A leghasznosabb haszontalan filmes weboldalak


Tudni akarod, mikor lehet kimenni pisilni a moziban egy film alatt? Tudni akarod, hogy mennyit keresett a stúdió, mialatt te pisiltél? És hogy melyik színész nem szerepelt abban a jelenetben, amit úgysem láttál, mert éppen pisiltél? Mindenre van egy honlap(p), és ez nem áprilisi tréfa. Megmutatunk néhányat.

A forgatókönyvektől a díjakig

www.simplyscripts.com – A forgatókönyveket listázó oldal igazi csemegéje a nem angol nyelvű munkákat listázó menü, amelyhez némi francia, német, svéd, spanyol, olasz, holland, portugál vagy perzsa nyelvtudás szükséges. Ha ez megvan, dőlj hátra és élvezd pl. A faun labirintusa eredeti forgatókönyvét. Ha csak az angol megy, akkor olvasd az Érkezést, Lynch Dűnéjét, vagy csemegézz soha le nem gyártott forgatókönyvek között.

www.traileraddict.com – Mert utáljuk a teljes filmet elmesélő trailereket, mégis olykor győz a kísértés és a kíváncsiság. S mert a trailer önmagában sajátos mozgóképes műfaj, amely megérdemel egy nem túlbonyolított, viszont friss és színvonalas gyűjtőoldalt, filmenként képekkel, sztorival, némi háttérinfóval, és főleg összegyűjtve az egy filmhez készült trailer- és teaser-verziókat. Ínyencségek is akadnak itt szép számmal, pl. olyan red band trailerek, amelyek túl sokat mutatnak ahhoz, hogy a mozikban vetíthetőek legyenek.

www.themoviespoiler.com – Itt egy igazi, büszke spoilergyűjtő honlap. Ha lustaságból, zsugoriságból vagy csakúgyból nem akarsz moziba menni, akkor kattints, és olvasd el töviről hegyire, hogy miről szól a film. Hogy minek? Hát… jó kérdés... Mondjuk inkább: a memóriádat felfrissítendő.

www.awardscircuit.com – Hírek, tippek és előrejelzések Oscar-szédelgőknek, kritikusi reakciók és az akadémia szavazóinak nyilatkozatai alapján – a legizgalmasabb talán a gála után végigfutni a tippeket… S hogy ne kerüljön az évente egyszer használatos oldalak közé: van egy elég színvonalas kritikarovata is.

boxofficemojo.com – Jelenleg a legmegbízhatóbb – bár nem teljes –, világszintű boxoffice-adatokat gyűjtő weboldal. Részletesen számon tartja az összes, rendelkezésre álló, száraz számadatot a befektetett költségvetéstől a forgalmazásból származó bevételekig (lebontva a bemutató hétvégétől a hazai és a nemzetközi forgalmazási adatokig).

www.boxofficeprophets.com – Szintén forgalmazási adatok, de kisebb merítésben, és inkább elemzésszerűen, illetve előrejelzés formájában.

A kulisszatitkok

www.movieinsider.com – Az éppen megnézhető, és a 2020-ig mozikba kerülő, még csak előkészítési fázisban levő (hollywoodi) filmek adatbázisa, érdekességekkel, produkciós információkkal, kulisszatitkokkal.

www.behindthevoiceactors.com – Itt végre igazság tétetik: megtudhatod, kik kölcsönözték hangjukat a kedvenc animációs filmjeid szereplőinek. Kiderül pl., hogy mi a közös Bart Simpsonban, Jimmy Neutronban és Timmy Turnerben: mindhármukat hölgy szólaltatja meg. A felfedezés öröme mellett a honlap szakmai szempontból is értékes, olyan szinkronszínészek vagy -rendezők nevéhez kapcsol arcokat, szakmájuk jellegéből kifolyóan többnyire láthatatlanok, de van interaktív része is a honlapnak (szavazógépek).

notstarring.com – Tudtad, hogy Jack Nicholson visszautasította az esőember, Caligula, Willard százados és Michael Corleone szerepét? Apropó A keresztapa: Elvis Presley nagyon szerette volna megkaparintani Tom Hagen szerepét, amelyet végül Robert Duvall kapott meg (szerencsénkre). Egyébként a botcsinálta színész/rocklegendát nézték ki a Willy Wonka és a csokigyár címszerepére is, de nem vállalta. A Macska a forró háztetőn talán jobban ment volna neki, de Brick szerepéről sem tudtak megegyezni; James Dean kapta volna meg, de ő meghalt, mielőtt a forgatás elkezdődhetett volna, úgyhogy végül Paul Newman járt jól... És lehet folytatni a bolyongást a kedvenc színészeidet és elutasított szerepeiket listázó honlap izgalmas információrengetegében. Érdemes, sok a meglepetés!

moviemistakes.com – Listánk talán legismertebb tétele, filmek ezrei találhatók itt meg, több kategóriába rendezve. Lehet csemegézni szöveges összegzések és screenshotok között, és böngészni a tengelyugrások, eltűnt késnyomok, belógó lámpák/mikrofonok/stábtagok, kosztümös drámában felbukkanó farmernadrágok vagy kardos-szandálos filmbe csúszott autók között. De hogy ne csak szemétkedő szemfülesek rágódhassanak élvezettel a honlapon, a bakik mellett akad bőven trivia, idézet és egy csomó egyéb anyag is.

www.imcdb.org – Primitíven dizájnolt, de cserébe három nyelvű, több szempont szerint szűrhető adatbázis filmekben szerepelt járművekről, típussal, évjárattal, screenshottal. Ha azt hitted volna, hogy a Fast and Furious az az „autós film”, amelyikben a legtöbb jármű viharzik el, borul vagy robban fel, mindeddig tévedésben éltél: minden idők legtöbb autóját felvonultató filmje 1982-ben készült, The Junkman a címe, és nem kevesebb, mint 71 négykerekű bukkan fel benne egészalakos képpel vagy szűkprofillal.

Tévésorozatok

graphtv.kevinformatics.com – Sorozatok (évadok és egyes részek) nézettségi adatai egyszerű grafikonként, az IMDb adatai alapján ábrázolva. Jól foghat.

tiii.me – Akarod tudni, mennyi időt pazaroltál az életedből a Totál szívásra, a Sopranosra, a Drótra, Simpsonékra, a Született feleségekre, a Jóbarátokra, az Esmeraldára, a Szulejmánra és az összes többire együttvéve? Csak beírod a tévésorozatok címeit, és ez a honlap szépen kiszámítja. Kapaszkodj, egyre elképesztőbb lesz az eredmény! (A Barátok közt plakátját ismeri, de a sorozat időtartamát nem tudja, awh…)

www.ismyshowcancelled.com – Akármilyen elrettentő is legyen az előbbi szám, azért mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor már hónapok óta várja a kedvenc sorozata folytatását… és elszorítja a gyomrát a görcsös kérdőjel: vajon végleg vége? Nos, elég idekattintani a gyomorműködés helyreállításáért.

Abszolút fölösleges(?) appok

www.sidereel.com – Egy a számos, tévésorozat-központú telefonos alkalmazás közül, amely pl. értesít, ha a kedvenc szériád új évadot kapott, vagy ha leszögezték annak a premierdátumát.

www.whatismymovie.com – Egy finn egyetem sok bosszúságot elűző fejlesztése, amelyhez 130 000 filmet elemeztek. A találatok nem mindig tökéletesek, de a kereső elég jó eredményeket képes kidobni pontosan megfogalmazott kulcsszavakra. Mellesleg rettentő szimpatikus a kezdeményezés.

runpee.com – Letölthető telefonos applikáció feledékenyeknek, avagy szűk húgyhólyaggal megáldottaknak. Pont azt teszi, amit a címe ígér: segít eldöntened, hogy az épp nézett film hányadik percénél rohanhatsz ki csurgatni a moziteremből, mennyi ideig kell még szorítanod és hány perced lesz a műveletre. Meg persze hogy miről maradsz le azalatt. Figyelem, bónuszpontokat is szerezhetsz!

www.filmwise.com – Ebből is app lett, persze, de legalább igazi kihívás egy filmrajongó számára: kvízei screenshotokból állnak, amelyeken a szereplők láthatatlanok, csak a ruhájuk és a környezetük a régi. A feladat nyilván kitalálni, melyik filmből származik a kép. Csak haladóknak! A gyengébbek kedvéért akad itt más kategória is, „ép” filmképekkel: házak, ajtók, gyerekrajzok, térfigyelő kamerák képei és még egy csomó, ötletes, filmismereti kvíz.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.