78 perc gyerekkor karácsonyra

Kecskeméti gyermekfilmek DVD-n

Valószínűleg nem szorul külön bemutatásra a Vízipók-csodapók, Leó és Fred, vagy a Magyar népmesék. A Kecskeméti Rajzfilmstúdió ezúttal egy gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító válogatás DVD-vel jelentkezik. A Négyszögletű Kerek Erdő – Szörnyeteg Lajos jaj de álmos és más mesék című összeállítással betekintést nyerhetünk a stúdió színvonalas munkájába.

A négyszögletű kerek erdő

Mesék. Az első találkozás egy másfajta, elrugaszkodott valósággal. Messzi, elképzelt vidékekre röpítenek gondolatban, arra ösztönözve, hogy átlépjünk a puszta érzékelés szürkeségén és határain. A legtöbb embernek vannak gyermekkori meseélményei, amelyek persze nem tudatosan, de valamilyen formában mégis beépülnek lényünkbe. Ezeket az emlékeket mindig fel lehet eleveníteni egy-egy meghitt, nosztalgikus pillanatban.

Gyerekeknek szóló alkotást mindig felelősség létrehozni. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a fiatal nemzedék olyan „modern”, médiahatásokkal átitatott filmeket bámul egész nap, amelyeket sok esetben felnőtt fejjel is nehéz értelmezni, vagy pedig egyszerű és világos értékrendet közvetítő, ugyanakkor megfoghatatlan hangulatot árasztó, minőségi animációs filmeket néz.

A Kecskeméti Stúdió filmjeit a világ 75 országában vásárolják. 1971-ben alakult, a budapesti Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermeként. Hála az itt dolgozók elhivatottságának, hamar kivívta magának az elismerést. Jelen DVD-kiadás különlegességét az jelenti, hogy neves szerzők – Arany János, Weöres Sándor, Kormos István, Kányádi Sándor vagy Lázár Ervin – történetei szolgáltatják a válogatás alapját. Bátran kijelenthetem, hogy az alkotógárdának sikerült visszaadnia az eredeti történetek hangulatát, sőt – ha lehet ilyent mondani – még fokozniuk is sikerült azokat. Minden korosztály megtalálja a maga számára megfelelőt.

Szörnyeteg Lajos jaj de álmos

A DVD-t betéve gyakorlatilag egymás után, mintegy összefűzve tekinthetjük meg az animációs filmeket. Ugyan lehetőségünk van külön is nézni az egyes meséket, de így együtt annyira sokszínű, teljes vizuális és szellemi ingert kapunk, ami kicsiket és a nagyokat egyaránt képes feltölteni és lekötni.

A filmek képi világára általánosságban jellemző a nagyfokú kreativitás. A mesék rajzolata adott esetben különbözhet, de egyvalami közös mindegyikben: látszik, hogy olyan emberek készítették, akiknek nem tömegtermékek gyártása volt a céljuk, hanem egyfajta gondolkodásmód és szellemiség kifejezése.

Leó és Fred

Az animációk hangulatát leginkább az határozza meg, hogy át akar adni valamit a nézőnek, valamilyen pozitív érzést, ami lehet tanulság vagy pusztán egy kedves történet kedves karakterekkel. Egyes darabok – mint pl. a Zöldfa utca 66. (r. Horváth Mária) vagy a Regölés (r. Hegyi Füstös László) – elsősorban az érzelmekre hatnak. Mások konkrét konklúziót hordoznak magukban – pl. A kevély kiskakas (r. Richly Zsolt) vagy a Magyar népmesék sorozatból a Cerceruska (r.Horváth Mária). Jópár mesében jelentkeznek hangsúlyosan a népi elemek, melyeknek megismerésére amúgy is kevés időt szentel az átlagos ember. Hiszen taníthat e jobban valami, mint amiben jelen van a saját kultúránk is? Személyes kedvencem a Zöldfa utca 66. című mese, ami filmes és animációs elemek ötvözésével hívja fel magára a figyelmet. Története egy hétköznapi udvaron játszódik, amit a gyermeki képzelet csodás, mesés szereplőkkel és figurákkal benépesített hellyé tud varázsolni.

A kevély kiskakas

A filmek hangzását értékelve az első, ami szembetűnik, az hogy nem is tűnik szembe semmi, annyira elmerül a néző ezekben az érdekes és mozgalmas világokban. Azt hiszem ez az érzés magáért beszél. A zörejek és egyéb hanghatások annyira a helyükön vannak, hogy igazán elnézőek lehetünk a néhol túlhangsúlyozott beszédszinkronnal is.

Az éjszaka csodái

Az extrákat tekintve sajnos elég szegényes a kiadás, mondhatni ki is merül az előbb említett lehetőségben, hogy megnézhetjük külön is a filmeket. Ezt nagyon sajnáltam, mert szívesen néztem volna egy-két képet a stúdió életéből, de érdekesnek találtam volna esetleg egy, az alkotás folyamatáról szóló kisfilmet is. Ezt az apró hiányosságot leszámítva kívánom, hogy a Mokép sok hasonló minőségű DVD-t adjon ki, ezzel gazdagítva az amúgy hullámzó színvonalú magyar DVD-piacot. Ajánlom az összeállítást az idősebb korosztálynak azért, mert biztosan ráismernek régi kedvencükre, a fiatalabbakat pedig talán kiragadja a rohanó világ és a megfelelni vágyás malomkerekéből. Hiszen miért is kellene elfelednünk a bennünk élő gyermeket?

Rokoni pártfogás


Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.