A kokaincsempész magányossága

Baltasar Kormákur: Contraband / Csempészek

Baltasar Kormákur harmadik angol nyelvű filmje egy korrekt akció-thriller a szállítóhajós csempészek világáról, Marky Markkal a főszerepben. Nem kell felugrálni a székekről, hölgyeim, de a kedvezményes árú jegyet megéri.

Rendezőnk két kapura játszik: a fesztiváljáró közönség számára ő Baltasar Kormákur, az izlandi rendező, akinek a 101 Reykjavíkot, a Vérvonalat, a Fehér nászéjszakát köszönhetjük – a plázaközönség számára pedig ő Baltasar Kormákur, aki időnként amerikai thrillereket forgat olyan színészekkel, mint Forest Whitaker, Diane Krüger vagy éppen Mark Wahlberg. Ez a filmje az utóbbi kategóriába esik: egy szolid, amerikai thriller Mark Wahlberggel – az érdekessége az, hogy egy 2008-as izlandi film remake-je, amiben rendezőnk még a főszereplő volt. Még pár csere: a történetet a Reykjavík–Rotterdam-koordinátáról (ez az eredeti film címe is) átírták amerikaira, az alkohol helyett drogot csempésző főhős neve pedig Kristóferből Chris lett – a stúdió pedig röhöghet a markába, mert a már kipróbált remake máris legyőzte a nyitó hétvégén a konkurenciát.

Kép a Contraband / Csempészek című filmből

Chris Farraday (Wahlberg) valaha a legnagyobb hajós drogcsempész volt, de mára lenyugodott, családot alapított és ironikus módon biztonsági berendezések összeszereléséből keresi becsületes kenyerét. De ahogyan ez történni szokott, unokaöccse bajba keveredik: drogot próbál csempészni, rájuk ront a parti őrség, a tengerbe dobja a szajrét. De a cuccot követelő gengszterek nem elégednek meg a magyarázattal: hősünk, felesége és gyerekeik életét fenyegetik meg, így Chris el kell vállalja a műfajból ismert jó öreg „még egy utolsó balhét”. El is indul Panamába egy hajón, de közben terve természetesen minden fronton komplikációkba ütközik.

Kép a Contraband / Csempészek című filmből

Ekkora kliséhalmazból mára elég nehéz valami értékelhetőt kihozni, de rendezőnk – a főszerep alapos ismeretével, ugyebár – férfiasan megpróbálja, és többé-kevésbé sikerül neki. Na nem épp eredetiség-fronton teljesít túl, de a film legalább izgalmas, s hozza a jó akció-thriller legfontosabb tulajdonságát: eléri, hogy érdekeljen a főhős és együtt tudjunk érezni vele. Mindezt mocskos-realista képi világgal, nem zavaró módon imbolygó kamerával és korrekt történetvezetéssel éri el. A film elején még dominálnak a közeliek és a hideg színek, aztán a helyzet fokozódásával egyre távolabb kerülünk a szereplőktől és egyre fontosabb lesz a terv. Ah, A Terv! Minden bűnfilm legfontosabb része. És ez az, ahol a film picit kiemelkedik a többi közül: izgalmas a terv, de nem tudjuk minden részletét, s miközben  fokozatosan kibontakozik, megismerjük a szállítóhajók belsejét, a legénységet, a dokkok (erkölcsi és olajfoltossági szempontból egyaránt) piszkos világát, a csempészélet mindennapjait. S mindez jól mutat filmen.

Kép a Contraband / Csempészek című filmből

Wahlberg sokat fejlődött a '90-es évek idióta rappergyereke óta, teljesen komolyan vehető – és veendő! – színésszé érett. Persze, nem egy Laurence Olivierrel van dolgunk, de az efféle egyszerű, szimpatikus keményfiú szerepére tökéletes választás. Ben Foster viszont sótlanabb a megszokottnál, a jó öreg J. K. Simmons pedig brillírozik a kapitány (epizód)szerepében. S persze, végére ez a film is hamar visszazuhan a pátosztelített happy endek unalmas világába, így aztán a fanyar humorral (az absztrakt festmény sorsa!) megtűzdelt filmről mégiscsak felemás szájízzel jövünk ki. De azért egyezzünk meg: kellenek az ilyen egyszerű, effektmentes, nem élvezhetetlenül macsós, de nem is ösztrogénbarát filmek.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.