Szendvics, tea, minihollywood

Újabb vizsgafilmek készülnek Kolozsváron

A Sapientia egyetem történetében először forgott 5 kisjátékfilm 3 hét alatt. Az eddigi rekord: 3 film 2 hét alatt, és akkor még a technika, a fahrtsínek és a világítás Magyarországról érkezett. December első 3 hetében Kolozsvár több pontján lehetett látni a stábokat: hol gengszterek üldözték áldozatukat, hol csendes kis szerenádra készült egy fiatalember.

Több stáb a belső udvarokat és a kacskaringós lépcsőházakat is kihasználta. Rendőrkalandok, biztonsági őrök, fontoskodó takarítónők, agresszív bácsik színezték a forgatások hangulatát, sok tanulsággal szolgálva afelől, hogy mit hogyan és hogyan nem kellene szervezni ahhoz, hogy senki ne kötekedhessen. Rengeteg meleg tea és szendvics fogyott el, valamint a virsli volt az egyetlen meleg étel, ami még belefért egy-egy stáb idejébe – a stáb szinte összes tagja ugyanis forgatásról forgatásra járt, és a helyszínek, időpontok úgy voltak kitűzve, hogy alig maradt szabadidejük.

László József: Öngól
(Fotók: Ferencz Anikó)

A forgatások sorozatát László József, harmadéves rendezőjelölt kezdte Öngol című filmtervének forgatásával. Az első nap sikeresen telt, ám a forgatás második napján a stáb egy nagyon agresszív öregúrba – és az általa kihívott rendőrökbe – botlott, aki a magyarul beszélő fiatalokat azonnal ki akarta tessékelni az addig helyszínként mindenki által jóváhagyott bérház udvarából.

László József: Öngól

A cselekmény egy tipikus családi konfliktusból indul ki: focimeccs nézés közben nem lehet megzavarni a ház urát. A történet azonban a visszájára fordul. Mivel férje segítségére nem számíthat, az anya kisfiát küldi le a porolóhoz a szőnyeggel. Az udvaron azonban három nagyobb gyerek játszik. Labdázni hívják a gyereket, majd leteperik és a szőnyegbe csavarják, amit aztán felállítanak a kapuban. A törénet álommá változik, az anya igazi csatár lesz, az apa kapus, a végső rúgást azonban a szőnyegbe csavart gyermek kapja.

A forgatás egyik legizgalmasabb helyszíne az egykori U-focipálya lett a bérház belső udvara helyett. Ez volt az utolsó néhány kép, ami még elkészülhetett az azóta teljesen lebontott stadionról.

Visky Ábel: A Donáth úti orgonák
(Fotók: Ferencz Anikó)

A szintén harmadéves Visky Ábel A Donáth úti orgonák című, régebben elkezdett filmtervét forgathatta újra nagyobb stábbal és komolyabb technikával. Ez a három napos forgatás sem volt azonban kalandmentes.

A történet főszereplője egy 18 év körüli fiú, akinek egy napját követhetjük végig. Az édesanyjával szerényebb körülmények között élő Pista meglepetésre készül. A hangfalak és egy mikrofon összeszerelése után a tükör elé állva próbálja el az ismerős dalt az aluljáróban szerzett barátja segítségével.

Visky Ábel: A Donáth úti orgonák

A forgatások három kolozsvári helyszínen zajlottak: a vonatállomás előtti aluljáróban, egy bérház folyosóján és egy olyan kis lakásban, amely még a rendszerváltás előtti hangulatot őrzi. A kolozsvári állomás aluljárójában eleinte a szóbeli engedély és az iktatószám még elégnek is bizonyult volna a zavartalan forgatáshoz, de sajnos később a helyi törzsvendégek beleszóltak.

Tőtszegi Szilárd: Gázsó
(Fotók: Visky Samu)

Egyedül Tőtszegi Szilárd Gázsó munkacímű kisjátékfilmjének a forgatása lépte túl Kolozsvár határait. Négy napból hármat Mérában, a várostól 20 kilométerre található kalotaszegi faluban forgattak.

Tőtszegi Szilárd: Gázsó

A film főszereplője egy lány, aki a kedvezőtlen családi háttér miatt az utcán zenéléssel kénytelen eltartani magát. Visszautasítja az otthonba való visszatérés lehetőségét, és életében víziószerű találkozásra kerül sor.

A decemberi éjszakában zajlott külső felvételek próbára tették a stábot, azonban a tűz és a jó hangulat feledtették a hideget.

Visky Otniel: A kör
(Fotók: Ferencz Anikó)

Visky Otniel A kör című kisjátékfilmjének főszereplője egy 30 év körüli férfi, akinek az a feladata, hogy különböző bőröndöket, aktatáskákat szállítson megadott címekre. A gengszterfilmre emlékeztető események során a főszereplő elindul az első bőrönddel. A feladat végrehajtása egyszerű, a küldetés során mégis különös helyzetekbe kerül. Hol fel-felbukkanó zenészek, hol nyomába eredő gengszterek teszik kissé érthetetlenné feladatát, hol pedig saját emlékképeivel találkozik.

Visky Otniel: A kör

A forgatás minden napjára legalább három helyszín jutott, ami egy kezdő stáb számára nem volt könnyű feladat. Forgattak Kolozsvár utcáin, könyvesboltban, buszmegállóban, férfivécében, bérházudvarokban, belsőkben. Néhol ismét „segítőkész” emberekkel találkoztak, akik kihívták a rendőrséget az utcát ellepő, magyar fiatalokból álló csoporthoz. Viszont a helyszíneken kívül a nagyon sok szereplőt és az időpontokat sem volt egyszerű egyeztetni. Azonban a film készülő, sajátos képi világa már a forgatások alatt is látszott.

Szabó Katalin: Szürke
(Fotók: Fodor Zsuzsa)

Szabó Katalin Szürke munkacímmel fogott hozzá államvizsgatervének leforgatásához. Nagyon nehéz dolga volt, hiszen utolsóként, fáradt stábbal és az előre kiválasztott színészek nélkül kellett hozzákezdenie a munkához. Azonban a főszereplő két román színész – szinte az utolsó pillanatban vállalták el a beugrást – nagyon jól együtt tudott működni a stábbal.

A filmben új lakásba költözik egy háromtagú család. Az új otthonban állandóan vakaróznak. Nem érzik jól magukat, nem találják a helyüket. Közben azonban kiderül, hogy ez már a sokadik lakás, amibe költöznek.

Szabó Katalin: Szürke

Kevés pénzből rövid idő alatt sok filmet csinálni – az első napokban szinte megvalósíthatatlannak tűnt. Pedig a filmes egyetemeken többnyire ez a feladat. Azonban mindenre van megoldás, főleg ha van néhány nagyon lelkes ember, akivel jó együtt dolgozni. De tanulság mindenképp, hogy időben el kell kezdeni minden film előkészítését, és a polgármesteri hivatal engedélyének a megszerzésére minimum 3 hetet kell szánni.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.