Gyorsabban, cicamica, ölj, ölj!

Harmony Korine: Spring Breakers – Csajok szabadon

A Spring Breakers - Csajok szabadon a zseniális Harmony Korine első nagy büdzséjű, mainstream mozifilmje, de a kísérletező kedvéről híres függetlenfilmes fenegyerek ezúttal sem bírt uralkodni magán. Az eredmény egyszerre szexi és vérfagyasztó, eksztatikus és sokkoló.

Bár hazája filmkritikusai hűvösen fogadták munkáit, őrült művészként intézve el a rendezőt, Korine méltatói szerint az amerikai (független)film utolsó pionírja, forradalmára. Pályája azzal indult, hogy Larry Clark az ő forgatókönyvéből rendezte meg a Kölyköket. A 2002-es, szintén degenerált fiatalokról szóló, explicit szexjeleneteivel botrányt kavart Ken Park szintén a Korine-é, szintén Clark rendezésében. Első rendezése, a Jean-Yves Escoffier operatőrrel (A Pont-Neuf szerelmesei) közösen készített, home video-esztétikát használó Tétova lelkek (Gummo) olyan rajongókat hozott neki, mint Herzog, Bertolucci vagy Von Trier. A dogmás Julien Donkey-Boy egyik szerepében Herzogot láthatjuk, a film egy autista mindennapjaiba enged sokkoló bepillantást, a karakter modelljéül Korine nagybátyja szolgált. Az Imitátorokban (Mister Lonely) Herzog mellett Denis Lavant és Leos Carax tűnnek fel – jelenleg is fut mozikban új filmjük, a mélyzseniális Holy Motors. A Trash Humpers (kb. Szeméttöcskölők) olyan mintha Tyler Durden rendezte volna, a rendező szerint „óda a vandalizmushoz”. Vannak meghiúsult projektjei is, egyszer például azt akarta lefilmezni, ahogy járókelőkbe köt bele (túl sokszor látta a Harcosok klubját?), de egy-két komolyabb sérülés után feladta.

Kép a Spring Breakers - Csajok szabadon című filmből

A Spring Breakers - Csajok szabadon négy dögös, nyúznivaló egyetemistáról szól (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson és Rachel Korine, a rendező felesége), akiknek nincs pénzük a tavaszi szünetben szokásos fesztiválozásra (ajánlott film a témában: Piranha 3D), így hát kirabolnak egy éttermet. Még ki sem bulizták magukat, amikor lekapcsolják őket, és ott ülnek egy szál semmiben a cella hideg padlóján. Egy titokzatos és veszélyes férfi húzza ki őket a csávából: a helyi gengszter, rapper és életművész Alien (James Franco kiváló, mint rendesen) leteszi értük az óvadékot, és folytatódik a népünnepély. A buli meghalt, a karneválnak vége, mindenki hazament, de a lányok számára nincs visszaút. A Sebhelyesarcú-rajongó Alien ráadásul összerúgja a port a helyi keresztapával...

Kép a Spring Breakers - Csajok szabadon című filmből

A film Korine korábbi munkáinak egyenes ágú leszármazottja: a lányok ugyanolyan sötét és üres, hedonista és szexmániás tinik, mint a Kölykök vagy a Ken Park hősei, és a bűnözéstől sem riadnak vissza, a Tétova lelkek és a Trash Humpers huligánjaihoz hasonlóan. A Julien Donkey-Boy világát idézően, elviselhetetlenül egyhangú hétköznapi életüktől elmenekülve egy kommunában igyekeznek megtalálni önmagukat, ahogy az „Imitátorok”. A forma is a régi, Korine megidézi korábbi filmjeinek home video-esztétikáját, bulijelenetei megannyi youtube-ra feltett telefonos felvételből állnak össze. Ahogy az várható, a bulizós film (hang out movie, ajánlott film: Tökéletlen idők / Dazed and Confused) zsáneréből lassan átcsúszunk egy gengszterfilmbe, de ne várjunk se bad tripet, se moralizáló katarzist, Korine nem erről híres, épp ellenkezőleg. Inkább tabukat döntöget, például szoftpornót ígér, de helyette felzaklató erőszakfilmet ad, fegyverropogásra hasonlító hangeffektek spontán bevágásával fenyítve meg a nézőt.

Kép a Spring Breakers - Csajok szabadon című filmből

Korine vádolható azzal is, hogy exploitation-filmeket készít, ez egyébként érdekes kérdéseket vet fel a zsáner és az amerikai függetlenfilm viszonyával kapcsolatban. Korábbi filmjei amolyan freakshow-ként működtek, démoni fiatalokkal riogatta a népet, ezúttal mindezekhez a durvuló, „fegyverimádó jócsajok” motívumot adja (ilyen videókat nézegetnek a Jackie Brown hősei, és a Machetét is ez az esztétika dominálta). Az is tabusértés, hogy Korine szimbolikusan elveszi színésznői szüzességét: Hudgens és Gomez eddig afféle Disney-hercegnők voltak, olyan tételekkel a filmográfiájukban, mint a Hannah Montana-széria vagy a High School Musical. Felszínes mozinak tűnhet a Spring Breakers - Csajok szabadon, de bőven van rajta gondolkodnivaló: „Képzeld azt, hogy egy videojátékban, vagy mozifilmben szerepelünk” – hergelik egymást a lányok az étterem kirablása előtt. Ha csak egy másfél órás videoklipként értelmezzük, akkor is remekmű: Korine a Tétova lelkek alkalmával a black metal zsánerével játszadozott el, ezúttal csak a (zenei) műfajt cserélte le.

Kép a Spring Breakers - Csajok szabadon című filmből

Van okunk aggodalomra: Korine ennél is „keményebb, nagyobb, látványosabb” filmeket tervez készíteni, következő projektje a hírek szerint egy többgenerációs déli gengsztercsaládról szól majd.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.