Kard és…

Forgatási interjú az első erdélyi pornófilmről

Az erdélyi filmgyártás mindezidáig fehér területét szándékszik betölteni az a produkció, melynek a hetekben kezdődtek el a munkálatai. A Kard és fasza munkacímen futó film az első erdélyi magyar pornófilm szerepét fogja betölteni. A film alapjául Awas Albert falvédőszöveg-író hasonló című munkáját választotta Kotton György fiatal alkotó. A forgatási helyszínen, egy hegyi tisztáson beszélgettünk az alkotóval.

Hogyan jutott eszébe, hogy pornófilmet kellene forgatni?

Volt egy pályázat az EMKE-nél. Gondoltam elindulok rajta.

EMKE-pályázat pornófilmre?

Nem pontosan. Gyerekvállalási stimulációt szolgáló filmeket vártak az alkotóktól, mint mondjuk Elcsépelt Sándor Egyetlen M filmje volt annak idején. Megkötés nem volt, csak az, hogy kinél kell a filmet leforgatni.

Gondolja, hogy a filmnek lesz olyan hatása, ami megnöveli a gyereknemzési kedvet?

Hát lehet olyan rossz lesz a mozim, hogy azt mondják: inkább az ágyba, mint a vetítésre, hehe, de ez csak vicc. A lényeg, hogy ma már nincsenek tiszta műfajok. A mondanivalót szolgálja minden eszköz. Ha nekem sikerül szépen bemutatnom Erdélyt, és a nézőben tudatosítani, hogy ez nemsokára olyan terület lesz, ahol nincsenek magyarok, akkor ez lélekbe markoló lesz. A lélek meg a test nem elválasztható, és ugye háború után is sok a gyerek, meg ilyenek.

Értem!

Nem érti, mert én sem. De sejtem, érzem, ez érzés, fíling, ahogy mondta a professzorom az egyetemen. Elmesélem. Van egy jelenet, mikor jön egy autóbusznyi férfi Magyarországról, ők mind impotensek.

Bocsánat, ezt hogyan fogja bemutatni?

Képileg, csak képileg fogalmazok. Szóval minden vonal a képben lefele mutat majd. Érkezik a busz. Hegyen lefele. Benne 60 ember. Mindegyik bajusza lefele lóg, a nyakkendőjük lefele lóg. Mikor megnézik az órájukat, fél hat van. Mindig fél hat van. Mindenkinél. Ciccolina fényképe szomorúan néz le az utasokra. Esznek. Mit esznek? Virslit. Kicsi szomorú ráncos virsli. Még a mustár is lecsöppen róla. Én látom magam előtt. Szomorúan nézik és sóhajtanak. Sóhajtanak, mikor meglátják a sofőr nagy vörös, kemény, majd kicsattanó gyulai kolbászát. Igen, és közben megy le a nap, háttérben hallatszik a nemzethalál. Ez persze képletes, azt jelenti, hogy lejárt az idő. Ez egy awasi gondolat.

Erős képek.

Ez még csak a kezdet. Szóval megy a busz, zöld mezőben, fehér szénakazal, piros a nap, megy lefelé. Minden piros-fehér-zöld és naplemente. A főszereplőt is Nagy Leventének fogom nevezni. Ilyen szépen a nemzethalált még senki nem fogalmazta meg.

Mitől lesz pornó?

Borzasztó, hogy a sajtó ennyire barátságtalan. Nem lehet a dolgokat olyan direktbe venni. Erdélyben minden egy kicsit más, költőibb, hagyományosabb. Művészet. Most mit akar, két vagy három, esetleg négy izzadt testet rángani? Azt mindenki tud.

Mégis milyen lesz a film? Erotikus?

Pornó! A meztelen igazságot fogom ábrázolni. Természetesen a nyelvezete, az erdélyi lesz. Lesznek nagy gömbfejes kopjafák, meg spriccelő hegyi patakok, amint átszakítják a gátat, huncut barlang bejáratok, ide-oda mozgó földnyelvek, sikamlós ösvények, szopós malacok, nagy kőolajszivattyúk, felhőtakaró alól kikandikáló mezítelen hegycsúcsok, bércek között a Szoptató erdélyi menyecske, száján tejfölbajusz...

Mi lesz a történet?

Történet, történet, mintha Amerikában lennénk. Na szóval jön a busz, megy le a nap. Megjelenik Bethlen Gábor.

Meztelenül?

Nem, csak az a helyzet, hogy volt még egy pályázati kiírás a Communitasnál, Nagy történelmi alakok képes megjelenítése, és megnyertük azt is, így gondoltuk, hogy jobb, ha egy filmbe betesszük mind a kettőt, mert akkor a költségek is csökkennek. Szóval Bethlen Gábor átmegy az úton. Ez művészi ellenpontozás. A kontextuális olvasat paradigmájában. A busz megy tovább, és megáll egy parkolóban. Ott roma asszonyok angol nyelven és gumikesztyűben gombát árulnak.

Meztelenül?

Nem, nem, szóval az a helyzet, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalánál volt valami pénz és szóltak, hogy Gyuri készítsél valami filmet a romákról, hogy szocializálódjanak. Akkor gondoltam, hogy egy pornófilm, a nagy nézettség miatt, jó csatorna lehetne a pozitív üzeneteknek.

Mikor lesz meg végre a pornó?

Ekkor megjelenik a Duna Tévé tudósítója, hogy küldjön egy dalt a messzi idegenbe. A nagy idegenbe, a kis magyaroknak.

Elkezd vetkőzni?

Minek?

Pornófilm!

Igen, igen, de előbb én vagyok a Duna tudósítója, és azért az egy biztos kereset. Most a filmezés mellett nincs időm témákat keresni, és gondoltam, hogy tudósítok a filmforgatásról, nem rossz és a filmbe is belefér.

Hány helyről kapott pénzt a filmre?

Ezek a piszkos anyagiak.

Hány helyről?

Kilenc sikeres pályázat.

Gratulálok, akkor visszatérnék, hogyan, illetve mikor lesz ez pornófilm?

Amikor megtudják, hogy nem tudok filmet rendezni… engem úgy meg***nak…


Címkék

Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.