12. Filmtettfeszt: Lemhényi Réka vágó a Final Cutról


„A csilláron is lógtak” a nézők a Final Cut – Hölgyeim és Uraim (r. Pálfi György) kolozsvári vetítésén. A filmet egyik vágója, Lemhényi Réka mutatta be a nézőknek: alább a közönségtalálkozó átirata. Kérdezett: Gergely Zsuzsa.

Rengeteg meglepetés van benne. Például mit keres egy nagy szerelmi történetben a Gépnarancs főszereplője, aki, tudjuk, hogy nem éppen szerelmesen néz valakit.

Nem sok van benne. De ez cél volt, újraértelmezni, kiragadni eredeti kontextusából a snittet. Viszont szigorú szabályokat állítottunk fel, a snitteket csak eredeti formájukban használhattuk, tehát nem módosíthattuk. Nem nagyítottuk, vagy lassítottuk. Tiszteletben kellett ezt tartani. A kulesovi montázstechnikával viszont újra lehetett értelmeztetni azt az egy snittet. Ez azt jelenti, hogy annak függvényében, hogy milyen jelenetek közé vágom azt a snittet, az meg fogja változtatni az egésznek az értelmét.

A közönség örömfilmnek szokta nevezni. Örömfilm az alkotóknak is?

Igen, egyértelműen. Mi ezt nagyon szerettük, remélem, hogy látszik is. Én még mindig örömmel nézem ezt a filmet, és még mindig találok benne meglepetéseket. Még mindig úgy nézem, hogy próbálom felismerni, hogy melyik snitt melyik filmből van. Rengeteget játszottuk a munka alatt, hogy „egy kockából mondd meg, melyik filmből van”. Nagyon szép munka volt. Szép feladatot kaptunk Pálfitól. 
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.