A fehér hasú ökörszem városkája

Csapón kívül 16.: Twin Peaks

Hamarosan folytatódik a 90-es évek és a tévétörténet legrémisztőbb, legtitokzatosabb jelensége, a Twin Peaks – 25 év (és egy kicsi) után, ahogy Laura Palmer visszafelé mormogva megjósolta 1991. június 10-én. Amíg hétfő este megszólal a vészjóslóan nyugodt főcímzene a fehér hasú ökörszemmel (vagy talán rigó az?), íme 13 darab apróság, amit lehet, hogy nem tudtál a sorozatról.

 • Twin Peaks városkájának eredetileg mindössze 5120 lakosa kellett volna legyen (összehasonlításképpen: Erdőszentgyörgy- vagy Gyergyóalfalu-méretű), az ABC tévéstúdió viszont berezelt, hogy az emberek nem érdeklődnének egy vidéki településért, ezért odabiggyesztettek még egy egyest a várostáblára, így tízszerezték meg a méretét (Sepsiszentgyörgy vagy Zilah kategóriájúvá).
 • David Lynch és Mark Frost csak úgy kapta meg a költségvetést a sorozat pilotjára, hogy aláírtak egy szerződést, miszerint a Warner Home Video forgalmazhatja a nyitórészt különálló filmként is. Így is történt: Amerikán kívül forgalomba került egy 10 perccel hosszabb verzió, amiben részben le is zárják a sztorit. Ez, és a pluszba forgatott 20 perc többi részei álomjelenetekként kerültek be a sorozat későbbi epizódjaiba. Ide kattintva lehet megnézni a „nemzetközi verzió” végét. A kétórás amerikai pilot végül két részként lett levetítve.
 • A sorozat egyik legijesztőbb eleme valószínűleg Bob, a „szellem”. Eleinte nem is szerepelt a forgatókönyvben, de Lynch forgatás közben megpillantotta Frank Silva berendező/díszletes tükörképét, amint az leguggolt egy sarokba, hogy ne kerüljön be a képbe. Lynch-nek annyira megtetszett a tükörben látott guggolás, hogy nemcsak benne hagyta a végső verzióban, hanem a karaktert a sorozat főmumusává avatta később.
 • Eredetileg nem voltak címei az epizódoknak, csak megszámozták őket. A Twin Peakset vetítő német tévé (az RTL) azonban nem volt ezzel elégedett, és mindegyik résznek külön címet adott. A mostani, hivatalos angol epizódcímek a német címek fordításai.
 • Apropó németek: a Twin Peaks azért nem tudott tündökölni az eredeti németországi sugárzáskor, mert a rivális tévécsatorna, a SAT 1 idejekorán elspoilerezte a cselekményt, a teletexten közzétéve Laura Palmer gyilkosának kilétét. Minden bizonnyal ez volt a tévétörténet legcsúnyább spoilere, az RTL főnökei azzal vádolták a SAT 1 csatornát, hogy felrúgták a televíziózás erkölcseit, 20 epizód után le is állították a sugárzást. Hodor!
 • Apropó spoiler és gyilkos. Jules Haimovitz producer egy visszaemlékezésében azt meséli el, hogy még épp javában futott a sorozat, amikor felhívta az egyik finanszírozó, Carl Lindner, hogy árulja már el, ki a gyilkos. Persze, állítólag nem neki kellettt, hanem maga George. H. W. Bush akarta tudni, hogy ki ölte meg Laurát. Sőt, persze, nem is őt érdekelte igazán, hanem Gorbacsov hívta fel Bush-t, hogy derítse ki neki ezt az apróságot.
 • Ahhoz képest, hogy Gorbacsov meg Bush is csontig rágta a körmeit az izgalomtól, és hogy a Twin Peaks a 90-es évek amerikai televíziózásának egyik legnézettebb műsora volt egy ideig, a második évad közepe felé (miután kvázi megoldódott a gyilkossági ügy – maga Mark Frost is beismerte, hogy rosszul játszották ki a kártyáikat), az érdeklődés olyan mértékben kezdett csappanni, hogy az ABC tévécsatorna végül megszüntette a sorozatot. Lynch visszatért megrendezni az utolsó részt, majd még készített minden epizódhoz egy-egy intrót a rönkös nénivel, miután a Bravo csatorna felvásárolta a sorozatot újrajátszásra. De még ezzel sem elégedett meg, és egy évre rá elkészítette a Twin Peaks előzményfilmjét, a Tűz, jöjj velem!-et, ami, hát, olyan, amilyen.
 • A sorozat címe eredetileg Northwest Passage lett volna, Josie Packard karakterét eredetileg Giovannának hívták volna, és Isabella Rossellini alakította volna, aki akkoriban épp Lynch-csel kavart (a Kék bársonyban szerepelt pár évvel azelőtt).
 • Mintázatok: a Black Lodge fogadó padlójának mintája a Radírfejben (Eraserhead) látható ház padlómintájának nagyított változata. De ugyanez a minta bukkan fel Leland Palmer zakóján is, amikor halott lánya fényképével táncol.
 • Lynch és Angelo Badalamenti zeneszerző 20 perc alatt, szintetizátoron írta meg a film híres, hátborzongató főcímzenéjét. „Megvan a filmzene 75 százaléka” – veregette vállon Lynch Badalamentit.
 • (Nem is annyira) rejtett Hitchcock-hommage-ok is vannak a Twin Peaksben, főleg a Szédülésre (Vertigo) utalva. Sheryl Lee két szerepet játszik a sorozatban, egy szőkét meg egy barnát, Kim Novakhoz hasonlóan, aki a Szédülésben szintén két szerepet játszik – egy szőkét meg egy barnát. Ottani egyik karakterének neve Madeleine, a James Stewart által alakított szereplőé pedig John Ferguson. Laura Palmer (barna) unokatestvérének neve ebből a kettőből van összerakva: Madeleine Ferguson. Ha már utalások: Hank Jennings (Chris Mulkey) börtönszáma megegyezik a Jean Valjeanéval a Nyomorultakból: 24601.
 • A Sherilyn Fenn által alakított Audrey Horne szinte kapott egy saját spinoff-sorozatot, amiben Los Angelesbe költözik, hogy színésznő legyen. Fenn szerint ebből az ötletből rügyezett ki a Mulholland Drive ötlete, amiben Naomi Watts költözik Los Angelesbe.
 • Azért lehet megcsodálni ilyen tökéletes minőségben a sorozatot a mai napig, mert a jövőre gondolva filmre forgatták (az első évadot Fujira, a másodikat Kodakra). Az eredeti filmfelvételeket digitalizálták újra 2014-ben a Blu-Ray-kiadáshoz. Sőt, más filmre forgatott sorozatok (pl. a Drót) újrakiadásától eltérően az eredeti „tévés” képarányt (4:3) is megtartották.


Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.