Vadkeleti történet

Foszforos Bosszú a Boszporuszon

Vadnyugati történet a szintén vad keleten, nyugati színészekkel, keleti statisztákkal, vadkeleti helyszínen, vad producerekkel, nyugatkeleti minőségben, vadkeletnyugati kamerabeállítás nyugativadkelet rendezővel, nyugatvadkeleti izgalmakkal a vad nyugtatók keletén.

Jack Ablahah úr tisztes családapa, feleségével neveli két lányukat, az egyszerű emberek szürke életét éli. Joe Khabbarah úr, a szomszéd, tisztes családapa, szürke életében kevés az izgalom. Jane Szemiremaszok asszony szintén tisztes családapa, a buszmegállón túl éli szürke, magányos életét. Ő a harmadik szomszéd, mivel a buszmegálló Joe Khabbarah úrék előtt van. Hármuk élete párhuzamosan csordogál megszokott medrében, ám egy nap történik valami, amitől életük fenekestül felfordul, és sorsuk szorosan összefonódik. Jane fenekét súlya miatt nehéz felfordítani, ám hála a számítógépes technikáknak, ezt is sikerül megoldani a nyugativadkelet-rendezőnek. A két kazah kazán lazán hallgat. Ennek a filmnek sem sikerül túllépni a hallgató kazánok sztereotípiáján, miszerint a kazánok hallgatnak.

Jack, Joe és Jane, a három családapa öszvérre ül, és foszforos bosszút esküszik. Miután mindhárman ittak a foszforból leszállnak az öszvérről, és igyekeznek nem böfögni cigarettázás közben. Megesküsznek tehát, hogy áttérnek a foszforos cigiről a szűrősre. A nagyothalló Joe arra esküdött, hogy átkelnek a Boszporuszon csütörtökre. Nem volt mit tenni, Joe átkelt csütörtök pitymallatra a Boszporuszon, így nem szerepelhetett tovább a filmben. Okozott is fejtörést a producernek, hogy hogyan helyettesítse, végül egy műanyag szobafikuszt tettek a helyére, hogy a figyelmetlen nézőnek szinte fel sem tűnik a hiánya. Ekkor éri a felismerés Jacket, hogy titkolt vadnyugtató laboratóriuma még kulcsfontosságú lehet. Másnap az is lesz. Meglátjuk mit hoz a jövő.

Így már csak ketten öszvörögölnek tova a vadregényes prérin. Megállnak egy büfénél rahátot venni. Éppen ekkor jár arra Tüzes Agyar, a rabbi fia, csapatával, Ferivel, sápadtarcúakra vadászva. Jackre és Jane-re esik a választás. A katasztrófafilmeknél megszokottól eltérő módon mutatja be a film, amint a tonnányi választás rázuhan Jack és Jane fejére. A lassított felvételen jól látható, hogy a választás először Jacket illeti, és csak utána Jane-t. Ebből az is kiderül, hogy Jack a magasabb. Ennek a ténynek továbbra sem mond ellent a történet. Még abban a jelenetben sem, amelyben Jane a sziklaormon öszvörögel, mellette öszvörögel Jack a szakadékban, és még így is szemmel láthatóan Jack a magasabb. Kissé zavaró, hogy ehhez a jelenethez műszakadékot használtak, de nem annyira mind a belógó mikrofon, amelyik annyira belóg, hogy a rákötött répa után üget az öszvér. Összességében ez a film leggyengébb jelenete. A két laza kazah kazán tovább hallgat.

A film második felében irgalmatlan lövöldözés, verekedés, nyilazás, ágyúmoraj és autósüldözés látható. Jól látható ez a jelenet arról a teraszról is, ahol Jack, Jane, Tüzes Agyar és csapata, Feri üldögélnek, és szívják foszforos békepipájukat. Miután az irgalmatlan lövöldözést a sötétek nyerik, Jane megpróbálja visszavonni fogadását, ám ezt az agyafúrt Tüzes Agyar meghiúsítja. Ebből újabb konfliktus keletkezik, és már-már kilátástalan a helyzet, amikor az utolsó percben felbukkan Joe. Kiderül, hogy Joe az egészet álmodta, nem is volt a Boszporuszon, hanem végig ott volt mellettük.

Kissé stresszel, hogy a főszerkesztő csak háromezernyolcszáz karaktert engedélyezett írnom erről a remekműről, úgyhogy megpróbálok spórolni a karakterekkel.

Nem árulom el, hogy a végén minden jóra fordul-e; érdemes megnézni, izgalmakkal teli perceket szerezhetnek barátnőjüknek, édesapjuknak, unokatestvérüknek, ángyójuknak – na jó, lehet ángyójuknak nem. Többet nem árulhatok el, mivel a főszerkesztő csak háromezernyolcszáz karaktert engedélye


Címkék

Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.