17. TIFF, percről percre


Ha május vége és Kolozsvár, akkor TIFF, immár tizenhetedik alkalommal. A vetített filmek és a meghirdetett programok száma idén sem csökkent, továbbra is kisebbfajta agyvérzéssel ér fel, ha az ember ügyesen szlalomozva minél több mindent akar megnézni. A Filmtett az idén is (megpróbál) segít(eni) a navigációban: ezt az oldalt frissítjük naponta többször és tartjuk a főoldalon a TIFF egész ideje alatt, innen érhető el minden anyagunk, ami a fesztivállal kapcsolatos. Jó fesztiválozást!

„Az én filmjeim naplók” – Röpbeszélgetés Mészáros Mártával

„Én tulajdonképpen nem csináltam politikai filmet. Az én filmjeim naplók. Azért fogadták el őket, azért adtak rájuk pénzt, mert tudták, hogy hasonlítanak az életemre.”

>> tovább az interjúhoz

Tizedik nap

A tiffezés átmeneti felfüggesztése. Beszámoló a 17. TIFF-zárógáláról

Minden TIFF ünnep, 2001-es első szívverésétől máig, és reméljük még sokáig az lesz, szerves működéséhez viszont elengedhetetlenül szükség van arra, hogy egyik-másik alkalom apró minőségbeli zuhanással járuljon hozzá a teljes egész emberi léptékéhez. (fsz)

>> tovább a beszámolóhoz és a díjak listájához

Kilencedik nap

Sajtótájékoztató:

Ezt láttuk a TIFF-en 8.:

Az emberfaj sárkányfog-vetemény. Kim Ki-duk: Human, Space, Time and Human

A forradalom előbb-utóbb felfalja fiait, a hatalom birtokosai – jelen esetben szó szerint is – megeszik egymást, ahogyan azt a történelemkönyvek lapjairól ismerjük. Kim Ki-duk egyetemesen érvényes társadalmi modellt állít föl. (pazs)

>> tovább a kritikához

Nyolcadik nap

Ezt láttuk a TIFF-en 7.:

Mélyebb bőrünk. Adina Pintilie: Nu mă atinge-mă

A berlini Arany Medvével díjazott film sajtóvisszhangját követve már meggyőződésem volt, hogy Adina Pintilie első nagy lélegzetvételű projektje nem a kimerített új román filmes irányelveket követi. (ij)

>> tovább a kritikához

Hetedik nap

Sajtótájékoztató:

Improvizációk nélkül. Beszélgetés Emanuel Pârvuval és Miruna Berescuval, a Meda, avagy a dolgok nem túl fényes állása alkotóival

„A filmben a színész legjobb teljesítményét, a legjobb előadását rögzítem, és az úgy is marad. Ezért szeretem a filmet, mert az pont olyan marad, ahogy én elképzeltem.”

>> tovább az interjúhoz

Ezt láttuk a 17. TIFF-en 6. (versenyfilmek):

Hatodik nap

Ezt láttuk a 17. TIFF-en 5.:

Ötödik nap

A japán Erdély. Szono Sion: Tokyo Vampire Hotel

A borús időben tolongó vasárnapi tömeget semmi nem készíthette fel az elkövetkező két és fél órányi vérontásra. (ij)

>> tovább a kritikához

Ezt láttuk a 17. TIFF-en 4. (versenyfilmek):

Helyi filmek versenye:

Negyedik nap

Ezt láttuk a 17. TIFF-en 3.:

Életműdíjak:

„Lövöldözős videójátékban játsszuk el, hogyan vitték el a zsidókat” – Beszélgetés Révész Bálinttal, a Nagyi Projekt (Granny Project) rendezőjével:

„Ha a szüleink a nagyszülők ellen lázadtak, mi pedig a szüleink ellen, akkor tulajdonképpen egy csapatban vagyunk a nagyszülőkkel.”

>> tovább az interjúhoz

Harmadik nap

Ezt láttuk a 17. TIFF-en 2.:

Egy szuper hír:

Második nap

Jázmintea és egy ráérős dromedár: 17. TIFF-megnyitó; Foxtrot

A vihar nem jött, bár végig ott tornyosult fölöttünk, viszont egy másfajta, sűrű érzelmi vihar bontakozott ki a vásznon, amint elkezdődött a Foxtrot vetítése. (fesz)

>> tovább a beszámolóhoz

Ezt láttuk a 17. TIFF-en 1.:

Első nap

A váltókezelő fia. Szabó István: Redl ezredes

Parádés szereposztásával a boldog békeidők nosztalgiáját éleszti fel korhűen Szabó, ám mindez puszta díszlet: Redl minden szinten ambivalens lelki folyamatain van a hangsúly.  (fesz)

>> tovább a kritikához

Előzetes:

Ezekről a filmekről írtunk korábban:

2018-as TIFF-hírek:Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.