Megatron a TIFF-en


Kellemes hangulatban zajlott pénteken, június 6-án a Marian Crişan cannes-i Aranypálma díjas Megatron című kisjátékfilmjéről tartott sajtókonferencia. A rendező enyhén zavarban volt, azzal kezdte a találkozót, hogy köszönetet mondott minden munkatársának és a színeszeknek, akik mind eljöttek a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra.

Egy magányos anya és kisfia beutazik vidékről Bukarestbe, hogy a kisfiú nyolcadik születésnapján speciális menüt ehessen a McDonald’s-ban, mert azzal Megatron robot jár ajándékba. A kisfiú igyekszik elérni, hogy édesapja is jöjjön el a születésnapi „ünnepségre”. A rendező szerint ez a film a magányról szól, a család mindhárom tagja: az anyuka, a kisfiú és az apuka is egészen magára maradt. A forgatókönyv ötletét évekkel ezelőtt egy szalontai barátnője adta, aki kisfiával Nagyváradra utazott a McDonald’s-ba. Három év telt el, míg megírta a forgatókönyvet, és belekezdhetett a film megvalósításába. Sok időt töltött hat-kilenc éves gyerekekkel, hogy minél hitelesebb legyen a kisfiú viselkedése.

A szereplőválogatáson 30 kisfiú és anyuka közül több kísérlet és „szereplőkombináció” alapján választotta ki a két főszereplőt, Gabriela Crisut és Maxim Strinu Adriant, akik bevallásuk szerint nagyon szerettek együtt dolgozni. A halk szavú színésznőről kiderült, hogy még egyszer sem látta a filmet, de fontos neki, hogy nagyon szeret gyerekekkel dolgozni és szerencséje volt a rendezővel is, mert Marian Crişan odafigyel a színészekre és jól vezeti őket. A másik két színész, Damian Oancea és Erwin Simsensohn is ezt tartotta a legfontosabbnak a forgatásban, hogy a rendező nem a technikai problémákra fordítja a legtöbb figyelmet, hanem a színészekre, és tisztelettel bánik velük. Ez meg is látszik a természetes színészi játékon, ami ritkaságszámba megy a román filmek esetében.

A rendező jelenleg három nagyjátékfilmen is dolgozik, véleménye szerint mindig több projektet kell életben tartani ahhoz, hogy egy váratlan kényszermódosítás vagy váltás esetén tovább lehessen lépni. Az egyik film egy erdélyi faluban játszódó vígjáték lenne, a másik Tudor Sişu (a La Familia hip-hop együttes egyik tagja) életének néhány fordulatán alapszik és egy nagyvárosi tömbháznegyedben játszódik, a harmadik pedig egy, a román–magyar határ közelében és Szalontán játszódó filmterv. Még nem tudja, melyiket forgatja majd le először, de remélhetőleg támogatáshoz jut valamelyik projekttel az Országos Filmközpont téli pályázati fordulóján.

Marian Crişan más jelét is adta figyelmességének: a McDonald’s-szal együtt meghívott negyven gyereket néhány Kolozsvár környéki faluból. Nekik szánta idejének oroszlánrészét ma délben, ezért rövidre kellett fogni a sajtókonferenciát.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.