Kis fesztivál nagy mesterrel

Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle 2008.

A 13. Faludi szemlére 119 alkotás érkezett 17 országból, közülük 45 került be a versenyprogramba. Annak ellenére, hogy kicsi rendezvényről van szó, minden évben elismert vendégek zsűriznek: idén a bírák elnöke Pupi Avati olasz filmrendező volt, vitapartnerei pedig Pintér Judit filmkritikus, Mispál Attila filmrendező, Nagy András operatőr és a Faludi Akadémia igazgatóhelyettese, Lázár Kovács Ákos esztéta.

Faludi amatőrfilmszemle

Családias két nap, két apró moziteremben, na meg egy kivetítőn. Emlékszem még, néhány éve a Szinbádban izgultunk, hogy bejutunk-e a terembe. A kicsi mozit kinőtte már, de lassan az Uránia Fábri- és Csortos-terme is kevés lesz neki, sőt, az előtérben elhelyezett kivetítő sem segít már sokáig: ott sem maradt sok üres hely… Hiába, ahogy a gyerekek felnőnek, úgy a fesztiválok is… A filmek idén is három szekcióban versenyeztek: kísérleti, dokumentum- és kisjátékfilm kategóriában, de külön bírálták a filmszakos egyetemisták munkáit is.

Bizalom. Ez a szó szolgált támpontként a 2008-as készülődéshez. Mindig érdekes, hogy a beválogatott filmek valójában mennyire kötődnek a tematikához. Persze nem lehet száz százalékban elutasítani minden beérkező munkát, amibe még csak belemagyarázni sem lehet a hívószót, ha igazán jó a film. Ugyanakkor van a másik véglet: a fogalom direkt használata. Amikor kimondottan erre építenek fel egy történetet, keresnek egy alkalmat a „magyarázatra”. Főleg dokumentumfilmek esetében jellemző ez a fajta erőltetés: a kifejezés konkrét használatával túl didaktikussá válik az egész. Sokan nagyon nehezen kezelik jól ezt a fajta kihívást, előfordul, hogy amúgy remek ötletet, jó képeket tesznek tönkre azzal, hogy vastagon szedik a tematikát.

Persze szőrszálhasogatásnak tűnik mindez a fel-felbukkanó technikai hiányosságok mellett. Valahol kettészakadt a mezőny: szakmailag olvasott, gyakorlottabb filmesekre és kísérletező kedvű, képileg tapasztalatlan amatőrökre. Az előbbiek produkálták a kötelezőt, gyönyörködtettek felvételeikkel, míg az utóbbiak bizonyították a kedvet, az akarást, ezzel biztosítva az utánpótlást az aktív filmesek számára.

De ezért szeretjük a Faludi szemléket: mintha a saját esetlen lépéseinket látnánk a vásznon, s közben a lábunk alatt megcsillanó gyöngyszemeket gyermeki ámulattal csodáljuk. A családi videók, családi hangulatú videózás, baráti légkörben készült felvételek néha fejcsóválva, de általában elégedett mosollyal nézhetők.

Faludi, Pupi Avati

Pupi Avati is mosollyal idézte pályája kezdetét fesztiválzáró összegzőjében: 40 évvel ezelőttre emlékezett, az akkori kedves pillanatokra, a csintalan rövidfilmes próbálkozásokra. Megfogalmazta a mozizás lényegét: a párbeszéd fontosságát a filmen, hogy az szavakkal és szavak nélkül is jelen kell legyen, mert ha erre nem képes a film, akkor mit sem ér… Majd egy temperamentumos olaszhoz méltóan azzal bocsátotta el a vendégeket, hogy ne aggódjunk, aki filmmel foglalkozik, biztosan boldog lesz – még ha nehéz az út, akkor is, mert ugye a szenvedés csak előbbre visz…

2009-ben pedig majd várhatjuk a Csodát – ez a 14. Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle hívószava. Lehet varázsolni.

 


Idén is lesz szakmai nap, ahol mindenki megkérdezheti a saját miértjét a zsűritagoktól a fesztivállal, a filmekkel kapcsolatban: november 22-én, szombaton 10-től 18 óráig a zsűri tagjai szeretettel várják az alkotókat és az érdeklődőket a Faludi Ferenc Akadémia épületében (1085 Budapest, Horánszky u. 20.).

 A 2008-as Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle Díjazottai

  • Az Országos Diákzsűri különdíja: Barnáth Szilárd: Bújócska; a diákzsűri fődíja: Hajósi Szabó Csilla: Roadmovie.
  • Különdíjak: a rendezői munkáért: Záhonyi Andor: A zöld út; operatőri munka: Both Rita (Románia): Flört; a legjobb forgatókönyv: Sebastian Natto és Denis Trümbach (Németország): Relevé; a legjobb színészi alakítás: Milena Wartecka (Ducki Witek: Vágyak); vágás: Ekési Orsolya: Hétfő; a legjobb első filmes rendező: Kozák Zsuzsanna: Aradi út 2.
  • Kísérleti film kategória: III. helyezett: Rózsás Lívia: Etűd drótszamárra; II. helyezett: Puszta Zoltán: Körforgás; I. helyezett: Sebastian Natto és Denis Trümbach (Németország): Relevé
  • Dokumentumfilm kategória: III. helyezett: ifj. Bágya Ferenc: Gyí, paci, paripa...; II. helyezett: Mayer Bernadett: Anya és Lánya; I. helyezett: Iván Attila (Szerbia): Ki vagy mi voltam?
  • Kisjátékfilm kategória: III. helyezett: Káldy László: Rózsi, Rózsi, mi bajod?; II. helyezett: Záhonyi Andor: A zöld út; I. helyezett: Both Rita (Románia): Flört
  • Filmegyetemi hallgatók kategóriája: a zsűri különdíja: Miri Shapiro (Izrael): 4 kilometers; a zsűri különdíja: Hajósi Szabó Csilla: Roadmovie; a legjobb dokumentumfilm: Özlem Sariyildiz, Efsun Dürriye Namal (Törökország): Dilsizleştirilme / Muted; A kategória fődíja: Hüseyin Tabak (Ausztria): Cheeese...Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.