Cannes 2017, percről percre


Francia kedvencek gyenge nyitófilmben és a vörös szőnyegen – elkezdődött a 70. cannes-i filmfesztivál. Akárcsak tavaly, most is gyakran fogunk „csiripelni” az eseményekről, filmekről, olykor talán a kedvenc sztárjaink ruhájáról is.

2017.05.28., 00:00 – Kis cannes-i díjértékelő

Ahogy a megnyitónak, úgy a záróünnepségnek is az olasz származású modellből lett színésznő, Monica Bellucci volt a háziasszonya vasárnap este, ahol gazdára találtak a fesztivál díjai. A zsűri elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező volt, tagjai pedig: Will Smith, Jessica Chastain, Paolo Sorrentino, Park Chan-wook, Agnès Jaoui, Fan Bingbing, Gabriel Yared és Maren Ade voltak. Számomra meglepetés volt az Arany Pálma, mert idén, a korábbiakkal ellentétben nem volt olyan film, ami egyértelműen és magasan kiemelkedett volna a mezőnyből, így aztán tényleg többesélyes volt a dolog.

A kritikusok többsége, beleértve magamat is, Robin Campillo 120 Battements Par Minute című francia drámáját várta a díjra, helyette azonban Ruben Östlund svéd rendező The Square című, a kortárs művészetre reflektáló szatírája kapta az idei Arany Pálmát. Valóban eredeti a svéd rendező filmje, de nekem nem állt olyan szépen össze, mint előző filmje, a Lavina (2014). Campillo 90-es években játszódó, AIDS-fertőzött fiatal aktivistákról szóló filmje a második legfontosabb díjat, a zsűri nagydíját, azaz Grand Prix-t kapta, amit a közönség párperces állótapssal jutalmazott. Ez a film kapta előző nap a FIPRESCI, azaz a nemzetközi kritikusok díját is. A zsűri díját kapta az orosz Andrej Zvjagincsev Nelyubov (Loveless) című családi drámája, amit szintén sokan tartottak esélyesnek a fesztivál fődíjára. Sofia Coppola The Beguiled (Csábítás) című filmje inkább mozisikernek ígérkezett, ezért némileg meglepetés volt, hogy ez kapta a legjobb rendezés díját. 1961-ben részesült először női alkotó a legjobb rendezés díjában. Akkor Julija Solncseva vihette haza a díjat a Lángoló évekért, aki után Sofia Coppola a második rendezőnő Cannes történetében, akit a legjobb rendező díjára érdemesnek tartott a zsűri.

A 70. évforduló alkalmából különdíjat adott ki a zsűri, amit Nicole Kidman vehetett át, aki idén két versenyfilmben, a Jorgosz Lanthimosz rendezte, The Killing of a Sacred Deerben és Sofia Coppola már említett kosztümös alkotásában bűvölte el a közönséget és a zsűrit. Nem számít bevett gyakorlatnak, de előfordult már többször is, hogy megosztott díjat adott ki a zsűri. Idén a legjobb forgatókönyv díját Jorgosz Lanthimosz és Lynne Ramsay ex-aequo kapták, bár nekem mindkettőjük esetében inkább a rendezés volt figyelemreméltó. Ramsay elismerésének nagyon örültem, mert a You Were Never Really Here című filmje olyan erős alkotás, amilyet az 1999-ben bemutatott Patkányfogó óta nem láttunk tőle. Az idei mezőnyben kétségtelenül Diane Kruger (Aus dem Nichts / In the Fade, r. Fatih Akin), és Joaquin Phoenix (You Were Never Really Here) voltak a legjobbak. Teljesen megérdemelten kapták a legjobb női és férfi alakításának díját.

Csalódás lehet számunkra, hogy Mundruczó Kornél és a Jupiter holdja ezúttal díj nélkül távozott a Croisette-ről. A zsűri számára rendezett ajtótájékoztatón Will Smith elárulta, hogy neki ez volt a személyes kedvence a mezőnyből, de „szívás a demokrácia” – mondta az amerikai színész, akivel majdnem mindennap találkoztam, mivel a díszbemutatók helyett, sokszor a sajtó számára rendezett vetítésen nézte a versenyfilmeket. Az viszont biztos, hogy a Jupiter holdja nem marad következmények nélkül, hiszen nem volt olyan külföldi filmes szaklap, amelyik ne azt a következtetést vonta volna le a film láttán, hogy Mundruczónak és operatőrének, Rév Marcellnek Hollywoodban a helye.

(Váró Kata Anna)


Ruben Östlund vitte el az Arany Pálmát

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el az Arany Pálmát a 70. Cannes-i Fesztiválon. A Jupiter holdja és az Out nem kapott díjat.

>> teljes hír itt

Ruben Östlund - Cannes 2017


Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.