16. TIFF, percről percre


Több mint 200 film, kiállítások, koncertek, gyerekprogramok, virtuálisvalóság-műhely, és még sorolhatnánk: méltán állíthatjuk, hogy tíz napig minden róla fog szólni Kolozsváron. A város végi köszöntő feliratoktól kezdve a kávézók ablakába biggyesztett TIFF-es pecsétekig mindenütt ott a logó, a főtér átalakult, TIFF-es kitűzők lógnak a nyakakban, programfüzetek a mancsokban – és ez nagyon helyes: ne szervezz más programot, tíz napig Kolozsvár a (film)világ közepe! Mi pedig mindenütt ott leszünk, és jól megírjuk, hogy mit nem szabad kihagynod.

Tizedik, utolsó nap

13.30 – Ne felejtsük el, hogy ma is van még nap, amikor sok mindent be lehet pótolni. Pl. újravetítik a díjnyertes filmeket, de lesz vagy két dél-koreai alkotás, pár szupernóvás film, meg hát sok helyszínen szimultán kezdődik este a zárófilmként szolgáló spanyol krimi. Találkozunk jövőre!

A My Happy Family-é a fődíj

Család, filmtörvény és szelaví a 16. TIFF zárógáláján. Olvasd el, kik kaptak díjat és hogyan.

>> tovább a beszámolóhoz

Kilencedik nap

20:10 – Törvény kéne azok ellen, akik képesek Seidl-filmre kisgyereket behozni… (jbn)

20:03 – A TIFF meglepetésfilmje egy fesztivából teljesen kilógó amerikai műfajfilm volt, a Baby Driver, am úgy varázsolja újra az összes gengszterfilmes, akciófilmes és autóüldözéses klisét egy zseniális soundtrack fölé, hogy rezeg tőle a mozi. Teljesen feldobott. (jbn)

Alain Delon és a szakadék

Itt járt Kolozsváron Alain Delon francia filmcsillag. Illetve még most is itt van: a tegnap este kezdte a díszköröket a Főtéren, ma este életműdíjat vesz át a TIFF-től. Ma délelőtt pedig sajtótájékoztatót szerveztek vele (neki, hozzá, miatta, érte).

>> tovább a beszámolóhoz

11:00 – Újságírókkal dugig tömött terem várja Alain Delont a City Plazában, a tévések és fotósak hisztisen próbálnak minél közelebb kerülni, minél jobb képkivágást keresni. (jbn)

Anyám könnyű rémálmot ígér. Rodrigo Sorogoyen: Que Dios nos perdone / Isten bocsásson meg nekünk

Rodrigo Sorogoyen neve nem ismeretlen a TIFF visszajáró közönsége számára. Ám annak, aki a 2014-ben díjnyertes Stockholm című filmje alapján ismét egy tipikusan spanyol, hajnali hangulatú, párkapcsolati-beszélgetős drámára számítana, csalódnia kell: az Isten bocsásson meg nekünk az utóbbi évek egyik legütősebb thrillere.

>> tovább a kritikához

09:00 – Ezt láttuk a 16. TIFF-en 8. – Egy sztori a szlovén Nyóckerből, egy másik a lapp kisebbség identitásvesztéséről, egy lengyel társadalmi dráma és egy francia újhullám-idézet – ezt még megéri megnézni az utolsó TIFF-es hétvégén.

Nyolcadik nap

18:41 – Van-e mentség a (fél)testvérek közti nemi vonzalomra, akár kapcsolatra – teszi fel a kérdést a Demonios tus ojos (My little sister). A felkavaró premisszára nem kapunk megnyugtató választ, még úgy sem, hogy a rendező filmtörténeti elődöt (Cannibal Holocaust) is megpróbál megidézni az empátia kedvéért. Kérdezni szabad, válaszolni nem biztos hogy érdemes. (jbn)

17:00 – A Planeta Petrila egy hihetetlenül hangulatos és „feelgood” doksi egy hihetetlenül lehangoló és elveszett bányásztelepülésről, amibe pár kreatív ember próbálja visszalehelni az életet. Színes falak szakítják meg a szénszürke valóságot Petrillában, s annyit kacagunk, hogy sírni is elfelejtünk, pedig a helyzet siralmas. (jbn)

A sötét utcák angyala. Alain Delon-portré

Nem hiszem, hogy letagadhatnánk: Alain Delon a filmtörténet egyik leghíresebb és legszebb arca. A 20. század második felét átfogó, 60 évnyi karrierje során – ami azt jelenti, hogy Delon állandó jelenlét volt a hetedik művészet történetének mintegy felében – egy újfajta férfiideált testesített meg, hatott a színművészetre, a divatra és a youth culture-re is.

>> tovább a tanulmányhoz

13:15 – Pár nappal a vetítés után, ma reggel esett le, hogy a versenyben lévő izlandi film (Nehéz szív / Heartstone) rendezője, Gudmundur Arnar Gudmundsson előző rövidfilmjével, az Ártúnnal tavaly elnyerte a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját Marosvásárhelyen. (nesz)

11:20 – Ezt láttuk a 16. TIFF-en 7. – A fesztivál vége felé sem lankadunk, sőt, kiderül, hogy milyen rövidítéseket adtunk volna párszavas filmajánló gyanánt. Úgyhogy mindenki bekommentelheti a saját rövidítéseit, addigis itt van pár film az eddig mellőzött szekciókból.

Hetedik nap

20:10 - Megvolt egy Alt.Rom.Com is, hogy ne maradjak le. A Die Blumen von Gestern (A tegnap virágai) egy meglepően decensen összerakott film, a premisszája tényleg romkomot ígér, de van annyira alternatív, hogy a műfaji klisék nagyrészét kikerülje: egy holokausztkutató és egy holokauszttúlélő unokája gabalyodik egymásba, amolyan „sehogy se passzolnak egymáshoz” stílusban. A közönség is vette a lapot. (jbn)

09:25 – Ezt láttuk a 16. TIFF-en 6. – Aszott vénlány farokkal, az angol burzsoázia diszkrét bája, egy kamasz erotikus, szuperhősös történetei és két dezertőr Izraelben. Van, ami érdekesnek ígérkezik, de nem ér jegypénzt, s van, amire érdemes beülni.

Hatodik nap

Találkozó a 16. TIFF magyar napos meghívottjaival

Ha a felvonultatott filmek és alkotók által besöpört díjakat nézzük, a TIFF idei magyar napja a fesztivál legerősebb szekciója – a magyar nap kurátora, Zágoni Bálint szerint. A válogatás nemcsak erős, hanem változatos is, a klezmer zenészek útját bemutató zenés dokumentumfilmtől a családi filmdrámáig sok téma és műfaj felvonul, s ugyanez a változatosság visszaköszönt a ma délelőtti magyar napos sajtótájékoztatón is, ahol a nap kurátora öt alkotót, szereplőt faggatott.

>> tovább a beszámolóhozKapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.