Tizenkét év gravitáció

2014-es Oscar-prognózis

Az amerikai sajtó már hónapok óta attól hangos, hogy ez lesz minden idők egyik legizgalmasabb Oscar-ceremóniája. Való igaz, a főbb kategóriák közül több is kétesélyes (ha nem három-), de akárhogy is alakul a díjátadó, a hangzatos szalagcímek közül két kézzel lehet majd válogatni. Úgyis erről szól az egész...

A könnyebb átláthatóság kedvéért haladjunk hátulról. A technikai kategóriák javarészét játszi könnyedséggel viszi majd Alfonso Cuarón űrfilmje, ami nem csak a látványa miatt kerül majd be a krónikákba, hanem mert eredeti forgatókönyvből vált blockbusterré, méghozzá egy középkorú színésznővel a főszerepben. Napjainkban nem ez a hollywoodi stúdiók tuti sikerreceptje, de mivel ennyire betalált, a tíz jelöléséből négyet még a második reklámblokk előtt díjra vált majd a Gravitáció. A képi effektusok, a hangmérnök és a hangvágó, valamint az operatőr díja garantált, de a vágás kategóriában is csak az Amerikai Vágók szervezetének éves díjátadóján kitüntetett Phillips kapitány és a szintén tíz jelöléssel induló Amerikai botrány tehet keresztbe neki, de a filmzenék között sincs túl erős kihívója (bár itt labdába rúghat még a Philomena vagy A nő is).

Kritikáink a fődíjra jelölt filmekről:

Szóval van itt egy film, ami szemrebbenés nélkül szerez be majd féltucat díjat, akkor hol itt az izgalom? Normál esetben nem lenne, csakhogy az amerikai filmakadémia sosem szerette a Föld légterén kívül játszódó alkotásokat (lásd 2001, Apollo 13, Star Wars), és a fontos téma hiányát is könnyebben nyelik le, ha egy legedát kell díjazniuk (lásd A tégla, Nem vénnek való vidék), vagy ha a szórakoztatóiparról szól a film (lásd Chicago, A némafilmes, Szerelmes Shakespeare). De nem csak a Gravitáció, az Amerikai botrány is az univerzális téma hiányától szenved, amit a létfontosságúnak tartott film-rendező-vágás hármasjelölést kapott filmek közül csak a 12 év rabszolgaság tud felmutatni.

Az előzményeket tekintve ez eddig be is jött Steve McQueen filmjének, ami a közel két tucat kritikai díj után megnyerte a Golden Globe-ot, a Brit Filmakadémia díját és az amerikai Producerek Szakszervezetének fődíját úgy, hogy kritikai átlaga nagyjából egy szinten van két nagy riválisa átlagával. A fogadóirodák szerint az Oscaron is folytatódik a bravúr, a sajtó pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy ennek így is kell lennie, mert muszáj elismerni egy ilyen filmet, ami habcsók nélkül tárja fel Amerika történelmének legnagyobb szégyenét.

A baj csak az, hogy a 12 év rabszolgaság eddig nem nagyon tudott érvényesülni egyéb kategóriákban, az Oscar pedig nem csinál olyat, hogy a legjobb film díján kívül mást nem ad egy alkotásnak. Ezt a malőrt az adaptált forgatókönyvnek járó elismeréssel lehet majd kiküszöbölni, de a kosztümtervező díját is elorozhatja a tuti befutónak számító A nagy Gatsby elől. Aztán persze ott vannak a színészi kategóriák, de azokban a verseny kiélezettebb mint valaha. A férfi főszereplők között Chiwetel Ejiofor erősíti a filmet, de a szakértők egyértelműen az utóbbi időkben szépfiúból komoly színésszé avanzsáló Matthew McConaughey győzelmét várják a Mielőtt meghaltam című dráma AIDS-es hősének megformálásért, amiért már bezsebelte a Golden Globe-ot és a Színészkamara elismerését is.

Ha Ejiofornak nem is sikerül, még mindig ott van a női mellékszereplők között indított Lupita Nyong'o. Neki a tavalyi nyertes Jennifer Lawrence a legnagyobb riválisa, aki az Amerikai botrány szabadszájú feleségeként tért vissza Oscar színe elé. Habár a Golden Globe és a BAFTA hozzá vándorolt, az elemzők szerint Lupita malmára hajtja a vizet az a tény, hogy az Akadémia nem gyakran osztogat egymás után két díjat. A maradék két színészi kategóriában kicsit egyértelműbb a helyzet, Cate Blanchett (Blue Jasmine) a női főszereplőknél eddig mindent megnyert, valószínűleg itt sem akad kihívója. A férfi mellékszereplők között Matthew McConaughey Mielőtt meghaltam-béli partnere, Jared Leto áll az élen, neki legfeljebb a BAFTA-nyertes Barkhad Abdi tehet keresztbe.

A rendezőknél ugyancsak szoros küzdelem várható, a három fő esélyes film alkotói küzdenek majd a trófeáért, bár a Rendezők Szakszervezetének díja, a Golden Globe és a BAFTA után valószínűleg Alfonso Cuarón viheti haza az aranyozott lovagot David O. Russell (Amerikai botrány) és Steve McQueen (12 év rabszolgaság) elől, ami egy újabb szalagcímet adhat a másnapi újságoknak: ő lesz az első latin rendező, aki Oscart nyert.

A fennmaradó díjak közül kettő egész biztosan a Disney animációs részlegére vándorol, a Jégvarázs a legjobb animációs film mellé könnyen megkaparinthatja a betétdal díját is, Baz Luhrmann tarka A nagy Gatsbyje pedig majd a látványtervezéssel vigasztalódhat, de ha az Akadémia nem érzi nagy szükségét a kompenzációnak, akkor a fentebb emlegetett kosztümtervezői elismerés is az övé lesz. A dokumentumfilmek között Az ölés aktusa vagy a 20 Feet from Stardom győzelme várható, míg az idegen nyelvű filmnek járó Oscarnak valószínűleg vagy Olaszország (A nagy szépség) vagy Dánia (A vadászat) lesz az új otthona.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.