Trivia | Csapón kívül 23.: Steven Spielberg: Close Encounters of the Third Kind / Harmadik típusú találkozások (1977) Trivia | Csapón kívül 23.: Steven Spielberg: Close Encounters of the Third Kind / Harmadik típusú találkozások (1977)

Öt hang és egy francia rendező

Csapón kívül 23.: Steven Spielberg: Close Encounters of the Third Kind / Harmadik típusú találkozások (1977)

ÉRTÉKELD A FILMET!
Harmadik típusú találkozások
Steven Spielberg
1977
Harmadik típusú találkozások

Harmadik típusú találkozások

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Negyvenéves a film, ami Ray Bradbury szerint a világ legjobb sci-fije, és aminek köszönhetően az ufók már nem rosszindulatú zöld lények, hanem valami transzcendens élményt is hordozhatnak. Az amerikaiak ráadásul újra találkozhatnak harmadik típusilag Spielberggel: a filmet újra a mozikba dobták 4K-ban.

  • A film eredeti forgatókönyvét Paul Schrader (a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Krisztus utolsó megkísértése stb. írója) szerezte, de Spielberg annyira átírta, hogy Schrader maga kérte: vegyék le a nevét a stáblistáról. A film viszont nem maradhatott forgatókönyvíró nélkül, így Spielberg a saját nevét írta oda. Egyébként is a saját gyerekkori emlékeiből táplálkozik a film, amikor egy éjszaka a szülei hirtelen megragadták, betuszkolták egy autóba és elhajtottak valahová, ahol már össze volt gyűlve egy tömeg, amellyel együtt néztek meg egy látványos meteoresőt.
  • John Williams filmzenéje már a vágási munkálatok előtt készen volt, és Spielberg a zenére vágta a filmet (pont fordítva, mint ahogy szokták). Williamsszel együtt találták meg a film ikonikus, öt hangból álló hangsorát is. Többszáz permutáció közül választották ki, ez volt az egyetlen, ami mindkettejüknek egyformán tetszett. Apropó vágás: Spielberg azt állítja, hogy a film utolsó 35 percének a montírozása volt a legnehezebb dolog, amit életében csinált.
  • Ez François Truffaut legendás újhullámos rendező egyetlen olyan filmje színészként, aminek nem volt a rendezője is. Vaskos francia akcentusa nem volt megjátszott: alig beszélt angolul. Úgy csalta el a jeleneteit, hogy puskákat írt kis papírdarabokra, és olyan helyekre tűzdelte, hogy a kamerában ne látsszanak (egy jelenetben pl. a vele szemben álló színész mellkasára). Ezt a trükköt ő maga magyarázza el egy színésznőnek az Amerikai éjszaka egyik jelenetében, ahol pont egy forgatást levezénylő rendezőt alakít. Truffaut-t egyébként megpróbálta lenyűgözni az európai művészfilmekből is táplálkozó Spielberg (szinte rettegett felkérni az általa igen tisztelt Truffaut-t), amikor megmutatta neki az óriási leszállópálya-helyszínt. A „csak saját magát alakítani képest” Truffaut nem volt túlságosan lenyűgözve, ő kis méretű, olcsó forgatásokhoz szokott – csak akkor kiáltott fel elégedetten, amikor bevitték abba a díszletbe, ahol a hotelszobás jelenetek játszódnak.
  • Zsigmond Vilmos (a főnöke a filmen dolgozó rekordmennyiségű, 11 darab kameratechnikus-operatőrnek) készakarva túlexponálta a földönkívülis jeleneteket, hogy az egésznek legyen egy diffúz, zavaros kinézete. Amikor a producer meglátta a felvételeket, fejvesztve kérte, hogy hívják újra elő a filmet. Így viszont nagyon látszott az ufók hamis gumifeje, erre meg leteremtette a legendás magyar operatőrt. Végül újrahívták a filmet, és minden rendben volt. Más magyar vonatkozása is van a filmnek: az ufók által használt kézjelek a Kodály-módszer szerinti szolfézstanítás kézjelei.
  • Spielberg először 1978 nyarán szerette volna bemutatni a filmet, de a Columbia épp le volt gatyásodva, így siettették a rendezőt, hogy fejezze be 1977 őszére a Harmadik típusú találkozásokat. Spielberg zokon vette a hajszát, mert úgy érezte, hogy fontos dolgokat kellett kihagynia a filmből. Az első mozis bemutató sikere után a Columbia még adott kétmilliót, hogy forgassanak űrhajóbelsőket. Spielberg szerint viszont már utólag kár volt hozzátoldani. Ez lett az egyike az első filmeknek, amiből rendezői verzió is készült, igaz, azt még csak Special Editionnek hívták.
  • Ugyanaz a legendás látványtervező-effektmester, Douglas Trumbull dolgozott a filmen, mint aki oly sok klasszikus sci-finél segítkezett, mint pl. a 2001: Űrodüsszeiánál, az Androméda törzsnél vagy a Szárnyas fejvadásznál. A köd-effektust úgy állította elő, hogy hatalmas, félig sós-, félig édesvízzel töltött tartályokba fehér festéket fecskendezett. Az ufó-miniatúrákat füsttel teli szobában filmezték, hogy szebb aurájuk legyen. Korai CGI-vel is kísérleteztek az alkotók, de Spielberg hamar elvetette őket az előbbihez hasonló analóg effektusok javára (amiket 70mm-es filmre forgattak a film többi részétől eltérően), mert nem tűntek túl meggyőzőnek. Bezzeg most...
  • Richard Dreyfuss színész a Cápa forgatása közben hallotta meg a Harmadik alapötletét, és annyira megtetszett neki, hogy mindenáron be akart kerülni a filmbe. Ezzel szemben Bob Balaban annyira nem erőltette: amikor Spielberg megkérdezte tőle telefonon, hogy tud-e franciául, készakarva tört franciasággal válaszolt, abban a reményben, hogy valaki hallja majd, hogy mennyire rossz. Nem így történt, bekerült a filmbe, és Truffaut-val kellett korrepetálnia forgatás előtt. Felbukkan a filmben J. Allen Hynek „ufológus” is, akitől származik a film címéül is szolgáló kifejezés.
  • Na és mit forgattak utoljára? Természetesen a nyitójelenetet.
Támogass egy kávé árával!
 
Harmadik típusú találkozások

Harmadik típusú találkozások

Színes kalandfilm, filmdráma, sci-fi, 137 perc, 1977

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat