Sok hajsza semmiért

William Friedkin: The Hunted / Veszett vad

Azoknak a rendezőknek, akiktől láttam valami, nos nem föltétlenül jót, nekem tetszőt bár, hajlamos vagyok időnként elnézni ezt-azt. Így állok többek között William Friedkinnel is. Megnéztem A francia kapcsolatot, aztán az Ördögűzőt, és azóta mást se teszek, mint nézek elfele. Ám a legújabb Friedkin-opusz esetében nem tudtam, mit kezdeni ezzel az elnézéssel. Hacsak nem félrenézést értek alatta, de akkor meg minek beülni a moziba.

A dolog röviden így áll: a csinálók kitaláltak egy zavarodott fejű posztkatonát (Benicio Del Toro), aki megtette a maga dolgát annak idején, csak éppen agyára ment a háború. Más rendes amerikai ilyenkor lefekszik a bőrkanapéra és arra vár, hogy az analitikus megoldja helyette a problémát. Barátunk mást határoz: beveszi magát Oregon dús erdeibe, és irtani kezdi az „ellent”. Az FBI persze tehetetlen, ugyanis a katona igazi Rambo, no és a mimikrihez is úgy ért, hogy a botsáska hozzá képest kismiska. Egy megoldás van: előkeríteni hajdani kiképzőjét (Tommy Lee Jones), aki apja helyett apja volt, jelenleg pedig farkasokkal táncol az állatvédők pénzén. A konfliktus megvan, most aztán az Öreg nyolcvan percen keresztül üldözi az Ifjút, egy pillanatig sem lévén meggyőződve, hogy ember embernek farkasa lehet, ám végül rájön, hogy bizony mégis, és saját készítésű pattintott kőkésével a másvilágra szenderíti a tékozló fiút.

Akciófilmről van tehát szó, némi pszicho-fűszerrel nyakon öntve. A vászonról lógó pucér valóság azonban az, hogy a nevetséges komédiázás szintjét képtelen meghaladni. A történet falán időnként hatalmas lukak tátongnak, a szereplők jó része árnyék csupán, de igazából nem is ez a legnagyobb gond. Amíg Benicio Del Toróról időnként elhiszi a néző, hogy erre az emberre illik az akció-mez, addig Joneson úgy lóg a szerep, mint egy akciós lódenkabát, négy számmal nagyobb persze. Erre tevődnek rá az olyan példásan együgyű eszmefuttatások, mint amikor az üldöző kifejti, hogy a város egy dzsungel. És akkor a logikai és egyéb bukfenceket nem is vettem sorra.

Ez a film nem egyéb, mint árnyékbokszolás. Mégpedig a silányabb fajta.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.