Nagy zűr nagy Kínában

Zhang Yimou: The Great Wall / A nagy fal

A Nagy fal minden kockáján látszik a görcsös erőlködés, hogy az amerikai és a kínai piacon egyaránt maximális profitot termeljen. Az eredmény egy tartalmatlan fantasy, túlburjánzó látványvilággal.

A pénzéhes Hollywood érdeke, hogy mélyebb szövetséget kössön Kínával, hiszen a világ második legnagyobb filmpiacáról van szó. Sőt, úgy néz ki, hogy szépen lassan a nagy stúdiók kínaiul is felírhatják nevüket kapuikra, mert a közeljövőben blockbustereik nagy eséllyel jóval több pénzt fognak kaszálni odaát, mint hazájukban. Az elmúlt évben naponta 27 mozivásznat avattak az ázsiai országban, jelenleg több mint 40 000-rel rendelkeznek, meghaladva az amcsikat is. Ha a fél évtized alatt gigantikusra nőtt kínai filmpiac ezt a fejlődési tempót idén is tartja, megtöri az USA dominanciáját. Nincs mese, Hollywoodnak mélyebb gyökeret kell eresztenie Keleten. Már egy ideje spéci filmverziókat küldenek az állami cenzúrával operáló országba, hol kivett (Felhőatlasz / Cloud Atlas), hol betoldott jelenetekkel (Looper – A jövő gyilkosa). Egyre több a befektető is, például a Transformers 4 alapvetően egy nagy kínai termékelhelyezés volt, ami ott nagyobb bevételt is hozott – de számos más nagyobb vállalkozást is a kínai közönség mentett meg a bukástól (vagy tett épp szupernyereségessé) a Fast & Furious 7-től az Expendables 3-ig.

Kínának is jól jön az együttműködés, hiszen belföldnek gyártott filmjei (nagy dobás volt tavaly a The Mermaid) habár nyereségesek, nem exportképesek a kulturális inkompatibilitás végett; illetve a jelenlegi törvények szerint évente csak 34 külföldi gyártású filmet lehet bemutatni, azt is állami cenzorok felügyelete alatt. Ezt megkerülni közös finanszírozású, urambocsá koprodukciókkal lehet, Kína-barát sztorikkal, amelyek nem sértik a dicső szocialista és nacionalista eszméket, úgyhogy Hollywood kemény öncenzúrára kényszerül: szinte biztosan nem lesz több év Tibetben, de Tajvanon sem. A Tienanmen-téri hősről pedig végképp nem eshet szó, sőt az egyezségek értelmében a negatív figurák nem lehetnek kínaiak. De ez a jelenség sem „új keletű”: ha visszagondolunk a Mentőakcióra (The Martian) és a Gravitációra (Gravity), talán eszünkbe juthat, hogy Kína mentette meg mind Matt Damont, mind Sandra Bullockot, előbbit egy működő, utóbbit egy kevésbé működő kínai űrhajójával.

A Warcraft csak előjáték volt, A nagy fal a maga 150 millió dolláros büdzséjével az első közös mozimonstrum. A buliba beszállt a Wanda Group, a legnagyobb magánkézen levő ingatlanfejlesztő és moziműködtető (természetesen kínai) vállat, ami pár éve a Legendary Entertainmentet (Warcraft, Jurassic World, Interstellar) is megvásárolta. De finanszírozta e filmet az állami China Film Group Corporation is, a Universal pedig vígan forgalmazza. Úgy néz ki, a vállalkozás sikeres, már amerikai bemutatója (február 17.) előtt megkereste önköltségét. A rendezői székbe a művészfilmes porondon is (el)ismert (Cannes-ban, Berlinben is díjazott), rutinos műfajfilmrendezőt, Zhang Yimout degradálták, aki rendezett már történelmi filmtől (Az aranyszirmok átka) wuxiáig (legismertebb filmje, a Hős) mindenfélét. 2011-ben vezette Christian Bale-t egy korai összefogási kísérletben, a The Flowers of Warban, aminek nézése alatt a kínai és amerikai felek a japánok által okozott történelmi sérelmek mentén találhatták meg a közös pontot.

Legyen Trónok harca a nagy kínai falnál! – fogalmazódhatott meg a fejlesztés kezdetén a high-concept, aztán nevetségesen sok, hat darab hollywoodi történet- és forgatókönyvíró dolgozott azon, hogy a játékidő felét leterhelő három gigászi csatajelenet közé valami dramaturgiát erőltessen. A végeredmény szerint a középkori Kínában járunk, a főcím szövegéből megismerjük a fal rövid történetét, aztán rögtön figyelmeztetnek, hogy ez nem valóságról fog szólni, hanem a legendákról. Tegyük gyorsan hozzá azt is, hogy a kínai mitológiához sincs sok köze: egy meteorit becsapódásával különleges, hüllőszerű lények kerülnek a Földre, akik 60 évente megtámadják a Kínai Birodalmat, a fal tőlük védi az embereket. A támadás előtt két nyugati zsoldost vesz őrizetbe a fal parancsnoksága: William (Matt Damon) és Pero (Pedro Pascal) puskaport próbálnak lopni, hogy azt jó pénzért eladják odahaza. A haláltól az menti meg őket, hogy náluk van egy darabka mágneses kőzet, amitől valamiért a szörnyek teljesen megzavarodnak, persze soha nem fogjuk megtudni, hogy miért is. Közben Willem Dafoe is feltűnik pár percre a vásznon, kiderül róla, hogy 25 éve raboskodik a falnál, anno őt is elkapták puskaporlopkodás közben. Figurája semmi másra nem jó, minthogy megmagyarázza, hogy a másodparancsnok tisztségében levő szépséges amazon honnan is tud angolul. William és Lin Mei parancsnok (Tian Jing) között valamiféle kémia kéne kialakuljon, de közbeszól a lények támadása, illetve a tabu, hogy azért kínai nő ne hemperegjen nyugati férfival, ezért a hollywoodi receptnek ellentmondva a csókjelenet elmarad. Williamnek döntenie kell, hogy a fegyvertárban felhalmozott puskaporral és haverjaival lép le, vagy kiáll Lin Mei mellett és megmenti a birodalommal együtt az egész világot.

Szegény ember Trónok harcája lett A nagy fal. A gyenge és átlátszó párhuzam nem merül ki a „falon túli”, fenyegető lényekkel teli világgal és a szereplők szájába mantrázott közhelyes ideákkal a kötelességről, küldetéstudatról, tisztességről, helytállásról (amely egyben a wuxiák olcsó megidézése), hanem egyesen az HBO sorozatából repítették Oberyn herceget a filmbe, Pedro Pascal ugyanazt a hencegő, kalandorkedvű karaktert hozza, csak laposítva. Zeneszerzőnek egyenesen Ramin Djawadit fizették le, hogy soha nem szűnő zenéjével még epikusabbnak hasson a parasztvakítás. Legtöbbször kínosan dagonyázik saját fröccsöntött, hatásvadász látványában A nagy fal, de amikor nem belassított nyílvesszőkkel szédít, hoz olyan momentumokat, amelyekről a Trónok harca csak álmodozhat. Ezek leginkább azok a jelenetek, ahol különleges harci gépezetek működését pásztázza a kamera, vagy éppen katonák szökdösnek le ködös mélybe. Sajnos ismét csak ennyit rendereltek nekünk.

Aki tehát meg akarja nézni, hogy Matt Damon hogyan veti meg Hollywood és Kína nászágyát, vérgyíkokat öldökölve a nagy falon, ki ne hagyja ezt a filmet.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.