Öltözz zombinak a TIFF-en!

Minden, amit előre tudnod kell a 13. TIFF-ről

10 nappal az indulás előtt még nem állt össze a 13. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál teljes költségvetése. A filmeket nem lehet már „visszaküldeni”, a meghívottakat sem lehet elutasítani, úgyhogy a szervezők bíznak a szerencsében, a 13-as szám erejében – számolt be a ma délelőtti TIFF-sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, majd két kollégájával, Mihai Chirilov művészeti igazgatóval és a fesztiválmenedzser Cristian Hordilăval együtt részletezte, hogy mi minden várható az idei kiadáson.

TIFF 2014 - Mátyás király és Țepeș vajda

Május 30-án, pénteken kezdődik és június 8-án zárul Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 13. kiadása. A plakáton és az éjjel befejezett, ma délelőtt bemutatott, „egyszerű és modern” fesztiválszpotban Mátyás király és Țepeș vajda villog (a szó szoros értelmében).

A 13. TIFF 1,45 millió euróra rúgó költségvetéséből még hiányzik az az összeg, amellyel a kulturális minisztérium támogathatná (az elmúlt években ez 2 millió lej volt). Miniszteri ígéretet már kaptak a tavalyi összeg felére vonatkozóan, ezért bizakodóak – mondta a fesztiváligazgató.

A kolozsvári filmdömping után, június 25. és 29. között Szebenben lesznek vetítések, illetve – Tudor Giurgiu szavaival élve – idén is lesz két miniTIFF: a TIFFszereda július 2–6-án, illetve a TIFF őszi kiadása Marosvásárhelyen szeptember 26–28-án.

Régi és új helyszínek

Nem lesz idén vetítés a két kolozsvári bevásárlóközpontban – nehézkes volt ugyanis a kommunikáció a monopolhelyzetben levő, nagy nemzetközi céggel, a Cinema Cityvel, ráadásul többen panaszkodtak, hogy nem lehet idejében beérni egy központban vetített filmről a következőre, ami valamelyik bevásárlóközpontban ment –, viszont négy új helyszínnel gazdagodik idén a fesztivál, számolt be Tudor Giurgiu. Az egyik a Sapientia egyetem új épületének aulája, egy másik a Győzelem mozi tőszomszédságában levő, a katonasághoz tartozó, kék épület (Cercul Militar), amely a mozival együtt tíz napra egyfajta „kulturális minimallt” fog alkotni – ígéri a fesztiváligazgató.

Az elhagyatott kolozsvári filmraktár

A Majakovszkij utcai, régi RADEF-filmraktár – amelyet még alkalmassá kell tenni a programszervezésre – ad otthont a Mentsétek meg a vásznat! (Salvați marele ecran!) elnevezésű rendezvénysorozatnak (részletek alább!), a bónuszhelyszín pedig az evangélikus templom, ahol a világhírű Martin Schemding kíséri majd orgonán a Fauszt című némafilmet.

A fesztiválnak egyébként idén is a Győzelem, a Művész és a Florin Piersic (volt Köztársaság) mozi, valamint a diákművelődési ház ad otthont, emellett ismét lesznek szabadtéri vetítések a főtéren és a Monostor negyedben, illetve a Mărăști moziban és a Francia Intézetben is lesznek programok. A bonchidai Bánffy-kastély idén is hétvégi vetítések helyszíne lesz.

Szász, Winger, Zanussi és a többiek

Giurgiu ismertetett néhány nevet a fesztivál közel 700 tételes hazai és külföldi meghívottlistájáról.

Az idei kiadás díszvendége Debra Winger amerikai színésznő (Becéző szavak, Oltalmazó ég, Veszélyes nő, Árnyékország), akit háromszor jelöltek Oscarra. A választást Giurgiu azzal indokolta, hogy „nem kartonsztárokat” akarnak meghívni, hanem olyan művészeket, akiknek tapasztalatuk és mondanivalójuk egyaránt van. A fesztivál másik életműdíjasa Krzysztof Zanussi lesz, aki – akárcsak Peter Webber (Leány gyöngy fülbevalóval) – mesterkurzust is fog tartani. Mivel a TIFF elsőfilmekre összpontosító fesztivál, restaurált kópiáról levetítik a lengyel mester első játékfilmjét. A románok közül a 65 éves Florin Zamfirescu filmszínész előtt tiszteleg kiválósági díjával a TIFF.

A fesztivál vendége lesz a 3×3-as szekció egyik rendezője, a francia Nicola Philibert is – az ő három filmjén kívül ugyanebben a programban vetítik a csehszlovák újhullámos Peter Solan szlovák rendező, illetve a román rendező-forgatókönyvíró Iulian Mihu három-három alkotását. A kiemelt programpontként hirdetett Cathedrals of Culture 3D című szkeccsfilm alkotói közül jelen lesz Karim Aïnouz brazil rendező, a román film nagyjai közül pedig többek közt Nicolae Mărgineanut, Vlad Ivanovot, Nicolae Caranfilt, Stere Guleát, Anamaria Marincát és Maia Morgensternt látja vendégül a fesztivál.

A fesztiválzsűri tagjai idén: Szász János filmrendező, Cristina Flutur, A dombokon túl egyik főszereplője, Nik Powell brit producer, Michael Kurza chicagói fesztiváligazgató, valamint Giora Bejach operatőr (Lebanon), nekik kell idén eldönteniük, hogy a 12 versenyfilm közül melyik kapja meg a Transilvania Trófeát.

Filmek

A TIFF idén ismét növelte a vetítendő filmek számát: a tavalyi kb. 190 alkotás helyett most összesen 217 alkotást – köztük közel 190 nagyjátékfilmet – fognak levetíteni a fesztivál különböző helyszínein – kezdte a számvetést Mihai Chirilov, majd hozzátette: a nemzetközi fesztiválok kedvenceit felvonultató Szupernóva szekció például 34 filmjével idén gazdagabb, mint valaha.

A fesztivál nyitófilmje a Philomena – Határtalan szeretet, zárófilmje pedig a Boyhood című Richard Linklater-dráma lesz. Chirilov több filmet is ajánlott a nézőknek a hagyományos szekciókból, köztük volt az új Denis Villeneuve-film, az Enemy és a Mask of Madness az Árnyakból, Hitoshi Matsumoto R 100-a a No Limitsből, az ukrán sickfuckpeople a dokumentumfilmek közül stb. Tudor Giurgiu elmondta, az ő idei kedvence az Ida című lengyel film, amelyet Pawel Pawlikowski rendezett, és díjat szerzett nagyjából minden fesztiválon, ahova alkotói benevezték [az IMDb jelenleg 23 díjról és 13 további jelölésről tud, amelyeket az elmúlt fél évben gyűjtött össze a film – szerk.].

A román filmnapok keretében idén jóval kevesebb filmet vetítenek majd, mint az elmúlt években: idén mindössze 8 román kisjátékfilm és 12 egészestés alkotás kerül terítékre a sokkal szigorúbb szelekció miatt – indokolta Chirilov.

A szervezők három új szekcióval lepik meg idén a közönséget: The Usual Suspects néven térnek vissza a fesztiválra a korábbi díjazottak, akik Chirilov szerint „a TIFF nemzetközi nagykövetei” lettek itteni bemutatkozásuk óta, és új a FIPRESCI díjáért versenyző bosszúfilmek Szemet szemért nevű szekciója is.

A harmadik új válogatás a No Limits és az Árnyak keresztezése: a Művész moziban éjfélkor olyan, szórakoztató, extrém horrorfilmeket lehet majd megnézni Midnight Delirium címszó alatt, amelyek nem veszik komolyan saját magukat, sőt, a zombinak öltözött nézők ingyenesen léphetnek be a Cockneys vs. Zombies című film vetítésére.

Magyar nap mentősökkel, falusi teniszklubbal és világháborúval

Öt magyar filmet tűzött idén műsorra a TIFF, a válogatást munkatársunk, Zágoni Bálint állította össze.

A szekció idei sztárvendége Szász János filmrendező, akinek legfrissebb munkáját, A nagy füzetet vetítik a fesztiválon – mint ismeretes, ez a világhábors dráma képviselte Magyarországot tavaly az Oscar-versenyben. „Úgy tűnik, a magyar film ismét levegőt kapott” – fogalmazott Mihai Chirilov –, és A nagy füzeten kívül a Bodzsár Márk rendezte Isteni műszak és a Besence Open című dokumentumfilm is terítékre kerül a június eleji fesztiválon.

A fesztivál a Még kér a nép vetítésével tiszteleg Jancsó Miklós emléke előtt, és műsorra tűzte Makk Károly Bolondos vakáció című magyar-román road-movie-ját is. (Utóbbi vetítési helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély lesz.)

Konferencia a mozikért

Minden legalább 15–20 000 lakosú romániai városban kell, hogy legyen mozi – ez a kiindulópontja a TIFF már említett, Mentsétek meg a filmvásznat! elnevezésű projektjének, fogalmazott Tudor Giurgiu. 1990-ben még közel 450 filmszínház működött országszerte, ezek közül kevesebb mint 30 maradt fenn, ma a városok 78%-ában egyáltalán nincs mozi.

A május 31-én 10:30-kor kezdődő konferencia célja nyugati túlélési stratégiák bemutatása a helyi illetékeseknek: a TIFF lengyel, horvát és cseh vendégeket hívott meg, akiknek sikerült helyi vagy EU-s pénzekből felújítani vagy digitalizálni egyébként pusztulásra ítélt, régi mozikat. A fesztiváligazgató elmondta: több romániai polgármester és önkormányzati illetékes jelezte, hogy részt vesz a konferencián.

A konferenciához kapcsolódnak a RADEF-raktárbeli filmvetítések (Cinema, Mon Amour, The Last Remaining Seats, Cinema at the End, The Last Projectionist, The Rep, valamint Bálint Arthur Kisvárosi mozija).

Koncertek, fényképek, plakátok

A már említett orgonakoncerten kívül további zenei programpontok fogják kísérni a Transilvania filmfesztivál idei kiadását: Cinepiano a neve annak az előadásnak, amelyen Tony Berchmans játszik zongoramuzsikát Chaplin-, Buster Keaton-, illetve Stan és Bran filmek alá; a lengyel Male Instrumenti játékokból és szemétből improvizált hangszereken játszik; a Bălănescu-kvartett Maria Tănase-dalokat fog játszani, és lesz remixkoncert is Ha lu lu NU Hi You You címmel – összegezte Cristian Hordilă fesztiválmenedzser.

Idén is lesz Tízen a filmért program, amelynek célja tehetséges színpadi színészeket bemutatni a filmes szakmának (idén, három kiadás után húznak majd egy vonalat és megállnak értékelni a program hatását – ígérik a szervezők), illetve folytatódnak az oktató célzatú programok is – az EducaTIFF, a Let's Go Digital és a Transilvania Talent Lab –, a fesztivál ugyanakkor beindított két új projektet is, amelynek célja a fiatal filmesek támogatása. A Transilvania Film Festival Fund pályázati alapon 2000–3000 eurós anyagi támogatást tervez nyújtani erdélyi alkotók dokumentum- vagy kisjátékfilmjeinek a gyártási vagy utómunkálataihoz, a Transilvania Pitch Stop pedig romániai alkotók pitching fórumaként fog működni.

Berekméri Katalin és Györgyjakab Enikő

Kiállítások is lesznek: a dokumentumfilmesként is bemutatkozó fényképész, Vlad Petri fotóiból nyílik tárlat a szépművészeti múzeumban; Josef Koudelka prágai fotóművész 1968-as dokumentumfelvételeiből nyílik kiállítás a Tranzit Házban, a Shadows rövidfilmes zsűrijének egyik tagja pedig Insights címmel mutatja be munkáit.

A Mentsétek meg a filmvásznat! kampányhoz is tartozik két kiállítás: a TIFF Házban a Mozik, filmek és reklámok című, illetve a Bánffy-palotában a Film Poster Is Not Dead című, a cseh plakáttervezés hagyományaiból kiinduló tárlat, amely romániai és csehországi egyetemisták tervezte 42 plakátból áll össze.

Jegyek

A szervezők azt ígérik, már ezen a héten közzéteszik a fesztivál részletes programját, és péntektől, május 23-ától lehet majd jegyet váltani a vetítésekre a biletmaster.ro oldalán. A monostori vetítéskre ingyenes a belépés, a Mărăști moziban pedig egy jegy két személyt jogosít fel belépésre.

A romániai fesztiválok között elsőként a TIFF bevezette az ún. contactless technológiás jegyvásárlást, hogy megelőzze a kassza előtt kígyózó sorok visszatérő jelenségét: egy leolvasó előtt felmutatott bankkátyával is lehet majd jegyet váltani a mozikban, a TIFF Házban és a főtéren.

A kedvezményes jegy ára idén 8 lej lesz, a teljes árú jegy elővételben 10, a vetítés napján 12 lejbe fog kerülni. Idén is lesz lehetőség bérletet váltani, a 35 vetítésre vonatkozó belépő például 600 lejbe fog kerülni.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.