Hivatalos: Detroit egy horror-helyszín

Fede Alvarez: Don’t Breathe / Vaksötét

Sam Raimi nem tett rossz lóra, amikor az addig teljesen ismeretlen, mozifilmes színtéren újonc Fede Alvarezre bízta a Gonosz halott (Evil Dead) újrázását: nem csak a remake sikerült várakozásokon felül, de a direktor második horrorja is, ami az év egyik legjobbja a műfajban.

Három detroiti fiatal, Money, Rocky és Alex le akar lépni Kaliforniába, amihez viszont pénz kell, azt pedig betörésekből szednék össze, kihasználva, hogy utóbbi apja riasztóberendezésekkel foglalkozik, és a laptopja kulcsot jelent a puccosabb házakhoz. Elvállalnak egy utolsó melót, ami garantáltan meghozza a kellő summát: egy teljesen elnéptelenedett lakótelepen álló házba törnek be, amiben egy vak öregember lakik, aki minden bizonnyal súlyos összegeket őriz odahaza, mivel nemrég halálra gázolták a lányát, a tehetős tettes azonban börtönbe vonulás helyett fizetett. Csak azzal nem számolnak, hogy a férfi Irakban vakult meg, és hogy van egy csúnya titka.

Nem csalás, nem ámítás: ennek a horrornak egy vak bácsi a monstruma. Valójában zseniális ötlet, hogy eltérő a karakter érzékelése. Miután hőseink betörnek az alvó öreghez, megpróbálják őt elkábítani, de nem sikerül, és attól kezdve macska-egér játék kezdődik. Az öreg vak ugyan, de annál jobb a hallása, remek kondiban van, és egy igazi redneck, azaz tele van fegyverrel, hét lakat alatt tartja a házát és alaposan felkészült a hívatlan látogatók ellen, akiket törvényesen megölhet. Ha hőseink nem csapnak zajt, akkor jó eséllyel védve vannak, viszont a házigazdával ellentétben ők nem ismerik a járást. Mintha a Jurassic Park T-Rexe elől bujkálnának, csak ők nem akkor láthatatlanok, ha nem mozdulnak, hanem ha egy lélegzetvételnyi hangot sem adnak ki. Erre utal az eredeti cím (Ne vegyél levegőt), de a magyarországi sem rossz: a hívatlan látogatók a pincébe menekülnek, ahol azonban vendéglátójuk lekapcsolja az áramot, így hirtelen fordul a kocka, a betörők csöppennek eltérő érzékelést igénylő világba és sétálnak bele a sötétben értelemszerűen remekül tájékozódó veterán karjaiba.

A főhősökkel már azért is könnyű azonosulni, mert a nézőhöz hasonlóan ők is láthatatlanok az antagonista számára, aki, ha éppen nem tudja, hogy ott vannak körülötte, zavartalanul jár-kel és tesz-vesz közöttük. A mozinéző éppúgy voyeur, betolakodó a filmek szereplőinek életében, ahogy ez a három suhanc a vénembernél. A monstrumhorrorok legfőbb attrakciója a szörny testének látványa, és ebben a Vaksötét sem okoz csalódást: hőseinknek bőven van alkalmuk testközelből mustrálni ellenfelüket, aki a barázdált arcú, szíjas alkatú Stephen Lang alakításában nem kevésbé másvilági és egzotikus kreatúra, mint mondjuk egy dinoszaurusz a Jurassic Parkból, ráadásul nem csak őt, de a kutyáját sem könnyű elkábítani.

Az Evil Deadhez hasonlóan ez a film is egy házban játszódik, ami ezer veszélyt rejtő kelepcévé válik a behatolók számára. Kevés szereplős, költségkímélő, minimalista kamaradarab, alacsony body counttal, és a gore is hiányzik belőle, ami nem válik kárára. Bár markáns monstrummal operál, horror mellett pszichothrillerként is kategorizálható. Persze azért odahaza R, Magyarországon 18-as korhatárt kapott, de azt főleg egy frenetikusan gusztustalan nagyjelenetnek köszönheti, amire a fináléig kell várni, de megéri. A film ezzel a találó, vicces és katartikus geggel kifordított home invasion thrillerből rape and revenge-moziba megy át. Nem árulnám el, kit játszik Törőcsik Franciska, de szerencsére nem tucatáldozat egy slasherben, azaz nem annyi jutott neki, hogy látványosan lemészárolják, lehetőleg meztelenül.

Alvarez csúcsra járatja a film alapkoncepcióját: végig a főhősöket követi a kamerával, vészjóslóan használja a zajokat, amiket a rájuk vadászó vak gyilkológép csap menetközben, és az is hihető, hogy az aggastyán képes bárhol felbukkanni, mivel a tenyereként ismeri a terepet és így egy lépéssel mindig az adrenalintól hajszolt fiatalok előtt jár. Az író-rendező kerüli a kliséket, amilyenek például a fülsiketítő hangeffekttel kísért buszeffektusok. Hőseivel nemcsak azonosulni lehet, de szurkolhatunk is nekik, mivel szépen fel van vázolva a jellemük, hátterük és viszonyrendszerük.

Nagy a szerepe a hanyatló Detroitnak mint helyszínnek (remélhetőleg nem ezért forgatták a filmet főleg Magyarországon). A három fiatal lepukkant környéken lakik, Money csak bűnözésből tud eléldegélni, és abból is alig, még a szajrét is nehezen bírja elpasszolni. Csaja, Rocky white trash-családból jön, tündéri kishúgát szeretné melegebb éghajlatra költöztetni alkoholista anyja és annak zűrös kandúrja elől. Közös haverjuk, Alex fülig szerelmes a csajba, és meg akarja őt menteni gengszter pasijától és az anyjáéktól.

A Vaksötét egy eredeti koncepcióra épülő, hatásosan megrendezett, közönségszórakoztató zsánerfilm, ami ellene megy a thriller és a horror kortárs trendjeinek. És végre egy film, amiben tökéletesen hihető, hogy a főhősöket sokadjára sem találja el pisztollyal lövöldöző haragosuk.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.