Amikor minden a DNS körül forog

Csapón kívül 14.: Andrew Niccol: Gattaca

Nehéz eldönteni, mi hihetetlenebb: hogy az Andrew Niccol által rendezett Gattaca idén már 20 éves vagy, hogy év végén a filmben játszó Jude Law (akiért mostanság Az ifjú pápa című sorozat kapcsán rajonghatunk) 45 évet tölt. Az 1997-ben bemutatott film nem a minden díjat besöprő alkotások közé tartozik (csupán egy Oscar-jelölést kapott a látványtervezésért, Michael Nyman zenéjét pedig Golden Globe-re jelölték), mégis thrillerszerűen izgalmas, nem túlzásokba esős, még ma is élvezetes, nem idejétmúlt science-fiction.

  • A műfaji megnevezés kapcsán, itt a tudományos-fantasztikus szó tudományos része tényleg helytálló, a NASA tudósai a filmet tudományos szempontból a leghelytállóbb, leghelyénvalóbb műnek ítélték a filmtörténetben (Érdekes, hogy a film kapcsán viszonylag sok tudományos ihletésű interjú, cikk és tanulmány született (itt a legjobb David A. Kirbytől: The New Eugenics in Cinema: Genetic Determinism and Gene Therapy in GATTACA)
  • Azt, hogy a film mennyire tudományos alapokon nyugszik, már maga a cím is jelzi: a DNS-t alkotó szerves bázisok, a guanin, az adenin, a timin és a citozin kezdőbetűiből alkotott mozaikszó. (A film eredeti címe A nyolcadik nap lett volna, ám ezen a címen már készült egy 1996-os belga film Le huitième jour Jaco Van Dormael rendezésében, ezért Andrew Niccol változtatott.)
  • Mindezzel ellentétben a film díszleteként szolgáló épületek közel sem futurisztukus alkotások, hanem többnyire az 50-es évek Amerikájának brutalista stílusú épületei (pl. Frank Lloyd Wright amerikai sztárépítész Marin County Civic Center nevű épülete is feltűnik), sőt az 1940–41-ben épített Sepulveda gát (San Fernando-völgy, Los Angeles) is látható egy jelenetben.  A díszlet más elemeire is érdemes figyelni: a Jude Law által alakított Jerome házában pl. a lépcső stílszerűen a DNS formáját idézi. A filmben látott autók sem jövőbeli alkotások: Rover P6-ost, Citroën DS19-est és Studebaker Avantit látunk, az 1960-as évek stílusos járgányait.
  • Jerome szerepére eredetileg Johny Depp volt az esélyes jelölt, ám ő végül A halál ára című film forgatása miatt, nem vállalta el.
  • Szinte már köztudott, hogy Uma Thurman és Ethan Hawke, akik Irenét és Vincentet alakítják a filmben a forgatáson jött össze. Később összeházasodtak, született néhány közös gyerekük, majd 2005-ben el is váltak
  • Az Uma Thurman által alakított hölgy teljes neve Irene Cassini. A családnév valószínűleg Giovanni Domenico Cassini olasz asztronómus nevéből származik, aki a Szaturnusz gyűrűivel foglalkozott, illetve a Cassini egy NASA-program neve is volt. A filmben az űrprogram épp a Szaturnuszra irányul. A Jude Law által alakított Eugene neve szintén játék a szavakkal, az eugenika kifejezésre utal, mely egy az ember öröklődő testi és szellemi hibáinak javítása érdekében végzett múdosításokra koncentráló elmélet.
  • A film alkotói kihasználták az alkotás témájának divatosságát, s marketingkampányuk részeként a gyerekek genetikai megtervezésének lehetőségét is bevitték a reklámokban, s az ilyen jellegű, felhívásszerű hirdetésekre több ezren jelentkeztek is.
  • Andrew Niccol, aki sikeres forgatókönyvíró is (például a Truman show köthető a nevéhez) ezzel a filmmel debütált rendezőként. Később még a Fegyvernepper vagy a Lopott idő című filmek kapcsán vált népszerűvé.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.