményt a rövid karakterjellemzéssel, máris közelebb csalogatták a sorozat világához, hiszen ettől kezdve úgy fogja nézni hétről hétre az epizódokat, hogy „ő Susan/Bree/Lynette/Gabrielle/Edie”. És természetesen az eredmény után rögtön meg is rendelheti a „Susan/Bree/Lynette/Gabrielle/Edie vagyok” feliratú pólót.

A „Which housewife are you?” – internetes személyiség(?)teszt alapgondolatán elindulva a harmadik széria startolásával párhuzamosan az alkotók piacra dobták a Desperate Housewives számítógépes játékot is. A játékos profilt kreálhat magának, egy külön alteregót, mely beléphet a sorozat világába. Mikor az új szexi feleség beköltözik Wisteria Lane-re férjével és fiával, Edie Britt jön őt köszönteni, majd Bree kopogtat ajtaján, hogy áthívja egy teára és bemutassa Susan-nek, Lynette-nek és Gabrielle-nek. A tizenkét, epizódnak nevezett játékszint alatt az új háziasszonynak szokásos házimunkát kell ellátnia: kertgondozás, főzés, mosás és takarítás. Ezen kívül ápolnia kell a külsejét, intenzíven tartania kell a kapcsolatot szomszédaival, illetve hivatalos a hetenkénti pókerpartira. A tét azonban mégis annak a titoknak a kiderítése, mely magával a játékos-szereplővel kapcsolatos.

Ha a sorozat első szériájában ott volt a Diedre Taylor-rejtély, a másodikban az Applewhite-titok, ezúttal magával az alteregóval kapcsolatos múltbeli eseményeket kell kideríteni, melyre amnéziájából kifolyólag képtelen emlékezni. Lehet, hogy a férje becsapja? Talán a fia nem is a fia? Hirtelen két ismeretlen is udvarolni kezd neki, kik lehetnek ők? Honnan származik az ismeretlen amulett, amit a postaládában talál? Ki lehetett az ismeretlen telefonáló és miért hívta fel a figyelmét a férje széfjére, melyben kutatnia kellene, hogy megtudja, mit titkol előle? A Desperate Housewives-játék készítői a sorozat dramaturgiai alapkoncepciójának (hétköznapi háziasszonyok rejtegetett szennyese és titkai) hű követése mellett olyan apró részletekre is figyeltek, mint az eredeti filmzene vagy a már-már egyedivé vált Housewife-attitűd beemelése a játék világába. Mi több, az egyes epizódok/játékszintek indításakor és befejezésekor a tévésorozat részeinek szerkezetéhez hasonlóan végignézhetünk egy-egy rövid kis összegző klippet, melyet Mary Alice Young narrál – és amelynek természetesen az általunk kreált játékfigura is szerves része.

A Született feleségek ilyen módon preparálva egy igényesen létrehozott tévésorozat. Fogyasztható bárki számára – ízlés szerinti gyakorisággal.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.