Kicsi pénz, sok-sok szpot

12. TIFF-sajtótájékoztató

A 12. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál sajtótájékoztatóján az derült ki, hogy kevesebb pénzből csinálják ugyan az idén a fesztivált, de cserébe tíz darab szpotot (azaz húszat) is megnézhet a nagyérdemű a filmek előtt.

A fesztivál idei imidzséért és szpotjaiért az újhullám egyik veteránja és elindítója, Cristi Puiu forgatókönyvíró-rendező felel, és Luminița Gheorghiu színésznő látható benne, aki azonkívül, hogy az 1988-as Moromeții-től kezdve a tavalyi A gyerek fekvéséig elég sokszínű és gazdag filmográfiával büszkélkedik, jelen pillanatban az egyik legdíjazottabb román színésznő. Puiu elmondta: volt már zsűriben különböző fesztiválokon (az idén is zsűritag a TIFF-en) és mindig borzasztóan meg lehet unni a szpotokat a rendezvény végére, így ő nem szabványos modorban nem kettőt-hármat, hanem egyenesen tízet készített, egyet-egyet a fesztivál minden napjára. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató azt is elárulta, hogy igazából nem tíz, hanem húsz ilyen szpot van, de a másik tízet csak a főtéri vetítések előtt lehet látni majd, a többi a „rendes” helyszíneken lesz csak. A szpotok igazán puiusak lettek: egy-egy minimalista snitt, párbeszéd nélküliek, de természetesen összeköti őket valami, sőt, a végére egy történetet rajzolnak ki. Puiu elmesélte, hogy a kiindulóponthoz (és az első szpothoz) az ötletet Alexandru Tatos Secvențe című klasszikusából merítette, s egyfajta univerzális nőképet jelenít meg.

Akarva-akaratlan nőkről szól az idei versenyszekció is: Mihai Chirilov művészeti igazgató bevallotta, hogy nem így akarták, nem így készültek, de ilyen lett: a 12 alkotásból nyolcnak főszereplője nő, lány, kislány, s így – ismét – egyfajta kerek nőképet nyújtanak. Az idei versenyszekción amúgy erős túlsúlyban vannak a debütfilmesek, mindössze két film nem elsőfilm – a tucatból. Chirilov a többi szekcióra is kitért, megmaradt a többi fesztivált szemléző, díjazott filmeket bemutató Supernova, a horrorra koncentráló Árnyak (Umbre), az extrém élményeket nyújtó No Limit, s idén is van tematikus rész, ami a (poszt-)apokaliptikus filmeket fogja össsze egy csokorba. A címe is passzoló: This is The End, s ez is egytucat filmből áll. A Ulrich Seidl-trilógiát, Balabanov új filmjét ajánlotta melegen, s az Act of Killing (Az ölés aktusa) című, nagy port kavart dokfilmet, ami ráadásul rendezői változatban, cenzúrázatlanul kerül levetítésre. A kihagyhatatlan román napok (ZFR) ígérkezik még érdekesnek: természetesen lesz A gyerek fekvése is, de nem versenyben. Van viszont tíz nagyjáték- és húsz kisjátékfilm, ami versenyez, amik között olyan kakukktojás is, mint a tizenöt éve Bukarestben élő brit DJ filmje (Tom Wilson: Experimentul București). Külön öröm, hogy idén három kolozsvári alkotó is versenyez, közöttük Felméri Cecília is.

A fesztivál idén kevesebb pénzből készült – vallotta be Giurgiu. Ennek ellenére nem akartak a járulékos programokból vágni (idén is lesz EducaTIFF, Let’s Go Digital, Tíz a Filmért, koncertek Bonchidán stb.), de kevesebb film lesz, a tavalyi szinte kétszázhoz képest most mintegy 155. Ez igazából pozitívum is lehet, hiszen egyre többen panaszkodtak arra, hogy nem lehet már eligazodni a sok programpontban – hangzott el. Az egyik eldöntetlen kérdés az idén, hogy melyik plázában lehet filmet nézni a „klasszikus” helyszínek (Repcsi/F.Piersic, Művész, Győzelem mozik, Főtér) mellett: a napokban kiderül, hogy maradnak az Odeonnál, vagy visszamennek a pár évvel ezelőtti Cinema Cityhez.

Ami viszont határozott újdonság, hogy internetes rendeléssel is lehet jegyeket vásárolni (akár már a program hivatalossá tételétől, május 24-étől, elővételben), sőt azokat ki is lehet nyomtatni otthon. A jegyárak amúgy kicsit nőttek, minden jegy két lejjel drágult, így az egyetemisták 8 lejért, az elővételesek tízért, a helyszínen jegyet váltók 12 lejért mehetnek be a vetítésekre.

Az idei TIFF május 31-én, pénteken rajtol Pedro Almodóvar vígjátékával, a Szeretők, utazókkal, tíz napig tart, és az idén először Csíkszeredában is lesznek vetítések – igaz, hogy később, június végén.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.