Filmen a Nyugat

Bemutatkozik a Sapientia egyetem harmadik végzős évfolyama

Hétfő délben szinte teltházzal és diákosan jó hangulatban vetítették a kolozsvári Győzelem/Victoria moziban a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem idén utolsó éves hallgatóinak munkáit. Az évfolyam idei nyárigyakorlatának témája a legendás Nyugat folyóirat volt, amelynek első száma éppen 100 évvel ezelőtt, 1908-ban jelent meg.

Nyugat

Tanáruk, Balogh Zsolt televíziós rendező ösztönzése alatt a diákok olyan kisfilmek televíziós műsorfüzérét készítették el, amelyekből szépen kikerekedik, hogyan látják ők maguk a 100 évvel korábbi szépirodalmi alkotásokat.

A sapientiás Nyugat-sorozat – hangos vagy éppen néma – kisjátékfilmek, kísérleti munkák és etűdök lánca, amelyeknek alapjául egy-egy korabeli szépirodalmi alkotás szolgált. Az adaptációk forrásai között találunk Kosztolányi-, Kassák-, Déry Tibor-, Szabó Lőrinc-, Babits-írásokat, de a Nyugat „női vonalának" egy-egy munkája is filmre kívánkozott – gondoljunk csak a Reichard Piroska- és Kaffka Margit-adaptációkra.

Nyugat

A fikciós munkákat interjúrészletek kötik össze: a jelenkor ismert író- és költőegyéniségei – köztük Láng Zsolt, Egyed Emese, Bréda Ferenc, Kovács András Ferenc – vallanak a Nyugatról, értelmeznek és reflektálnak, olykor enyhe pátosszal, máskor suhancos humorral.

Azt mondhatjuk, a diákok megadták a módját az emlékezésnek. Az animált főcím, az interjúk keretezése, a filmek kivitelezése rengeteg ötletről, humorról és kreativitásról tanúskodik.

Nyugat

Az egyes munkák színvonala kissé egyenetlen: a gyönyörűen fényképezett és a videó helyett egyértelműen filmszalagra kívánkozó, szépen szerkesztett felvételek után azon gondolkozhatunk, miért kell a női főszereplő lényeget eltakaró hátsóját olyan hosszan néznünk a kép közepén, vagy aprólékosan kidolgozott hangzásvilág után némán felejtett snittel vagy giccsbe hajló zenével kell megküzdenünk, máskor pedig a feszesre vágott, drámai erővel ható kisfilm után túl hosszúnak tűnik egy társa, a kiváló színészi alakítások közé olykor csapnivalóak kerülnek stb. Mindennek ellenére a sapientiás diákok Nyugat-műsora változatos és érdekes, bár nem tökéletes, de annál ígéretesebb és kedvesebb.

A néhány hetes nyárigyakorlat eredménye ügyesen szerkesztett tévéműsor lett, amelyet bármikor műsorára tűzhetne egy közszolgálati csatorna.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.