A kutyák túlélték

Csapón kívül 3.: Fargo

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a Coen testvérek első igazán sikeres filmjét, a Fargót. A film két Oscar-díjat sepert be, valamint több mint száz további díjat és jelölést jegyez. A továbbiakban megtudhatod miért akarta lelőni az egyik főszerepet alakító William H. Macy a Coen testvérek kutyáit, és hogyan tisztelegtek a rendezők Stanley Kubrick filmjei előtt.

  • William H. Macy meg volt győződve arról, hogy ő a legmegfelelőbb színész Jerry Lungergaard szerepére. A Coen testvérek kétszer is behívták olvasópróbára, de végül nem ajánlották fel neki a szerepet. Macy New Yorkba repült, ahol a film előkészületei zajlottak, és állítólag azt mondta a Coen testvéreknek: „Nagyon, nagyon aggódom, hogy elcseszitek a filmet azzal, hogy másnak adjátok a szerepet. Ez az én szerepem, és ha nem kapom meg, lelövöm a kutyáitokat.” Megkapta a szerepet.
  • A fagyos téli tájban játszódó történetet az elmúlt száz év második legmelegebb telén vették fel, ezért a külső felvételek helyszíneit Minnesota, Észak Dakota államok és Kanada között költöztették.
  • Bár a film azt hirdeti, hogy a történet valós eseményeken alapul, ez csak reklámfogás volt, hogy a nézők könnyebben beleéljék magukat a cselekménybe. Annyira sikeres volt, hogy egyes urbánus legendák szerint a film megtekintése után több néző a pénzzel teli bőrönd felkutatására indult.
  • Több utalást találhatunk Stanley Kubrick filmjeire. Carl Showalter említi, hogy csak a „jó öreg digi-dugi”-ért érkezett a városba – utalás a Mechanikus Narancsra. A rablás jelenetének snittelése (például az ajtó betörése) ugyanakkor a Ragyogás előtti tisztelgés.
  • A két emberrabló közül Gear Grimsrudnak összesen 18 mondata van az egész filmben, hozzá képest társa, Carl Showalter, akinek karakterét Coenék Steve Bruscemire írták, 150 alkalommal szólal meg.
  • A filmben használt faaprító jelenleg kiállítási tárgy a Fargo-Moorhead Turistaközpontban.
  • A terhes rendőrnőt, Marge-ot alakító Frances Macdormand madármaggal megtöltött „terhes párnát” viselt a forgatások alatt. Frances Macdormand amúgy a Coen filmek egyik állandó szereplője, nem mellékesen Joel Coen felesége.
  • A főszereplő, Jerry Lundegaard családnevét Coen fivérek Minneapolis Star and Tribune egykori filmkritikusától, Bob Lundegaardtól kölcsönözték. Bob a Coen testvérekkel együtt nézte meg a filmet, aminek a végén poénként megjegyezte, hogy másnap reggel ügyvédei jelentkezni fognak náluk.


Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.