Gorilla a templomtornyon

Ezt nézheted meg a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

„A nagy nyitások fesztiválja” lesz az idei TIFF – mondta Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a ma délelőtti sajtótájékoztatón. A szimbolikus nyitások sorozatába belefér egy szakmai fórum, egy új helyszín és néhány sajátos vetítési szekció.

Alig három hét, és kezdődik Kolozsvár legnagyobb filmes rendezvénye, a 16. kiadásához érkezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Idén sem lesz egyszerű válogatni a számtalan helyszín és sokszor annyi film közül, de külföldi meghívott is jóval több lesz, mint tavaly – tudtuk meg ma délelőtt Tudor Giurgiutól. A díszvendég, mint ismeretes, Alain Delon francia színészlegenda lesz, a hazai életműdíjas kilétét azonban csak most árulták el: a 66 éves Tora Vasilescu színésznő karrierje a 70-es években kezdődött, filmszerepeinek száma az 50-hez közelít.

Giurgiu a fesztivál legnagyobb nyitásaként a pitchfórumot nevezte meg: az eddig csak hazaiak számára elérhető szakmai fórumot idén először indítják európai koprodukciós pályázatként Eurimages-díjjal, és erre a szakmai találkozóra minden eddiginél több külföldi producert várnak.

Találkozások a jövővel, a divatházban

A Művész moziban a felújítási munkálatok miatt idén nem lesz program. Ezzel a fesztivál ideiglenesen elveszíti egyik központi helyszínét, de sebaj, a Sapientia EMTE aulájában annál több vetítés lesz, valamint a közelmúltban bezárt Barițiu/Malom utcai divatházban. „Többen kérdezték az elmúlt években, hogy hogyan tovább, merre tart a TIFF” – emlékezett vissza Giurgiu, aki szerint az InfiniTIFF programja máris jelez egy elképzelhető utat.

A divatházban installációk és műhelyek járják körbe a virtuális valóság fogalmát és lehetőségeit: lesz felnőtteknek ajánlott, korhatáros kiállítás sajátos tapintható és vizuális élményekkel, amelyet csupán három napig lehet megtekinteni (Doom Room), 20 kísérleti filmes projektből összeállítottak egy vetítéssorozatot egy másik szoba számára, és a Loop Cinema nevet kapta egy videoblogokból és a YouTube-anyagokból összerakott válogatás. A technológiai újdonságok iránt érdeklődők interaktív filmvetítésre is beülhetnek, a telefonjukra letöltött applikáció segítségével alakíthatják majd a történetet.

A TIFF két műhelyt is szervez olyanoknak, akik érdeklődnek az ilyen típusú videóanyagok készítésére, a workshopokon készült munkákat pedig ugyanitt fogják bemutatni a fesztivál végén.

A szervezők figyelmeztetnek: itt nem lesz semmilyen papíralapú információ, egy appot kell letölteni a telefonokra, az vezeti majd körbe a látogatókat az installációk között.

Különleges vetítések

Idén különösen sok filmet vetítenek restaurált kópiáról: a tavaly elhunyt Andrzej Wajda és Abbász Kiarosztami emléke előtt tisztelegnek, Wajda utolsó filmjével, a szuggesztív című Afterimage-zsal, illetve Kiarosztami utolsó rövidfilmjével, a Take Me Home-mal és az iráni rendezőről szóló portréfilmmel (76 perc és 15 másodperc Abbász Kiarosztamiról). Ugyan David Lynchet minden igyekezetük ellenére sem sikerült a szervezőknek elhozniuk Kolozsvárra, három filmje mégis nagyvászonra kerül a kincses városban: a Kék bársony (Blue Velvet, 1986), a Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk With Me, 1992), illetve egy dokumentumfilm, ami a Tűz, jöjj velem!-ből kimaradt jelenetekre összpontosít (The Missing Pieces, 2014). De lesznek 16, illetve 35 mm-es filmvetítések is, főként retrospektívek és az erotikus, késői műsorsávban vetítendő ritka filmek a Viva Erotica szekcióból – ezekhez az egykori, most klubnak otthont adó Uránia mozit fogják újra beüzemelni.

Néhány román filmtörténeti gyöngyszem is várható: Lucian Pintilie Miért húzzák a harangokat? (De ce bat clopotele, Mitică?, 1981) című drámája, Mircea Veroiu Să mori rănit din dragoste de viață című, 1983-as filmje, valamint Mircea Săucan cenzúrázatlan Suta de lei című filmje.

A szervezők nagyobb hangsúlyt fektetnek idén a Szamos-parti, szabadtéri vetítésekre – a helyszínt tavaly fedezték fel, inkább kísérleti jelleggel –, ahova inkább közönségfilmeket (paródia, vígjáték, thriller, rendőrfilm stb.) szánnak, és lesz egy egészen különleges helyszín is: Radu Mihăileanu most debütáló, Povestea iubirii (A szerelem története) című filmjét vetítik ingyenesen Egeres közelében, ahol a csatajeleneteket forgatták.

A TIFF-en természetesen jelen lesznek a hagyományos vetítési szekciók – Szupernóva az elmúlt egy év legjobb, nemzetközi fesztiválokon díjazott filmjeivel, az Árnyak nevű horrorválogatás, a visszatérő alkotók filmjeiből álló Usual Suspects, a gyerekeknek szóló EducaTIFF, a most két környezetvédő témájú filmből álló EcoTIFF és az HBO-nap is. A fesztivált A belgák királya (King of the Belgians) című vígjáték nyitja – amelynek alkotói romániai helyszíneket is nézegettek, de végül a producerek bulgáriai forgatás mellett döntöttek, mesélték a szervezők –, a zárófilm pedig a spanyol, Que dios nos perdone című, sorozatgyilkosos krimi lesz.

Tízen a filmért – A TIFF berlini mintára, évről évre reflektorfénybe állít tíz színművészt, többnyire romániai színpadokon szerepelnek, de kisebb filmszerepeik alapján a mozivásznon is megállnák a helyüket. Idén is van magyar név közöttük: a válogatásba bekerült a marosvásárhelyi Korpos András, aki például a Deák Krisztina Aglajában játszott.

Új a műfajjal kísérletező, formabontó vígjátékokat magába foglaló Alt.Rom.Com szekció, a Viva Erotica – amely egy három napos, Helsinkiben szervezett, tematikus minifesztivál anyagából válogat, a program házigazdái maguk a fesztivál szervezői lesznek; az öt egészestés és egy csokorra való kisjátékfilm egy részét, mint említettük, 16 mm-es szalagról vetítik majd az Uránia moziban –, a fesztivál Fókuszában pedig ezúttal Szlovénia és Ausztria áll.

Az egy-egy rendezőre fókuszáló 3×3-as szekció idén Arnaud des Pallières francia, Damjan Kozole szlovén rendező, valamint a román származású ukrán rendezőnő, Kira Muratova filmjeiből állt össze.

Kastély, templomok, koncertek

Nincs TIFF zene nélkül, már megszokhattuk. Idén három belvárosi templom ad otthon három különleges rendezvénynek: Fritz Lang Az éjféli vándorát (Der Müde Tod, 1921) vetítik Thierry Escaich élő orgonakíséretével a piarista templomban, Jarmusch Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive, 2013) című, lírai vámpírdrámájának zenéjét játsszák az evangélikus templomban, a Farkas utcai református templomban pedig Charlie Cunningham-koncertre kerül sor. A Diákművelődési Házba gyerekeket is várnak a Lotte, mon amour című, Lotte Reineger animációit kísérő koncertre, de ugyanitt vetítik majd élő zenekísérettel Buster Keaton Generálisát is.

A bonchidai Bánffy-kastélyban délelőttönként gyerek- és családos programokat szerveznek 3-án és 4-én, az este azonban egyértelműen a felnőtteké: a Noel Marshall rendezte Roart – minden idők legveszélyesebben forgatott filmjét – és Fritz Lang Metropolisát lehet majd megnézni.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.