Hová ugrik az öreg vasutas?

Bent Hamer: O' Horten

A téli norvég táj steril és üres, akár Odd Horten élete. Napjait beteg édesanyja, imádott kis hajója és mozdonya között osztja meg, elmaradhatatlan pipáján pöfékelve. 67 évesen Oddnak – aki az oslói vasúttársaság egyik legtapasztaltabb és legmegbízhatóbb mozdonyvezetője – már csak a nyugdíjazás van hátra. És boldogtalanul halt, míg élni nem kezdett.

Közel 40 évnyi szolgálat után Odd Horten mozdonyvezetőt kollégái Ezüstmozdony-díjjal tüntetik ki. A sors fura fintorának köszönhetően utolsó útját lekési, ezért élete első repülése is meghiúsul, sőt, úgy dönt, hogy kis hajóját is eladja. A megszokás hatalma végül ezen szándékának is keresztbe tesz, marad minden a régiben. Ezek után azt gondolhatnánk, jogosan, hogy Odd ismeretlentől való félelménél már csak gyávasága nagyobb. Ekkor ismeri meg Trygve Sissenert, az excentrikus, alkoholista feltalálót, és életében először fog szembenézni a kihívásokkal. A halál közelségének döbbenete az öreg Oddot vakmerővé változtatja, olyan cselekedetekre kényszeríti, melyek véghezvitelével a vén mozdonyvezető közelebb kerül az élethez és társas lénnyé változik.

Bent Hamer norvég rendező nagy kedvelője a magányos emberi sorsoknak. Előző filmjeiben – Tojások, Dalok a konyhából, Factotum, melyek a kényszerű egyedüllét vagy a választott elszigeteltség lírai tanulmányai – a „társas lény” esetlen, külső körülmények által kényszerített, magánymegtörő (ön)forradalmainak lehetünk tanúi, amelyek több vagy kevesebb sikerrel járnak, ám mindig elbűvölően mulatságos és naiv helyzeteket teremtenek. A skandináv félsziget rendezői sokszor mutatnak be mindennapi történeteket úgy, hogy extrém helyzetekkel vagy fura jelenségekkel vegyítik azokat, vígjátékot teremtve oda, ahol a tragédia rejtőzik. Hamer is ezt teszi az O’Hortenben. Odd apró kalandjainak mellékszereplőivel úgy találkozunk az oslói környezetben, hogy mindig meglepetésszerűen ér bennünket a közhelytelenített, jellegzetesen skandináv életöröm, amit pukkadásig feszít a rezzenéstelen mimikával előadott szatirikus szóváltás vagy bizarr tevékenységeik hátborzongatóan természetes huncutsága.

A film eleji szimmetrikus képekben kifejezett rutin, cél és rend a későbbiekben felborul, a munkahelyén magabiztos Odd a számára új helyzetekben megtört öregemberré változik, egyetlen fogódzója, a pipája elvesztése után pedig maradék önbizalma is odalesz. A nyugdíjas mozdonyvezető találkozása Trygve-vel a film csúcspontja. A skizofrén feltaláló önmaga kritikusaként és hajmeresztő tettein keresztül fedezteti fel Odd-dal az élet apró örömeiben rejlő újjászületés misztériumát. Az ismeretlen világot ösztönszerűen legyőző alkoholista kigyomlálja Odd félelmeit és váratlan halálával megváltja őt.

Munkahelyére, az oslói depóba visszalátogatva, Odd mozdonya fenyegetően tornyosul fölé, szimmetriának nyoma sincs már: élete fordulóponthoz érkezett. A halál tud ennyire közelinek, sötétnek, ismerősnek, de ugyanakkor ijesztően fenyegetőnek tűnni, mint Odd számára régi mozdonya és munkahelye. A halál elől megszökni, fölé emelkedni vagy beleugrani már csak egyféleképpen tud: egy olyan tettel, melyet véghezvinni már fiatalon is gyáva volt. Maradék rossz érzését, hogy édesanyja csalódott benne, feloldani szándékszik, és ezért Trygve sílécein, annak nyomain elindulva, síugrásra szánja el magát. Bátorsága felszabadítja, és a halott Trygve kutyájával utasként száll be egy mozdonyba (pipájára már nincs szüksége), hogy esélyt adjon a kései szerelemnek. Odd Horten életének telén beköszönt a tavasz.

Annak ellenére, hogy az életük végére érkezett emberek hattyúdalait vagy újrakezdéseit már számtalanszor filmre vitték, az O’Horten mégis üdítően hat visszafogottságával, biztos kézzel és tökéletesen beállított képeivel, optimizmustól dagadó zenéjével. A Cannes-i Fesztiválon az Un Certain Regard kategóriában bemutatott film a helyszínen talált magának forgalmazót, mégpedig a Sony Pictures Classicot. Úgy tűnik, a kis nemzetek apró költségvetésből létrehozott, ám szolidan nagyra sikerült produkcióinak van még esélye nemzetközi visszhangot találni. Merem remélni, hogy évek múlva nem Bruce Willis főszereplésével fogom remake-ben viszontlátni.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.