A magány bálja

Vejko Öunupuu: Sügisball / Őszi bál

A problémákat nem mindig a brutális erőszak oldja meg Veiko Öunupuu észt rendező filmjében sem. Hat magányos ember él egy szürke tömnháznegyedben: egy biztonsági őr, egy nyugdíjas borbély, egy műépítész és felesége, egy kislányát egyedül nevelő anya és egy író. Az első percek után azt hittem, erőszak és gyilkosságok következnek. Szerencsére nem így volt.

A zárt tömbháznegyedek, a szűk lakásbelsők Kieslowski filmjeire emlékeztetnek. A tömbházak közötti puszta terek itt sem a szabadságot, hanem a bezártságot, a korlátoltságot, a magányt sugallják. A szereplők nem tudnak kitörni üres valóságaikból. A filmen ugyanakkor érezhető az orosz filmművészet kidolgozott modorossága is, de a skandináv filmek hatása is. Konkrétan Bergmanra is utalnak a filmben.

A legelső jelenetben Casavettes Love Stream (Szeretetáradat) című filmjének plakátja díszeleg a falon az éppen szakítani készülő üzletember és barátnője mögött. Ennek a Casavettes-filmnek a főszereplője egy olyan férfi, aki imádja a nőket, de egyikkel sem tud komoly kapcsolatot fenntartani. A párhuzam nem véletlen, hiszen az Őszi bál magányos írója sem képes erre. A film végén azonban kap még egy esélyt arra, hogy a szétszórt italosüvegek között és az életében egyaránt rendet rakjon.

Közben August, a nőtlen borbély örömtelen életét éli, és szeretete az egyedül élő anya kislányához vonzza, akinek kenyérszeletet, cukorkát visz az óvodába, ám ezt a gesztust pedofíliának bélyegzik. Érdekes játékokat gyűjt a lakásában, kedvence egy bukfencező gorilla. Az egyedülálló anya, Laura, az Elfújta a szelet nézi naphosszat és elutasítja a tévészerelő és munkatársa közeledését, félti magányát. Maurer, az építész az emberiség jobbá tételével van elfoglalva, milliomosként tömbháznegyedben él. Barátai csodálkoznak rajta, és furcsállva hallgatják világmegváltó gondolatait. Eközben pedig megfeledkezik saját feleségéről, aki a ruhatárosként dolgozó Theónál keresi a szerelmet.

Theo a film talán legizgalmasabb karaktere. Megrögzött agglegény, aki falja a nőket és jegyzetfüzetébe feljegyzi minden egyes hódításának nevét és csillagjegyét. Imádják a nők, viszont lakását és életformáját látva egyik sem tudja komolyan venni. Az építész feleségével érzi először, hogy igazi társra talált, azonban, amikor elmeséli, hogy ruhatáros munkáját szemétszállítással szeretné felváltani, ő is elhagyja. Theót az igazságtalanságok teljesen kihozzák a sodrából és brutálisan meggyilkol egy filmrendezőt, aki szerelmespárokról készít filmeket.

A sok közeli arckép és a hatalmas totálok váltakozása, valamint a folyamatos szürkeség fullasztó, a történetvezetés viszont mindvégig fenntartja a feszültséget és a figyelmet. A jól kitalált mellékszálak, apró egyéni, olykor irreállisnak is tűnő történetek növelik a helyenként ironikus humorral is kezelt konfliktusokat.

Egyes filmek néha meg akarják váltani a világot, legalábbis lehetőséget kínálnának egy esetleges megoldásra. Ez a fiatal észt rendező azonban nagyon sajátos módon kezeli a problémák megoldását. A tömbháznegyed lakói kapnak egy újabb esélyt, de hogy mit kezdenek vele, már rájuk bízza. Életükben nem következnek be nagy változások, mintha mindenki félne attól, hogy magányát megzavarják, miközben rettegnek az egyedülléttől. Az Őszi bál elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti versenyprogramjának fődíját.

A versenyfilm következő vetítése június 5-én, csütörtökön, 13:00 órától lesz a Köztársaság moziban.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.