A Liza vitte a legtöbb díjat a 2. Magyar Filmhéten


A Liza, a rókatündér nyerte el a legtöbb díjat, de a Félvilág is tarolt. Nemes Jeles László különdíjat kapott.

Vasárnap este kiosztották a második Magyar Filmhét első Magyar Filmdíjait a Nemzeti Színházban. A jelölteket egy nappal előtte sikerült nyilvánosságra hozni, összesen 18 kategóriában osztottak díjat, a 18 kategória mindegyikében 5-5 jelölt versengett. A legtöbb jelölést a Liza, a rókatündér kapta, a legtöbb díjat is ő vitte. A versenyben részt vett az összes 2012 és 2015 között készült magyar nagyjátékfilm, illetve az összes 2015. január 1. és december 31. között készült tévéfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és kisjátékfilm. A Saul fia a stáb kérésére nem a versenyfilmek között indult, ez volt a Filmhét nyitófilmje. A díjakról a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek. Előző évben az akadémia arra hivatkozva nem osztott díjakat, hogy nem sikerült elég tagot összeszedni, akik szavazhattak volna.

A díjátadó kicsiben az Oscart próbálta utánozni, mindenki elegáns öltözetben jelent meg és a 18 díjat a magyar filmszakma jeles alakjai adták át ugyanúgy, ahogy az egy Oscar-gálán szokás: először felkonferálták a jelölteket, aztán jött a boríték, a szobrocska és az eredményhirdetés. Az est házigazdája Hajós András volt, aki bemutatkozása után csak annyit mondott, hogy nyugodtan szólíthatjuk Andynek. A díjeső előtt a Körhinta című Vidnyánszky-rendezésből láthattunk egy részletet ifj. Vidnyánszky Attila és Kiss Andrea szereplésével.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Szarvas József és Pataki Ági adták át az Utóéletben szereplő Csákányi Eszternek. A színésznő színházi elfoglaltsága miatt nem tudott ott lenni a gálán, helyette Novák Emil vette át a szobrocskát. A legjobb férfi mellékszereplőket Vecsei Kinga és Szabó Simon konferálta fel, a díjat Kulka János érdemelte ki a Félvilág című televíziós játékfilmben nyújtott alakításáért. Ő sem tudott részt venni a gálán, helyette a film rendezője, Szász Attila vette át a díjat.

Ezután a legjobb smink-, fodrász- és maszkmester díja következett, amelyet Temesvári Károly és Söptei Andrea adott át a Liza, a rókatündér stábtagjainak, Horváth Csillának, Rácz Erzsébetnek és Kapás Nórának. A szobrocskát Horváth Csilla vette át, és a nagy izgalomban elfelejtett köszönő beszédet mondani, majd mikor észbe kapott, viccesen legyintett egyet a színpadról lefelé menet. A legjobb díszlet/látvány/jelmez díját is a Liza nyerte, a szobrocskát Trokán Nóra és Kaszás Géza adták át Hujber Balázsnak és Bárdosi Ibolyának.

Kovács György és Tóth Auguszta a legjobb hangért járó díjat adták át Balázs Gábornak (Swing), aki megragadta az alkalmat és kollégájának, Zányi Tamásnak gratulált a színpadról a Saul fia sikereiért. A legjobb zeneszerző díját Ónodi Eszter és Mohai Tamás konferálta fel, ezt is a Liza, a rókatündér zsebelte be, a díjat Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel vihette haza. A legjobb vágásért pedig Czakó Judit szaladt a színpadra, ő is a Lizáért kapta meg a szobrocskát.

A legjobb ismeretterjesztő film a Vad Kunság lett, a díjat Gryllus Dorka és Szarvas Attila adta át Mosonyi Szabolcsnak. A legjobb animációnak járó díjat Kovács Patrícia és Ternovszky Béla jelentette be, a nyertes Gauder Áron a Kojot és a szikla című animációjával. A díjat a film producere, Temple Réka vette át. Itt muszáj megjegyeznünk, hogy egyetlen MOME-s animációt sem jelöltek a díjra, az akadémia tagjai mintha elfeledkeztek volna erről az iskoláról és a sikerekről, melyeket a MOME animáció szakos diákjai hoztak és folyamatosan hoznak.

Balázsovits Edit és Árpa Attila a kisjátékfilm kategóriát vezette fel, a díjat a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett hallgatója, Kovács István kapta a Betonzaj című kisfilmjéért. A legjobb dokumentumfilm a Drifter lett, Hörcher Gábornak Elek Judit és Fehér Tibor adta át a szobrocskát. A rendező nem számított erre és megjegyezte, hogy ha tudta volna, akkor szerzett volna egy zakót az estére.

A legjobb televíziós játékfilmért Szász Attila (Félvilág) vette át a díjat Osvárt Andreától és Mátyássy Bencétől. A rendező úgy mondott köszönetet, ahogyan egy Oscar-gálán szokás, és a végén a jól ismert „köszönöm a feleségemnek és a gyerekeimnek” sem maradt el. A legjobb operatőr díjat Nagy András nyerte, ő is a Félvilágért vihette haza a szoborcskát, melyet Balsai Móni és Koltai Lajos adott át. Köbli Norbert lett a legjobb forgatókönyvíró, szintén a Félvilággal, a díjat Petrik Andrea és Sütő András adták át.

Herendi Gábor és Fenyő Iván a legjobb női főszereplőnek járó díjat konferálta fel, volt egy olyan érzésünk, hogy Herendinek fogalma sincs a jelölt filmekről, ugyanis az Anyám és más futóbolondok a családból címet meglehetősen nehezen olvasta ki. A díjat Balsai Móni kapta a Lizáért. A legjobb férfi főszereplő ifj. Vidnyánszky Attila lett, ő a Veszettekben játszott, a díját Schell Judit és Dobó Kata adta át.

A legjobb rendezőnek járó díjat Ujj Mészáros Károly kapta a Lizáért, a díjat Enyedi Ildikó és Sándor Pál adta át, akik viccesen megjegyezték, hogy sikerült a két legsudárabb magyar filmrendezőt kiválasztani erre a feladatra. Ujj Mészáros nem készült beszéddel, de mégis az övé volt az est legőszintébb és egyben legszórakoztatóbb beszéde: megköszönte a Saul stábjának, hogy nem indultak a versenyen, így lehetőséget adva neki, és elmondta, hogy ő igazából csak egy közgazdász, aki nagyon sokat szerencsétlenkedett ezen a filmen. A legjobb nagyjátékfilm is a Liza lett, a díjat Petrányi Viktória és Fekete Ernő adta át.

Zárásként az akadémia Nemes Jeles Lászlót különdíjjal tüntette ki, a Saul teljes stábja felment a színpadra, hogy átvegye a díjat Mészáros Mártától és az Oscar-díjas Rofusz Ferenctől.

A díjátadó végén egy újabb részlet következett a Körhintából és színpadra lépett Törőcsik  Mari – eleinte úgy tűnt, hogy a szervezők vásári mutatványnak szánták a színésznőt, nem adtak mikrofont a kezébe. De Törőcsik a tapsvihar végén mikrofon hiányában magához ragadta a szót és elmondta, hogy egyszer együtt játszott az akkor 22 éves Röhrig Gézával, az 1989-es Eszmélet című tévéfilmsorozatban, amelyben a Saul fia főszereplője a fiatal József Attilát játszotta.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.