Csak bírjuk a jegyárakat 4.

Ezeket a filmeket várjuk 2015 második felében

Egy újabb félévnyi film-lutri következik: van, amitől pofáraesünk, és olyan is van, ami nincs ebben a listában, és a semmiből is képes meglepni. Ezeket a filmeket várjuk: izgalmas év lesz, hiszen több fontos franchise is folytatódik az idén, de hálistennek teljesen új ötletek is vannak még.

Guy Ritchie: The Man from U.N.C.L.E. / Az U.N.C.L.E. embere

Második Sherlock Holmes-filmje után négy évig nem sokat lehetett hallani Guy Ritchie-ről, most azonban egy látványos, 1963-ban játszódó kémfilmmel tér vissza. A TNT-szagú forgatókönyv szerint James Bond amerikai és szovjet alteregója kell vállvetve megküzdjön egy volt nácikból álló bűnszervezet ellen, amely történetesen egy atombomba összeszerelésén dolgozik. A film a 60-as években sugárzott azonos című tévésorozaton alapul, 2013-as forgatásakor még Guy Ritchie sem sejthette, mennyire aktuális lesz ma az amerikai-szovjet/orosz hidegháborús téma. A trailerek alapján az ősszel debütáló új James Bond felkötheti a gatyáját, komoly kihívóra akadt. Romániai bemutató: augusztus 21., magyarországi bemutató: augusztus 20. (zb)


Woody Allen: Irrational Man

Woody Allen érdekes ritmusban dolgozik mostanában: felváltva készít mesterműveket és felejthető töltelékmozikat. Mivel a legutóbbi filmje, a Káprázatos holdvilág (Magic in the Moonlight) elég haloványra sikeredett, a matek szerint ez most megint nagyon jó lesz – erre utal az is, hogy bemutatták Cannes-ban (habár ott mostanában elég sok gyanús dolgot bemutatnak), és az első kritikai visszajelzések is. Ráadásul a mindig elbűvölő Emma Stone mellett most a felfele ívelő csillagú Joaquin Phoenixet láthatjuk. A sztoriról csak annyit tudni, hogy egy filozófiatanár az egyik tanítványával való viszony segítségével lábal ki válságából. Dumálós filmnek ígérkezik tehát, ami viszont nem baj. Romániai bemutató: augusztus 28., magyarországi bemutató: még nincs dátum. (jbn)


Baltasar Kormákur: Everest

Kár, hogy nem tévésorozatos toplistát állítunk össze éppen, mert akkor a Kormákur-fejezetbe a Trapped című bűnügyi szériát írnám be – Kormákur forgatókönyvíróként és producerként is dolgozott rajta, a rendezést viszont nagyrészt másra bízta –, ez is 2015-ös bemutatójára vár. A 101 Rejkjavík rendezője azonban a jó kis izlandi kriminek ígérkező sorozat mellett izgalmas hegymászós drámát is ígért idénre a nézőknek. Bár az ember és a fagyos természet küzdelme sokadszor kerül filmre, van egy olyan megérzésünk, hogy Kormákur kezéből valami új fog kikerülni. Úgy tűnik, biztosra akart menni, ezért Jake Gyllenhaalra meg Keira Knightley-ra bízta a főszerepeket. Romániai bemutató: szeptember 18., magyarországi bemutató: szeptember 17. (bk)


Scott Cooper: Black Mass / Fekete mise

Az utóbbi időben Hollywood producerei minden bizonnyal fapofával némítják el a telefonjukat, ha Johnny Depp neve jelenik meg a kijelzőn. Ehhez persze az kellett, hogy kedvenc Jack Sparrow kapitányunk az utóbbi két évben három hatalmas buktát produkáljon a Transzcendenssel, a Magányos lovassal és a Mortdecai-jal. Na de a Black Mass más lesz, most nem műkincstolvajlással foglalkozó angol lordot vagy ütődött rézbőrűt alakít, végre egy komoly drámai szerepet kapott, Amerika állítólag legkegyetlenebb gengsztereként jelenik meg a vásznon. Már csak a kopasz és kegyetlen Johnny Depp miatt is érdemes lehet beülni a filmre. Romániai bemutató: szeptember 18., magyarországi bemutató: még nem tudni. (zb)


Denis Villeneuve: Sicario – A bérgyilkos

Az utóbbi időben nagyokat (Incendies, Enemy, Prisoners/Fogságban) dobbantó kanadai félig-szerzői-félig-műfajfilmes Denis Villeneuve egy bűnügyi filmmel rukkolt elő, ami az amerikai-mexikói határon játszódik, és egy női (!) rendőrtisztről (Emily Blunt) szól, amint egy mexikói drogbárót próbál levadászni néhány fejvadász segítségével. A nagyszerű Roger Deakins fényképezte a filmet, ez is pluszpont, no meg direkt a cannes-i versenyprogramból kerül a mozikba, úgyhogy máris kötelező, de ezenkívül benne van Josh Brolin, Benicio del Toro és a Walking Dead-es Jon Bernthal is. Villeneuve biztosan feldobja majd a már szép lassan eléggé ismerős drogcsempészes témát valamivel. Romániai bemutató: szeptember 25., magyarországi bemutató: október. (jbn)


Ridley Scott: The Martian / Mentőexpedíció

Andy Weir A marsi című regénye az elmúlt évek egyik sci-fi könyvsikere volt, az álmoskönyv szerint pedig egy sci-fi bestsellernek minden esélye megvan rá, hogy hollywoodi producerek asztalán landoljon forgatókönyv formájában. Különösen ilyen témával: néhány éve merült fel először komolyabban, hogy az elkövetkező évtizedekben ember léphet a Marsra. Van azonban egy apró probléma, mégpedig az, hogy jelen állás szerint egy ilyen expedíció nem rendelkezne retúrjeggyel, vagyis az űrhajósok nem jöhetnének vissza. És pont ez a témája Ridley Scott – amúgy részben Budapesten forgatott – új filmjének is: a Matt Damon alakította asztronauta az első Mars-expedíció tagjaként ott ragad a vörös bolygón, és igyekszik túlélni, amíg rátalál a felmentő különítmény. A Gravitáció demonstrálta, hogy a világűrnél erősebben klausztrofób közeg nincsen, a végtelenség és az idegenség szorításában a parányi ember még parányibbnak és még elhagyatottabbnak tűnik. Erre az élményre számítunk most is. Romániai bemutató: október 2., magyarországi bemutató: október. (pazs)


Guillermo del Toro: Crimson Peak / Bíborhegy

Egy ábrándos kisasszonyt sármos szíve választottja különös, ódon kastélyába viszi. A kisasszony örök életében látta a szellemeket, arra azonban, ami itt vár rá, ő sem számított. Az újdönsült férj sem az, akinek az első bálon tűnt, és lassacskán azon kezdünk gondolkodni, vajon az élők vagy a rettenetes holtak a veszélyesebbek. A film látványvilága aprólékosan kidolgozottnak tűnik, minden képnek van egy sötét szépsége, és a természetfeletti szinte tapintható – ahogy ezt már Guillermo del Torótól megszokhattuk. Borzongással várjuk. Romániai bemutató: október 16., magyarországi bemutató: október 15. (bk)


Steven Spielberg: Bridge of Spies / Kémek hídja

Hidegháborús kémsztori, amelyet Ethan és Joel Coen (és a kevésbé ismert Matt Charman) írt, Steven Spielberg rendezett, a főszerepet pedig Tom Hanks alakítja. Egy biztosítási ügyekkel foglalkozó ügyvédet küld a CIA a Szovjetunióba, hogy kimentsen onnan egy lezuhant pilótát – meg az összes titkos információt, amit az összegyűjtött. Grandiózus, spielberges történelmi filmnek ígérkezik, amelynek trailerében örömmel fedezhetjük fel a majdnem 80 éves Alan Aldát, aki a 70-es években a M*A*S*H Pierce kapitányaként lopta be magát mindenki szívébe. Romániai bemutató: október 16., magyarországi bemutató: október. (bk)


Sam Mendes: Spectre – A Fantom visszatér

Az új James Bond-filmet elsősorban azért várjuk, mivel az előző 007-es opusz meglehetősen magasra tette a lécet: a Skyfall a Bond-filmográfia egyik legragyogóbb gyémántja lett, amelyben Daniel Craig talán minden idők leginkább összetett Bond-karakterét játszotta el, és innen elég nehéz továbblépni. Ráadásul, ha minden igaz, Craig a Spectre-ben bújik utoljára Őfelsége titkosügynökének bőrébe, vagyis egy újabb Bond-korszakot zár le a film – egy kevésbé bájgúnár, bonyolultabb lelkivilágú 007-karakter búcsúzik a mozivászontól. Bond itt – ha lehet hinni az előzeteseknek – sötét titkot rejteget, a főgonosz szerepében pedig Christoph Waltz tetszeleg, és ez már önmagában emeli a konfliktus élvezeti értékét. De bármilyen titkok nyomják Bond lelkét, a szép nők nem tűnnek el az életéből: a Spectre „Bond-lányai” ezúttal Monica Bellucci és Léa Seydoux. A spektrum széles tehát. Romániai bemutató: november 6., magyarországi bemutató: november 5. (pazs)


Paolo Sorrentino: Youth / Ifjúság

A Nagy szépséget (kollokviálisan csak „Bellecca”) jelen sorok szerzője háromszor látta és évek óta az egyik legmegérdemeltebb Oscar-nyertesnek tartotta. Ha én lennék Sorrentino, rettenetes zavarban lennék a rámszegeződő, kíváncsi szempárok miatt. Ez így konkrétan számomra az év legvártabb filmje. Az olasz rendező nagyot dobbantott: nem ez az első angol nyelvű filmje, de most olyan nemzetközi doyenekkel forgatott, mint Michael Caine és Harvey Keitel. A leírás alapján a Nagy szépség folytatásának vagy ikertesvérének ígérkezik, amelyben két idős művész (egy filmrendező és egy karmester) utolsó nagy dobásaikra készülnek. Remélem, legalább annyira grande lesz a giovinezza, mint amennyire a bellezza volt az. Romániai bemutató: november 20., magyarországi bemutató: valamikor az idén. (jbn)


J.J. Abrams: Star Wars: The Force Awakens / Az ébredő erő

Bevallom: nem is várom ezt a filmet. Rohadtul nem várom. Persze, na várom, hogy is lehetne nem várni egy Csillagok háborúját? Előbb-utóbb úgyis megnézi az ember, szóval igen, várom, végülis… de nem. Rettegek tőle, a hollywoodi hamiskártyás író-rendező neve, és a hozzá fűződő Star Trek-illúzió szétzúzás miatt. A 3D-technika miatt egyenesen fosok, de az előző, igencsak egyenletlen színvonalú második trilógia miatt is, a Disney-patronátus miatt is. Szóval gyomorideg. Ami végülis szinte olyan, mintha várnám… ehh… ette volna meg a fene az egészet. Bögrét a népnek. Romániai bemutató: december 25., magyarországi bemutató: december 24. (jbn)


Bill Condon: Mr. Holmes

El tudjuk képzelni minden mesterdetektívek legmesterebbikét (bocs, Poirot), amint abbahagyja a szakmát, többé nem szaglászik bűnözők után, nem emeli a szeme elé legendás nagyítóját, nem űzi tovább az ősgonosz Moriartyt (akivel együtt amúgy hősi halált halt egy szakadékban, de aztán feltámadt, a rajongók nagy örömére), hanem visszavonul, nyugdíjba megy, és élvezi a tisztes, háborítatlan öregkort valahol vidéken? Hát akár el tudjuk képzelni, akár nem, innentől muszáj lesz, mert Bill Condon filmet csinált ebből a sztoriból, Ian McKellennel a főszerepben. Ez persze önmagában nem sztori: azt a történetet még nem találták fel, azt hiszem, amelynek Sherlock Holmes a főhőse, de nem nyomoz. Mert itt is nyomoz, természetesen, utoléri a múltja, egy ötven évvel korábbi ügy (a film jelenideje egyébként az 1947-es év), megjelenik Watson is, egy szép és titokzatos asszony meg néhány japán. És innentől minden a régi Holmes-t idézi – legalábbis ezt reméljük. Bemutató: még nincs dátum. (pazs)


Horváth Lili: A szerdai gyerek

A Vakáció, az Uszodai tolvaj és a Napszúrás című kisjátékfilmek, meg két tévés kitérő után Horváth Lili első egészestés munkájával debütál (rendezőként, hiszen mellékszereplőként például felbukkant a Fehér istenben). Nem is akárhol: A szerdai gyerek bemutatója Karlovy Vary patinás fesztiválján lesz. A rendező diplomafilmjének, a Napszúrásnak a nagyjátékfilmes verzióját mutatja be: főszereplője, Maya, egy intézetben nevelkedett, 19 éves lány egy vasutastelepen tengődik férjével, akit a nevelőotthonban ismert meg. Ötéves gyermekük nem élhet velük, hanem ugyanazon intézet lakója. A két fiatal más-másképpen képzeli el a jövőt, Maya hitelből nyitna mosodát, anyagi biztonságot teremtene, hogy kisfiát visszaszerezhesse, férje azonban inkább elfelejtené a múltat. Ha A szerdai gyerek valóban egy továbbgondolt Napszúrás, akkor szívszorító, mélyen emberi és őszinte drámára számíthatunk, ami egy tehetséges fiatal rendező „kameratöltőtollából” érkezik hozzánk. Magyar bemutatódátum még nincs, de amíg leszögezik, addig is szurkolhatunk a csehországi sikerért. (bk)


És íme, itt van, hogy mit NEM várunk az idén a mozikban.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.