A kör filmek – A sorozat összes darabja

Ringu; Ringu 2; Ring; Ringu 0; The Ring; The Ring Two; Rings

Februárban érkezik egy újabb horrorfilm a kútban lakó lány kísértetéről, akinek a történetével – és nem csak azzal – egy különös módon terjedő videokazetta – újabban számítógépes vírusvideó – fertőzi halálra a nézőit. Rendet raktunk a sorozat japán eredeti, az amerikai remake, valamint a japán és amerikai sequelek és prequelek között.


Kör
(Ringu)

1998

Reiko, a riporter unokahúga halála után hall először egy olyan videokazetta létezéséről, amelyet ha az ember megnéz, pontosan rá egy hétre meghal. Először nem hisz a szóbeszédnek, de amikor rájön arra, hogy unokahúga barátai, akikkel együtt nézte meg a lány a kazettát szintén meghaltak, nyomozni kezd. Ő is megnézi a videót, és közvetlenül utána furcsa dolgok történnek körülötte. Az idő rohamosan fogy, és Reiko volt férje segítségét kéri, hogy megfejtsék a gyilkos kazetta titkát.

Regényadaptáció, a japán filmtörténet legnagyobb bevételű alkotása. A 2001-es angol DVD-kiadás borítóján szerepelt egy megjegyzés, ami szerint a forgalmazó nem vállal felelősséget semmilyen „sérülésért vagy halálesetért, amely e videokazetta megnézése után bekövetkezhet”.


A kör 2. – A félelem
(Ringu 2)

1999

Mai Takano ki akarja deríteni, hogy mi okozta a barátja, Riudzsi halálát. Nyomozása során hall a videokazettáról, amelyen egy halott lány, Sadako szelleme kísért. Arról is hall, hogy aki megnézi a kazettát, az egy hét múlva meghal. Vizsgálódása során Mai eljut Riudzsi volt feleségéhez, Reikóhoz és annak fiához, Yoichi-hez. A kisfiú egyre furcsábban viselkedik, egyre nő a gyanú, hogy Yoichi-t hatalmába kerítette Sadako szelleme. Mai mindent megtesz azért, hogy megmentse magát és a kisfiút attól, hogy Sadako következő áldozataivá váljanak.


The Ring Virus
(Ring)

1999

Ugyanaz az író, ugyanaz a regény – új rendező és feldolgozás. Egy évvel a Ringu után elkészült a horror dél-koreai változata is.

Egy újságírónő magánnyomozásba kezd: unokahúga és három másik tinédzser ugyanabban az órában, ugyanolyan, szívinfarktusra emlékeztető okok halt meg. Rájön arra, hogy a négy barát megnézett egy videokazettát. Megtalálja a felvételt, megnézi, majd megszólal a telefonja. Lemásolja a kazettát egy ismerőse számára, akivel együtt folytatják a nyomozást.


A kör 0. – A születés
(Ringu 0: Bâsudei)

2000

A Ringu 0 visszamegy az időben, és az derül ki belőle, hogy hogyan vált Sadako, a szerény, visszahúzódó diáklány bosszúszomjas gyilkos szellemmé.

Egy riporternő, Akiko nyomozni kezd Sadako után. Személyes okok vezérlik a keresésben, mert meghalt a vőlegénye, miután megnézett egy Sadakóról készült videofilmet. A riporternő egy iskolai drámacsoportban talál a lányra, ahol egymást követik a furcsa és megmagyarázhatatlan halálesetek.


A kör
(The Ring)

2002

Az eredeti, 1998-as japán horror amerikai remake-je. Az események elindítója ugyancsak egy rejtélyes videokazetta, amelynek minden nézője egy hét múlva meghal.

A Naomi Watts főszereplésével készült film nagy siker lett az Egyesült Államokban és azon kívül is: összbevétele közel 250 millió dollárra rúgott.


A kör 2
(The Ring Two)

2005

A három évvel korábbi amerikai remake szintén amerikai folytatása, ugyanaz a Hideo Nakata rendezte, aki a Ringuval útjára indította a kazetta legendáját a mozivásznakon.

A történet fél évvel azután folytatódik, hogy Rachellel és kisfiával, Aidannel (David Dorfman) megmagyarázhatatlan és rettenetes események történtek Seattle-ben. Rachel mindent el akar felejteni, ezért Aidennel egy oregoni városkába, Astoriába költözik, és megpróbál új életet kezdeni. Rachel tervei azonban rögtön szertefoszlanak, mert egy helybéli bűntény színhelyén talált bizonyítékok – köztük egy titokzatos videokazetta – ijesztően ismerősnek tűnnek. Rachelnek rá kell döbbennie, hogy a gonosz Samara visszatért, és még elszántabban folytatja halálos bosszúhadjáratát.

Kritika a Filmtetten


Körök
(Rings)

2017

Idén „a gonosz újjászületik”: az átok egy fiatal nőre súlyt le, és hét nap múlva az életét követeli. Az események a The Ring 2. előtt játszódnak.

30 évvel a gyilkos videokazetta megjelenése előtt Samara Morgant örökbe fogadják. Édesanyja megőrült, mostohaszülei pedig rosszul bánnak vele, bezárják egy kútba – így születik a híres átok.

Ez a film is egy arcát csapzottan takaró, hosszú, fekete hajú kislány nyugtalanító képére épül.

Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.