A jó, a rossz és a korrupt

David Ayer: Street Kings / Az utca királyai

Szögezzünk le három dolgot már itt az elején: az utóbbi időben egyáltalán nem rajongok az amerikai akció-thrillerekért. (A miérteket most hagyjuk.) Az utca királyai filmcím hallatán James Gray legfrissebb családi krimije, Az éjszaka urai ugrott be. Öreg hiba volt.

Azonkívül töredelmes szívvel vallom be, hogy két amerikai televíziós sorozatot is nézek. Miután via imdb.com megvizslattam a stáblistát, örömmel summáztam, hogy Sucre (Prison Break) és Dr. House (House) is „ott van”. A „fasza!” minőségjelző kíséretében kattintottam a Bsplayerre. A hét tévedése volt. Ja, legyen inkább négy: ezek után legyek objektív?

Az új-hollywoodi zsarufilmekből már mindenki levonhatta a tanulságot: az alvilágot a drogbárók, és más hasonszőrű gengszterek uralják, akik könyörtelenül lepuffantják azt, aki a boldogulásuk útjába áll. Persze a rendőrség sem szeplőtelen, csak ezt nem veszik olyan gyakran celluloidra. Úgy tűnik David Ayer kivétel akart lenni, és leforgatta azoknak a korrupt rendőröknek a sztoriját, akik saját törvényeik szerint májerkodnak az utcán. Így kaptuk Az utca királyai című thrillert. A film sztoriját értelemszerűen Los Angeles-i rendőrök alakítják, persze a törvényre fittyet hányók fajtájából: a kis osztag mindenhatóként viselkedik. Kérdezés nélkül puffantják le a feka, sárga vagy fehér drogbárókat, nyugodt lélekkel építve a hullahegyeket, melyeket Jack Wander kapitány (Forest Whitaker) varázslóként tüntet el a törvény embereinek kíváncsiskodó szeme elől. Mind közül a legbrutálisabb Tom Ludlow (Keanu Reeves), akit Piszkos Harry alteregójaként is szemlélhetünk.

Felesége halála után piálással spékelt önsajnálatba sülyed – így végzi a legpiszkosabb munkákat, felettese legnagyobb megelégedésére. Magasról tojik az előírásokra, szabályokra, minden ügyet a saját elképzelése szerint old meg, és kurvára utálja, ha valaki megkérdőjelezi módszerei sikerességét. (Utóbbiban igazat kell adnunk neki, rendkívül operatív.) Egy nap azonban tanúja lesz exkollégája meggyilkolásának, ami még inkább a depresszió határa felé sodorja. Az ügyet az osztaga el akarja tusolni, ám ő magánnyomozásba kezd, melynek során akaratlanul is rábukkan annak a gépezetnek a mozgatórugójára, melynek egész élete során tévhitben ringatott alkatrésze volt. A rendszer boncolásában persze az ügyeletes főorvos Hugh Laurie, aki ez alkalommal is inkább csak motivál, igaz most egy, a belső elhárításnál dolgozó aktakukac szerepében tündököl, szakáll nélkül; de attól még maradt a cinikus House. Aki úgy gondolja, hogy a részletes zanzával megfosztottam egy igazi filmélménytől, nagyot téved. Az első húsz perc után pontosan belőhető, hogy mi fog történni a játékidő végére, még akkor is, ha a 105 perc alatt kapunk egy-két csavar(ocská)t. Így végeredményben csak a fölösleges „intellektuális erősfeszítéstől” kíméltem meg a tisztelt Olvasót.

Összességében egy kiszámítható sztorijú filmmel van tehát dolgunk – amit már az előzetesek alapján is sejtettünk –, melynek majd' minden percét fölöslegesen eltöltött időként éljük meg. És ezen nem segít sem a korrektül kidolgozott látványvilág, sem pedig az eltúlzott, mesterkélt akciójelenetek tömkelege. Egyetlen pozitívuma a filmnek a főszereplő, Keanu Reeves, aki remekül alakítja a kiégett igazságosztót és persze a két kedvenc, Hugh Laurie és Amaury Nolasco, ám ők inkább az előzetes teljesítményeik miatt rúgnak labdába. A film legnagyobb problémája, hogy bár olyan tehetségek jegyzik a forgatókönyvét, mint James Ellroy és Kurt Wimmer, nem sikerül felülkerekedni a 80-as évek B-kategóriás akciófilmjeinek szintjén, hogy a Nehéz idők vagy a Szigorúan bizalmas referenciaanyagokat ne is említsük.

Kommersz filmről lévén szó, meglepetésszámba megy, hogy találni benne egy intelligens, kulturális vonatkozásban jelentős elemet, a bűn és bűnhődés motívumát – mely sajnos egyre inkább közhelyszámba megy – de ez még édeskevés ahhoz, hogy történelmet írjon. Legalábbis az én értékrendszeremben. De persze az is megeshet, hogy Ayer zsánerparódiának szánta ezt a művet... (vicceltem). A fent elmondottak ellenére biztos vagyok abban, hogy van/lesz olyan néző (számomra filmbámuló), aki isteníteni fogja ezt a filmet, és screenshottal háttérképet készít majd magának a legtökösebb akciójelenetből. Isten segítse.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.