Megbukott Romániában a filmtörvényt módosító kormányrendelet


Elutasította a képviselőház kedden a filmtörvényt módosító 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a filmtámogatási rendszer gyökeres reformját tűzte ki célul, illetve felélesztette volna az Országos Filmarchívumot. A kormányrendelet tavaly novemberben lépett hatályba, miután a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány, mandátuma utolsó száz méterén fogadta el.

Ezt a rendeletet most hatálytalanította a parlament. Az elutasítása mellett 178 képviselő szavazott, 80-an ellene voksoltak 13 tartózkodás mellett. Az Országos Filmközpont (CNC) igazgatótanácsának tagjai, akik a rendelet támogatói, kedvezőnek értékelték, hogy a végszavazásnál mintegy 50-nel megnőtt azon képviselők száma, akik végül a kormányrendelet támogatása mellett szavaztak. Szerintük ebben közrejátszott, hogy kedden több neves román filmes szakember – köztük Tudor Giurgiu, Nae Caranfil, Radu Jude – a kormányrendelet elfogadását kérték a képviselőktől.

Ugyanakkor több idős filmes alkotó szintén levelet küldött a parlamentnek, a kulturális miniszternek és a miniszterelnöknek, amelyben szóvá tették, hogy a rendelet közvetlenül a kulturális minisztériumnak rendelné alá a filmarchívumot, amely a CNC irányítása alatt működött. A levelet többek között Lucia Hossu-Longin, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Cătălin Mitulescu, Dan Piţa, Cătălin Saizescu és Alexa Visarion írták alá. Azt nehezményezték, hogy a filmarchívumnak a kulturális minisztérium alárendeltségébe kerülésével a régi román filmek forgalmazása le fog állni hosszú időre és azt kérték, hogy az archívum irányítása továbbra is maradjon a CNC feladata.

A kormányrendelet kezdeményezői az elvesztett csata után abban bíznak, hogy az elnök nem járul hozzá az elutasító jogszabály kihirdetéséhez, és csütörtökön 11 órára tüntetést hirdettek meg a kulturális minisztérium elé. Azt akarják számon kérni Ionuţ Vulpescu tárcavezetőtől, hogy az elmúlt hetekben miért nem védte meg a kormányrendeletet. A megbuktatását a szaktárcát korábban szintén vezető liberális Gigel Ştirbu javasolta a kulturális szakbizottság elnökeként.

Ez azért érdekes, mert a végszavazás eredményéből egyértelműen látszik, a kormányoldal szavazott a rendelet elutasítása mellett, az ellenzéki pártok támogatták a Cioloş-kabinet kulturális minisztere, Corina Şuteu mandátuma idején elfogadott sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ 19 jelenlevő képviselője a rendelet ellen voksolt.

A sürgősségi kormányrendelet alaposan megreformálta volna a filmtámogatási rendszert, hiszen lehetővé tette volna, hogy a fiatal filmesek is eséllyel pályázhassanak az Országos Filmközpontnál filmterveik megvalósításának állami finanszírozására. A kezdeményezők átláthatóvá akarták tenni a pályázatok elbírálását, ami az elmúlt években számos vitát gerjesztett az újhullámot képviselő, nemzetközileg díjazott alkotók, valamint az idős nemzedéket képviselő román filmesek között. A kormányrendelet a filmek támogatására megítélt visszatérítendő hitelt átminősítette volna állami támogatássá, ami azt jelentette volna, hogy az alkotóknak nem kellett volna visszafizetniük az állami támogatást.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.