Osztrák filmek nemzetközi köntösben

Diagonale, Graz, 2007. március 19–25.

Idén tízedik alkalommal adott otthont Graz az osztrák nemzeti film ünnepének. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal sem a játékfilmek domináltak a 2007-ben első alkalommal egy hetesre nyújtott fesztiválon, sokkal inkább a nagyszámú dokumentumfilm és az experimentális rövidfilmek.

Előbbiből minden napra jutott az összesen hét vetítőhelyen legalább hat előadás, utóbbiból pedig hét blokkot állítottak össze, három hagyományos rövidfilmes összeállítással megfejelve a mennyiséget. A nyitófilm Sabine Derflinger 42plus című alkotása volt, mely cím a film hősnőjének életkorára utal: a történet egy középkorú hölgyről szól, aki a családja külföldi nyaralása során szembesül azzal, hogy élete elkerülhetetlenül ellaposodott, s megújulásra szorul. A játékfilmek között további osztrák alkotások mellett a sógorok koprodukciós mivolta miatt programba vették a Taxidermiát (mint tavaly a szintén többnemzetiségű Grbavicát és a Klimtet), de a fesztivál korábbi főszervezője, az azóta a linzi Crossing Europe Filmfesztivál alapító-igazgatójává avanzsáló Christine Dollhofer ajánlásában négy európai alkotás, köztük Kocsis Ágnes Friss levegő című játékfilmje is bemutatásra került. S ha már a különleges programokról ejtünk szót: külön blokkban kaptak helyet az újonnan megkoronázott reménységek, így juthatott el a fesztiválra a thaiföldi Tsai Ming Liang Nem akarok egyedül aludni (I Don’t Want to Sleep Alone), vagy az iráni Bahman Gobadi Niwemang című alkotása.

A speciális vetítések között helyet kapó Herbert Holba-retrospektív az 1994-ben elhunyt első modernkori filmtörténésznek állít emléket. Az autodidakta módon önmagát képző Holba nemzetközileg elismert filmkritikus és filmtörténész volt, aki könyvek írása mellett szakértőként, rövidfilmrendezőként és tanácsadóként is tevékenykedett a szakmában. A rendezvény egyik csúcspontja volt Wolfgang Suschitzky operatőr jelenléte, aki évtizedeken keresztül jelentős szerepet töltött be a nemzetközi filmgyártásban, s most 95 évesen (!) személyesen köszöntötte a filmjei iránt érdeklődőket. A tiszteletére rendezett retrospektív összeállításban helyet kapott Mike Hodges 1971-es Get Carter című alkotása, Joyce világhírű regényének, az Ulyssesnek a filmadaptációja, valamint egy blokkban izgalmas és ismert több évtizede készült rövidfilmek is.

A fesztivál összdíjazása nem kevesebb, mint 120 000 euró, mellyel nem meglepő módon az Ausztria legdotáltabb filmes eseménye ranggal is büszkélkedhet. Jelentős díjazással járó fődíjakat is osztott a főbb kategóriákban a zsűri a március 24-ei díjátadón, melynek értelmében. 2007-ben a legjobb osztrák játékfilm díját és a vele járó 15 000 eurót a Heile welt nyerte Jakob M. Erwa rendezésében, a legjobb dokumentumfilmnek pedig hasonló pénzdíjazás mellett a Bellavistát találta a zsűri, míg a közönségdíjat Mirjam Unger Vienna's Lost Daughters alkotása nyerte el.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.