Idén is volt magyar nap a TIFF-en


Iszka utazása, Lassú tükör, Saját halál, Overnight, Tejút, Delta és Sorstalanság – szerdán kezdődtek a magyar filmes vetítések a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon: a szerda volt a „magyar nap”. A versenyfilm Kalandorok és a nyolc nagyjátékfilmen kívül vetített hét rövidfilm már csak kedves ráadás volt a problémásan induló, de jó hangulatúan végződő napon.

Miután a Román Televízió helyi, magyar és román stúdiói egyaránt beharangozták a magyar napot, a tegnap reggeli sajtóvetítés és sajtótájékoztató – a vendégek: Bollók Csaba filmrendező, Csere Ágnes színésznő és producer, Paczolay Béla rendező, Angelusz Iván és Petrányi Viktória producer, valamint Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója – kisebbfajta égiháborúba torkollott a tolmácslány magyartudásának esetlegessége miatt. A döcögős indulás azonban hamar felejtődött: a mozik megteltek a magyar filmek vetítésekor is.

A nap legnagyobb eseménye a Cannes-i FIPRESCI-díjas Delta díszvetítése volt: a román opera pompás termébe gyűltek be a kíváncsiak. A vetítés végén Tudor Giurgiu tiszteletbeli fesztiváligazgató beszélgetett a producer Petrányi Viktóriával, amire már csak azért is érdemes külön kitérnünk, mert Giurgiu elegánsan felkészült volt – ellentétben például a Kalandorok első vetítésének moderátorával.

A meghívókat rejtegetők ezután a Bánffy-palotába vonultak át, ahol bográcsos gulyás, kenyér és esetleg margarétavirág majszolása közben lehetett csevegni a jelen levő Nae Caranfil nagy sikerű TIFF-reklámszpotjáról, illetve a fesztivál sok nyelven beszélgető filmalkotó-vendégeinek már levetített munkáiról.

A tegnapi rendezvénysorozatot a Popivan együttes koncertje zárta, a magyar filmes vetítések pedig a TIFF következő napjain ismétlődnek.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.