Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

Az ítélet: család

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ernelláék Farkaséknál
Hajdu Szabolcs
2016
Ernelláék Farkaséknál

Ernelláék Farkaséknál

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 10 (2)

10
(2)

Szerinted?

0

A Délibáb sikertelensége nem keserítette el Hajdu Szabolcsot: színdarabot írt és rendezett, majd azt adaptálta ultra-alacsony költségvetésű filmmé.

Hajdu(ék) legújabb filmje szinte a szó szorosabb értelmében is véve kam(a)radarab: ha épp a spájzukba nem is engedik be a nézőt, a nappaliban már teljesen otthonos vendégek vagyunk az alig másfél órás film végére. És az effajta vendégekhez hasonlóan néha kellemesen elnyúlunk, néha pedig kínosan feszengünk a fotelben. Főleg, hogy tudjuk: az alkotó(család) nemcsak saját színdarabját, hanem saját lákását, gyerekeit, sőt, vélhetőleg saját magánéletét is (legalábbis egy részét) adaptálta filmmé, sőt, a rendező diákjainak operatőrködésével. Nem mintha ez számítana, vagy számítania kellene: ezek nélkül a plusz infók nélkül is tökéletesen működik a film, legfeljebb utána lehet találgatni-méregetni, hogy a vásznon látható Farkasban és Eszterben mennyi van Szabolcsból, ill. Orsolyából. Vélhetőleg sok, ezért is hiteles a film, és ezért tudták rekordidő alatt, rekordköltségvetéssel elkészíteni.

Egy szinte román újhullámos szituációban vagyunk: Farkas és Eszter egy elegánsan zsúfolt budapesti művészlakásban élnek kisfiukkal, amikor egyszercsak betoppan hozzájuk Eszter testvére, Ernella, férjestől-gyerekestől. A pár külföldről tér haza, és pénz híján nincs hova forduljanak, ezért tervezik meghúzni magukat Farkaséknál. A ház ura első másodperctől kezdve húzza az orrát (ahogy azt a feleség családja miatt szokás), de a film nem áll meg a sógoros-bezzeges konfliktusoknál: Farkas és Eszter házasságának hiányosságai is felszínre kerülnek. A kamera egy pillanatra sem hagyja el a lakást, a szereplőktől eltérően: így különülnek el az egyes jelenetek, attól függően, hogy éppen ki nincs a képben. A lakás így aztán többfunkciós, az éppen ábrázolt konfliktusnak megfelelően: családi kuckó mellett néha munkahely, néha játszótér, néha bíróság, sőt, egyszer színház is, de leginkább börtön. Érzik ezt a szereplők is, és mindegyik menekülne valahová, de a lakás – illetve pontosabban a család – fogva tartja őket.

Az efféle kamaradrámáknál a szereplők közti hierarchia, illetve a hierarchia váltakozása a legizgalmasabb. Már a cím is árulkodó: míg Farkaséknál a családfő, Farkas a család „címadója”, addig a látogatóknál Ernella (Tankó Erika), a nő a főnök, erre játszik rá Albert (Szabó Domokos) karaktere is, aki együgyű családfenntartóként inkább csak rezonőr, tükör – ő a legkomikusabb figura a bagázsból. Fontos szerepet játszik a két gyermek is, Brúnó és Laura kuzinok, akiket Hajduék gyerekei, Zsiga és Lujza alakítanak nagyszerűen. A problémák, hibák alapos végtelen spirálban való generációs átörökítése is téma tehát, ha nem is túl eredeti. A mindaddig nyűgnek felfogott Brúnó eltűnése viszont a film egyik kulcsjelenete és legjobbja, körülbelül erről szól az egész alkotás: az „idegesítesz, de hiányoznál” érzésről. Ennek fényében a film lezárása is keserédes, pozitívságában is melankolikus, beletörődő.

A végig jelenlévő humor miatt szinte sohasem zavaró a kamarajelleg és az érezhetően színpadról adaptált történet, a tizenhárom operatőr pedig annyira sok, hogy különbözőségük fel sem tűnik, szépen, ha nem is bravúrosan olvadnak egybe. Az, hogy a film ennyire sutyiban, füst alatt, ennyire olcsón elkészülhetett, és ráadásul máris rangos fesztivál rangos díjait vitte haza, hihetetlen erősségű fegyvertény a független, „non-Vajna”, establishment-ellenes magyar filmkészítés mellett, amire Hajduéknak különösen erős szüksége volt, pláne a megérdemeletlenül sikertelen, sok filmalapos pénzből készült Délibáb fiaskója és az azt követő bakalódás miatt. Ennek ellenére kár lenne a film sikerét elpolitizálni: nem további csatákra vagy üzengetésekre kellene muníció legyen, hanem inspiráció újabb független, gerillamódon készült low budget magyar filmekhez.

Támogass egy kávé árával!
 
Ernelláék Farkaséknál

Ernelláék Farkaséknál

Színes filmdráma, 81 perc, 2016

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

10 (2)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat