Welcome to Tijuana

Csapón kívül 1.: From Dusk Till Dawn / Alkonyattól pirkadatig

Húsz éve került a(z amerikai) mozikba Robert Rodriguez és Quentin Tarantino első igazi közös terméke (noha egy éve már együtt dolgoztak a Four Rooms / Négy szoba külön-külön szegmensein). Új trivia-rovatunkban néhány vicces (vagy kevésbé vicces) tényt (vagy legfeljebb anekdotális értékkel bíró sztorit) osztunk meg.

  • Ez Tarantino első bér-forgatókönyve. Mindössze 1500 dollárt kapott érte, a sztori alapötlete egyébként Robert Kurtzmantól származik (akinek semmi köze nincs a hírhedt Alex Kurtzmanhoz, hanem egy nagyszerű spec-effektes/sminkes). Eredetileg QT rendezte volna a filmet, de végül inkább a szerepére koncentrált. Kurtzman sem vállalta, így aztán RR lett a rendező – mindenki nagy örömére.
  • A vámpíroknak zöld vére van, hogy lehessen ledugni a filmet a cenzorok torkán.
  • Salma Hayek rettenetesen fél a kígyóktól (kb. mint Indiana Jones), és a forgatókönyvet olvasva tudta, hogy ez nem lesz nekivaló. Rodriguez úgy verte át a színésznőt, hogy azt hazudta: Madonna bármikor kész átvenni a szerepet. Hayek így aztán két hónapot járt pszichológushoz, hogy leküzdje kígyóktól való félelmét.
  • A film eredeti címe a Grindhouse-hoz hasonlóan RR és QT mozis élményeit és ragaszkodását tükrözi. Az autósmozikon írta valaha, hogy a műsor alkonyattól pirkadatig tart, és a film tele is van ilyen műsorsávban vetített filmekre való utalással. Nem ez az egyetlen filmtörténeti érdekesség: Salma Hayek karakterének neve (Satanico Pandemonium) egy mexikói B-(vagy inkább Zs-)horror-klasszikus címe, de a Fuller család is Sam Fullerről kapta a nevét. Természetesen.
  • George Clooney akkor még egyáltalán nem volt az a nagy sztár, mint aki most, a Vészhelyzet (ER) dokijaként volt ismert. Leginkább azért castingolták be a filmbe, mert Tarantinónak tetszett az irónia, miszerint a pasi, aki eddig sürgősségi orvost játszott, most saját kezűleg tölti meg a sürgősséget.
  • Cheech Marin vámhivatalnok-egyenruháján az áll, hogy Oscar Marin. Így hívták az édesapját, aki egyébként rendőr volt.
  • George Clooney egysorosa („Kösz, de nem. Már voltam nős.”) improvizált volt, és RR nem is akarta berakni a filmbe. Ám miután a stúdió bevágta egy előzetesbe, úgy érezte, hogy most már muszáj lesz.

Nézzétek újra!Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.