A fesztiválszervezők tízparancsolata

Hogyan szervezzünk tökéletes filmfesztivált a festői Erdélyben?

A Filmtett szerkesztői eddig több mint 225 filmfesztiválon vettek részt, legalább 10 800 filmet néztek meg, körülbelül 32,7 kiló salátát fogyasztottak az állófogadásokon és minimum 42-szer szorítottak kezet Jancsó Miklóssal. Ilyen tapasztalatok birtokában az erdélyi magyar filmfesztiválokról is merünk nyilatkozni.

Sajnos a legtöbbször keserű szájízzel távoztunk az erdélyi filmfesztiválok állófogadásairól: mindig hiányzott valami (pl. mogorva jegyszedő néni, piszkos vetítővászon, hideg terem), ami echte erdélyivé varázsolhatta volna a rendezvényt. Mégsem okolhatjuk a fesztiválok szervezőit, hiszen mindeddig nem létezett egy kódex, írott szabályzat, ami a fesztiválszervezők támaszául szolgálhatna. Ezt a hiányt pótoltuk most azzal, hogy összeállítottuk a Transzilván Filmfesztiválszervező Tízparacsolatát*.

tízparancsolat

1. Helyszín. Ki a moziból!

A kezdő fesztiválszervező egyik leggyakoribb hibája, hogy a filmfesztivált moziban szeretné megszervezni. Figyelem: a moziban filmről szoktak vetíteni, a filmeket pedig kópiákon (lásd 2. pont) kell több száz kilométer távolságról szállítani. A mozi és film tehát nem költséghatékony megoldás, ráadásul felülmúlja az erdélyi magyar filmfesztiválok szervezési kapacitását. Legszerencsésebb eset, ha a városban nincs is mozi, így a kulturális eseményeknek helyt adó iskolai díszterem vagy kultúrház ideális megoldásnak bizonyulhat.

tízparancsolat

2. Technika. A kevesebb több!

Az alábbi számítás jól szemlélteti, hogy helyszín és technika helyes megválasztása kulcsfontosságú a sikeres transzszilván fesztivál megszervezésében.

Egy nagyjátékfilm súlya DVD-n 22 gramm. Egy 35 mm-es filmtekercs súlya 8.4 kilogramm, egy játékfilmet általában 3 tekercsen vetítenek a mozikban. Könnyen belátható, hogy 10 film esetében 1145-ször nagyobb súlyt kellene menedzselni, ha kópiáról akarnánk vetíteni a filmet.

Ha nem is ennyire kategorikus, de a DVD meggyőző sikert arat a BETA és DV kazettákkal való megmérettetésben is. A DVD tehát olcsó, praktikus és főként könnyű.

tízparancsolat

3. Arculat. A tudatalatti a cél!

Ha jól kigondolt arculata van a fesztiválnak, könnyen beazonosíthatóvá válik. Célunk tehát az, hogy egy specifikusan erdélyi emblémával, kabalaállattal beégessük a fesztivált az emberek tudatalattijába.

rozsda

„Ez az a filmfesztivál, ami töltöttkáposztával reklámozza magát?” – ha ehhez hasonló kérdéseket hallunk fesztiválunk kapcsán, az arculattervező munkatársunk jó munkát végzett.

További ajánlott erdélyi motívumok: legelésző háziállatok, dagadó puliszka, pezsgő ásványvíz, rozsdás bicikli, barátságos vámpír. (Vagy amennyiben ezek már foglaltak, az említettek kombinációja is eredeti arculatot eredményezhet: rozsdás háziállatok, legelésző vámpír, dagadó bicikli stb.).

4. Promóció / szpot. Beszéljen a motívum!

Az igényes fesztiválok szpotokkal reklámozzák magukat. Az egyik megoldás, ha a kabalaállat vagy a választott motívum (lásd 3. pont) egy percben bemutatja a fesztivált a potenciális nézőknek. Egy másik, ugyancsak járható út, a helyszín (lásd 1. pont) lefilmezése, illetve az előző évi fesztiválon készült felvételek összevágása. Ilyenkor a néző még pontosabb képet alkothat arról, hogy mi várja majd őt a rendezvényen, ha pedig előző évben is jelen volt, akkor örömmel láthatja viszont magát a vásznon (minden film előtt). Fontos: mint említettem, a beégetés a célunk, ezért a szpot minden évben maradjon ugyanaz, legfeljebb az évszámot cseréljük rajta.

5. Program. Ne áruld el az időpontot!

A program kialakításában nem a szigor, hanem a rugalmasság kell irányítson minket, hiszen nem tudományos konferenciát szervezünk, hanem fesztivált, filmfesztivált. A program és a programban szereplő időpontok ezért csak informatív jellegűek, a késés és a programváltoztatás jogát fenntartjuk. (Ez jó, ha a katalógusban is szerepel, az utólagos félreértések végett.)

6. Jegyek. Valamit mindig adj a pénzükért!

Onnan lehet megkülönböztetni az amatőr erdélyi magyar filmfesztivált a profi erdélyi magyar filmfesztiváltól, hogy az amatőr rendezvény ingyenes.

jegygyűrű

Tehát pénzt kell elkérni, valami szimbolikus vagy kevésbé szimbolikus összeget. Jegyet érte nem adhatunk, ahhoz engedély kellene a polgármesteri hivataltól, ráadásul a bevételek egy részét is felemészti. Inkább írassunk adománylevelet a jegy árára, vagy adjunk cserébe nekik régi filmes folyóiratokat (lehetőleg transzszilvánt), bármilyen lepecsételt papírt (itt az arculattervező kibontakozhat) vagy egyszerűen vegyük el a pénzt.

7. Stáb. BP = Biztonság + Profit

Gyakori hiba, hogy a transzszilván filmfesztivál szervezője megpróbál fiatal önkénteseket toborozni stábtagoknak, akik majd a jegyeket kezelik, és a vendégeket fogadják. Cserébe felajánlják nekik, hogy ingyen nézhetik a filmeket (sic!), vagy amennyiben a fesztiválszervező igen humánus beállítottságú, akkor néhányan az állófogadás végére is bemehetnek. Nos, egy fiatal önkéntesben nincs kellő motiváció, nincs kellő kiállás, és ez semmiben sem erdélyi, nyugaton is így működnek a fesztiválok, tehát fennáll a veszélye annak, hogy tucatfesztivált szervezünk. Amennyiben úgy döntöttünk, hogy jegyet kérünk a nézőktől, akkor meg tudjuk fizetni egy őrző-védő cég szolgáltatásait, melyre amúgy is szükségünk lesz (lásd 8. és 9. pont). Kínálja magát tehát az a megoldás, hogy ezek az önbizalmat sugárzó emberek legyenek azok, akik illedelmesen, ám ugyanakkor határozottan felszólítják a kedves nézőt, hogy mutassa fel jegyét.

8. Védelem. A sajtósok érdeklődése titkos szándékokat rejt!

Ha az erdélyi magyar filmfesztiválunk nem ingyenes (tehát profi), akkor minden bizonnyal sok élelmes ember keresi a biztonsági réseket, kiskapukat, amin keresztül térítésmentesen lehet bejutni egy vetítésre. Sokan újságírónak, rádiósnak, tévésnek álcázzák magukat, és megígérik, hogy szépeket írnak (mondanak) a fesztiválról, ha beengedjük őket ingyen. Egyesek odáig vetemednek, hogy videokamerát, mikrofont lóbálnak előttünk, az aljasabbikja pedig interjúval akar lekenyerezni. Figyelem! Videokamerát, mikrofont bárhol be lehet szerezni. Azért fizetjük a jegy árából az őrző-védő cég embereit, hogy az ilyen gyanús személyeket távol tartsák a fesztiváltól. Ha utólag kételyünk támad a kidobott ember kiléte felől, akkor mindig ott van a PR-os, aki alátámasztja (vagy jótáll) döntésünk helyességéért.

sajtó

9. Fokozott védelem. Nem csak a húszéveseké a világ!

Sajnos a „sajtósok” csak a kisebbik veszélyt jelentik a filmfesztivál tervezett profitjára nézve. A diákok azon rétege, amely valamilyen nevetségesen jogtalan módon kapcsolatot vél felfedezni saját „szakmája” és a fesztivál között, úgy gondolja, hogy neki is joga van ingyen bemenni a fesztiválra. A színésztanonc, vagy kommunikáció-, animáció-, rendezés-, esetleg média szakos diák először meglepetten konstatálja, hogy az őrző-védő cég emberei tőle is kérnek jegyet. Majd a felháborodástól a könyörgésig minden taktikát bevet annak érdekében, hogy megspórolja a fesztivál szimbolikus vagy kevésbé szimbolikus jegyárát. Az egyik leggyakrabban hangoztatott indok, hogy az ő filmjét is vetítik (azt persze nem teszi hozzá, hogy csak információs blokkban), vagy ő is szerepel egy filmben. A színésztanoncok a legjobbak ebben, nem árt, ha az őrző-védő cég jegyszedőit külön felkészítjük az ilyen esetekre.

10. A meghívottak. Mi vonjuk vissza a meghívást!

Brad Pitt

Mivel filmfesztivált szervezünk, a meghívottak általában művészek, tehát igényesek és lelkileg labilisak. Ha nincs tapasztalatunk, meghívásunkat könnyen visszamondhatják utolsó percben, arra hivatkozva, hogy nem térítjük az útiköltséget, vagy nem tudunk kellő minőségű szállást biztosítani. (Ne feledjük, az erdélyi filmfesztiválokkal szembeni előítéleteket még nem sikerült teljes egészében eloszlatni, sok külföldi művész Erdélyt még a Balkánhoz tartozónak véli.)

A megoldás egyszerű: több művészt hívjunk el a fesztiválunkra, és mi vonjuk vissza a meghívást azok számára, akik nem jeleztek vissza időben, vagy nem tűnnek eléggé készségesek. Hivatkozhatunk arra, amire ők szoktak: nem tudunk útiköltséget téríteni, nincs szállás stb. Fő, hogy a kezdeményezés mindig a mi kezünkben legyen.

Pocak

10.1. A meghívottak. A jegyszedők nem tudnak bocsánatot kérni!

Az őrző-védő cég emberei nem mindig ismerik fel a meghívottakat, ezért nyomtassunk fényképet róluk beazonosítás végett.

 

A Filmtett szerkesztősége jó fesztiválszervezést kíván az új évben. További tanácsadásért forduljanak a szerkesztőséghez.

 

*Jelen szabályrendszer csak a fesztiválszervezés fontosabb részeit tárgyalja, ezek elsajátítása még nem garantálja a fesztivál sikeres lebonyolítását.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.